door Bas

Geschreven op 6 maart 2021

Wat is mindset? Mindset wordt een steeds populairdere term. Je komt het overal tegen: “Werk aan je mindset”, “Een goede mindset is de basis van succes” en “Het begint allemaal bij mindset”. Wil jij weten wat mindset is en waarom het zo belangrijk is om succes te behalen in verschillende onderdelen van je leven? Lees dan snel verder!

Wat is mindset?

Mindset is jouw manier van denken. De letterlijke vertaling van “Mindset” is dan ook manier van denken. Vanuit welk perspectief kijk jij naar de wereld en welke gedachten geef jij aan situaties? Je mindset bepaalt voor een groot deel wat je doet en welke keuzes jij maakt. Hoe sta je in het leven, waar ben jij van overtuigd en waar geloof jij diep van binnen in?

Jij creëert je eigen werkelijkheid. Iedereen heeft zijn of haar eigen werkelijkheid. Bij de één is dit een werkelijkheid waarin alles mogelijk is en bij de ander is dit een werkelijkheid waarin beperkende gedachten overheersen. Ze voelen zich afhankelijk van de omstandigheden en kruipen vaak in de slachtofferrol.

Verschillende soorten mindsets

soorten mindset

Er zijn verschillende soorten mindsets. Vaak wordt er gesproken over de op groei gerichte mindset (growth mindset) en de statische mindset (fixed mindset). De growth mindset is op groei gericht. 

Mensen met deze mindset geloven dat veel dingen in je leven te veranderen zijn. De statische mindset gelooft niet in veranderingen en denkt dat zijn intelligentie, vaardigheden en persoonlijkheid vaststaat en niet veranderd kan worden.

Growth mindset

De growth mindset is een op groei gerichte mindset. Mensen met een op groei gerichte mindset geloven dat belangrijke vaardigheden in het leven aangeleerd kunnen worden door middel van hard werken. Deze mensen houden dan ook van studeren en persoonlijke ontwikkeling. Elke dag een beetje beter worden.

Mensen met een growth mindset denken vaak; “Ik wil mijzelf uitdagen”, “Hoe kan ik mijzelf vandaag verbeteren”, “Van fouten maken leer ik” en “Ik kan alles leren wat ik wil”

Fixed mindset

Mensen met een fixed mindset hebben een statische mindset. Zij denken dat vaardigheden en intelligentie vast staan en niet veranderd kunnen worden. Mensen die een fixed mindset hebben, zijn ervan overtuigd dat succes te wijden is aan intelligentie en dat je gewoon talent moet hebben om sommige dingen te bereiken.

Mensen met een fixed mindset denken vaak: “Ik ben hier goed in of niet”, “Als ik fouten maak heb ik gefaald”, “Als het niet lukt geeft ik op” en “Ik hou niet van uitdagingen”.

Mindset en persoonlijkheid

Hoe kan jouw mindset je persoonlijkheid beïnvloeden? Mindsets maken een belangrijk deel uit van je persoonlijkheid. Het is ook niet zo dat je meer één soort mindset hebt.

Je kunt aan de ene kant gemotiveerd zijn om nieuwe dingen te leren, maar er tegelijkertijd van overtuigd zijn dat je minder waard bent dan anderen. Als je graag aan je mindset wilt werken kun je een cursus of training volgen. Ook zijn er goede boeken, zoals 2 van mijn favorieten: ‘Think and Grow Rich‘ of ‘De edele kunst van not giving a f#ck

Wat is jouw mindset?

Hoe zit het momenteel met jouw mindset? Heb je een op groeigerichte mindset, of zit je vast in een statische mindset? Ben je gemotiveerd om nieuwe dingen te leren en kansen die op je pad komen aan te grijpen? Of ben je bang voor het onbekende en denk je dat inteligentie, vaardigheden en je persoonlijkheid al bepaald is en niet valt te veranderen?

Dit zijn allemaal vragen waar je eens goed over na moet denken. Ze geven je inzicht in je huidige situatie. Zo kom je erachter waar eventuele verbeterpunten liggen en of je tevreden bent met je huidige situatie. 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This