door Bas

Geschreven op 17 juni 2019

Waarom ben ik zo onzeker?

Vraag je jezelf ook wel eens af waarom je toch zo onzeker bent?

In de vorige blog heb je al kunnen lezen dat er geen echt remedie is tegen onzekerheid. Helaas, dat valt natuurlijk tegen. We zijn allemaal onzeker.

Maar ik heb ook goed nieuws: je kunt wel leren omgaan met onzekerheid, ook al ben je soms erg onzeker.

In een van onze Masterminds vertelde een deelnemer dat hij veel last heeft van onzekere gevoelens. Hij is met diverse coaches aan de slag te gaan om te ontdekken waar het gevoel vandaan komt en heeft al een aantal keer mee gedaan aan een familieopstelling omdat hij ziet dat het gebrek aan zelfvertrouwen wat dieper geworteld is in zijn familie.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van kleins af aan op jonge leeftijd al bepaalde overtuigingen hebt meegekregen van je ouders. Zoals:

“Een dubbeltje wordt nooit een kwartje”

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

“Steek je kop niet boven het maaiveld”

Leren omgaan met onzekerheid

Je hebt bepaalde angsten gevoeld die je ouders op jou hebben geprojecteerd. Of je zag dat zij altijd de meest veilige keuze maakten.

Hoe dan ook en hoe goed ze het ook hebben bedoeld, we krijgen allemaal bagage mee van onze (voor)ouders. Dit heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde en dus op je zelfvertrouwen.

Daarom geef ik de in deze blog nog een aantal tips waarmee je beter leert omgaan met onzekerheid. Het lastige is namelijk dat we vaak vechten met een situatie of eigenschap in onszelf die niet fijn voelt. Gebrek aan zelfvertrouwen is daar een perfect voorbeeld van.

Je wilt je niet onzeker voelen, want het houdt je tegen om je dromen en meest ideale leven te realiseren. Je wilt ervan af, hoe sneller hoe beter. Het roept irritatie en frustratie op. En vervolgens wijs je jezelf af omdat het toch belachelijk is dat je je zo onzeker voelt! “Waarom laat ik me nou zo tegenhouden door mijn onzekerheid” en je belandt in een vicieuze cirkel.

Ik schreef vorige week dat je er vooral voor moet zorgen dat je blijft DOEN en in de actiestand komt. Voel de spanning, de angst en onzekerheid en kies ervoor om het toch te doen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je leert omgaan met gevoelens van onzekerheid en ervoor zorgt dat ze je minder in de weg zitten en alle emoties die erdoor worden getriggerd verzacht.

Tips omgaan met onzekerheid

Onzekerheid is lastig en vele willen hier vanaf komen. Om jou te helpen hebben wij een aantal tips uitgewerkt voor het omgaan met onzekerheid.

Onzeker zijn

1. Stop met vechten

Accepteer het gevoel van onzekerheid. Zie dat het er is en kijk eens welk effect het heeft op je leven. Probeer er niet direct een oordeel over te vellen, maar aanschouw het als een buitenstaander. Moet je iets doen wat nieuw voor je is en heel spannend voelt. Laat de gevoelens van angst en onzekerheid dan even toe. Verbind er verder geen gedachten of oordelen aan, maar geef ruimte aan het gevoel.

Grote kans dat het zo weer weggaat, emoties duren namelijk maar een seconde of 10. Maar als je je gevoelens onderdrukt en er allerlei negatieve gedachten op loslaat, dan heb je er veel langer last van. Dus stop met denken, voel wat er is.

2. Zoek naar de oorzaak

Heb je veel last van onzekere gevoelens? Dan zegt dit wat over je gebrek aan eigenwaarde. Je kunt onderzoeken waar dit vandaan komt en meestal vind je de antwoorden in je jeugd of bij je ouders. Je hoeft niet een traumatische ervaring te hebben gehad om bepaalde overtuigingen aan te leren. Het kan ook juist zijn dat je ouders je met de beste bedoelingen beschermd hebben opgevoed.

Heb je altijd in je veilige cocon gezeten, dan is elke stap daarbuiten superspannend. Logisch dat je je dan onzeker voelt. Door je bewust te zijn van de herkomst van je gebrek aan zelfvertrouwen (of een deel daarvan) kun je ook weer positieve gedachtepatronen aanleren.

3. Let op je woorden

De overtuigingen die je van kleins af aan hebt meegekregen hebben invloed op je gedachten. Let maar eens op de woorden die je letterlijk gebruikt. Misschien zeg jij wel heel vaak “ik kan het niet” of “dat vind ik echt eng, dat zou ik nooit doen”. Zie je dat je jezelf daarmee klein houdt en juist jouw onzekerheid voedt op deze manier? Hoe zou je het positiever kunnen formuleren?

4. Ontdek wie je bent

Wie ben jij? Waar sta je voor? Vaak leef je in een rol, van kind, vader of moeder. Of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar wat blijft er van je over als dat er niet meer zou zijn. Waar sta jij voor en wat wil jij nou echt met je leven? Misschien ben je helemaal niet gewend om iets te doen met je talenten en ben je continue bezig om goed te zijn in dingen die van jou verwacht worden.

Je kunt een vis wel leren vliegen, maar het zal nooit lukken. De vis voelt zich een sukkel omdat het steeds maar niet lukt, hoe hard hij er ook voor werkt. Op die manier verzamel je het bewijs: “zie je wel, ik kan het ook niet”. Je wijst jezelf af en je onzekerheid groeit.

Omgaan met onzekerheid

5. Blijf in beweging

Je kunt geen pil innemen om je onzekerheid te laten verdwijnen. En ook al ga je in therapie en volg je allerlei cursussen. Je zult je nooit helemaal vrij voelen van onzekerheid. Maar je hebt wel een keuze. In de vorige blog beschreef ik dat je kunt kiezen om toch in beweging te blijven en actie te ondernemen, hoe klein de stapjes ook zijn.

En weet: Jij bent goed genoeg zoals je bent. Laat je niet leiden door je onzekerheid.

Heb je zelf ook een tip om beter om te gaan met onzekerheid? Wellicht eentje die jou goed geholpen heeft? Deel hem hieronder met ons in het commentaarveld!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This