Leer omgaan met onzekerheid: 5 Tips

17 juni 2019

Waarom ben ik zo onzeker?

Vraag je jezelf ook wel eens af waarom je toch zo onzeker bent?

In de vorige blog heb je al kunnen lezen dat er geen echt remedie is tegen onzekerheid. Helaas, dat valt natuurlijk tegen. We zijn allemaal onzeker.

Maar ik heb ook goed nieuws: je kunt wel leren omgaan met onzekerheid, ook al ben je soms erg onzeker.

In een van onze Masterminds vertelde een deelnemer dat hij veel last heeft van onzekere gevoelens. Hij is met diverse coaches aan de slag te gaan om te ontdekken waar het gevoel vandaan komt en heeft al een aantal keer mee gedaan aan een familieopstelling omdat hij ziet dat het gebrek aan zelfvertrouwen wat dieper geworteld is in zijn familie.

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van kleins af aan op jonge leeftijd al bepaalde overtuigingen hebt meegekregen van je ouders. Zoals:

“Een dubbeltje wordt nooit een kwartje”

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

“Steek je kop niet boven het maaiveld”

Leren omgaan met onzekerheid

Je hebt bepaalde angsten gevoeld die je ouders op jou hebben geprojecteerd. Of je zag dat zij altijd de meest veilige keuze maakten.

Hoe dan ook en hoe goed ze het ook hebben bedoeld, we krijgen allemaal bagage mee van onze (voor)ouders. Dit heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde en dus op je zelfvertrouwen.

Daarom geef ik de in deze blog nog een aantal tips waarmee je beter leert omgaan met onzekerheid. Het lastige is namelijk dat we vaak vechten met een situatie of eigenschap in onszelf die niet fijn voelt. Gebrek aan zelfvertrouwen is daar een perfect voorbeeld van.

Je wilt je niet onzeker voelen, want het houdt je tegen om je dromen en meest ideale leven te realiseren. Je wilt ervan af, hoe sneller hoe beter. Het roept irritatie en frustratie op. En vervolgens wijs je jezelf af omdat het toch belachelijk is dat je je zo onzeker voelt! “Waarom laat ik me nou zo tegenhouden door mijn onzekerheid” en je belandt in een vicieuze cirkel.

Ik schreef vorige week dat je er vooral voor moet zorgen dat je blijft DOEN en in de actiestand komt. Voel de spanning, de angst en onzekerheid en kies ervoor om het toch te doen.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je leert omgaan met gevoelens van onzekerheid en ervoor zorgt dat ze je minder in de weg zitten en alle emoties die erdoor worden getriggerd verzacht.

Tips omgaan met onzekerheid

Onzekerheid is lastig en vele willen hier vanaf komen. Om jou te helpen hebben wij een aantal tips uitgewerkt voor het omgaan met onzekerheid.

Onzeker zijn

1. Stop met vechten

Accepteer het gevoel van onzekerheid. Zie dat het er is en kijk eens welk effect het heeft op je leven. Probeer er niet direct een oordeel over te vellen, maar aanschouw het als een buitenstaander. Moet je iets doen wat nieuw voor je is en heel spannend voelt. Laat de gevoelens van angst en onzekerheid dan even toe. Verbind er verder geen gedachten of oordelen aan, maar geef ruimte aan het gevoel.

Grote kans dat het zo weer weggaat, emoties duren namelijk maar een seconde of 10. Maar als je je gevoelens onderdrukt en er allerlei negatieve gedachten op loslaat, dan heb je er veel langer last van. Dus stop met denken, voel wat er is.

2. Zoek naar de oorzaak

Heb je veel last van onzekere gevoelens? Dan zegt dit wat over je gebrek aan eigenwaarde. Je kunt onderzoeken waar dit vandaan komt en meestal vind je de antwoorden in je jeugd of bij je ouders. Je hoeft niet een traumatische ervaring te hebben gehad om bepaalde overtuigingen aan te leren. Het kan ook juist zijn dat je ouders je met de beste bedoelingen beschermd hebben opgevoed.

Heb je altijd in je veilige cocon gezeten, dan is elke stap daarbuiten superspannend. Logisch dat je je dan onzeker voelt. Door je bewust te zijn van de herkomst van je gebrek aan zelfvertrouwen (of een deel daarvan) kun je ook weer positieve gedachtepatronen aanleren.

3. Let op je woorden

De overtuigingen die je van kleins af aan hebt meegekregen hebben invloed op je gedachten. Let maar eens op de woorden die je letterlijk gebruikt. Misschien zeg jij wel heel vaak “ik kan het niet” of “dat vind ik echt eng, dat zou ik nooit doen”. Zie je dat je jezelf daarmee klein houdt en juist jouw onzekerheid voedt op deze manier? Hoe zou je het positiever kunnen formuleren?

4. Ontdek wie je bent

Wie ben jij? Waar sta je voor? Vaak leef je in een rol, van kind, vader of moeder. Of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Maar wat blijft er van je over als dat er niet meer zou zijn. Waar sta jij voor en wat wil jij nou echt met je leven? Misschien ben je helemaal niet gewend om iets te doen met je talenten en ben je continue bezig om goed te zijn in dingen die van jou verwacht worden.

Je kunt een vis wel leren vliegen, maar het zal nooit lukken. De vis voelt zich een sukkel omdat het steeds maar niet lukt, hoe hard hij er ook voor werkt. Op die manier verzamel je het bewijs: “zie je wel, ik kan het ook niet”. Je wijst jezelf af en je onzekerheid groeit.

Omgaan met onzekerheid

5. Blijf in beweging

Je kunt geen pil innemen om je onzekerheid te laten verdwijnen. En ook al ga je in therapie en volg je allerlei cursussen. Je zult je nooit helemaal vrij voelen van onzekerheid. Maar je hebt wel een keuze. In de vorige blog beschreef ik dat je kunt kiezen om toch in beweging te blijven en actie te ondernemen, hoe klein de stapjes ook zijn.

En weet: Jij bent goed genoeg zoals je bent. Laat je niet leiden door je onzekerheid.

Heb je zelf ook een tip om beter om te gaan met onzekerheid? Wellicht eentje die jou goed geholpen heeft? Deel hem hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

8 Reacties

 1. Yvo

  Ik ben de volgende wijsheid gaan gebruiken: “Ook dit gaat voorbij”. Dit geldt voor zowel plezierige als onplezierige tijden; het voegt dan ook niets toe om me ergens onzeker over te voelen, ben ik achtergekomen.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Dat is inderdaad een mooie Yvo! Dank je voor het delen

   Antwoord
 2. nuri

  Ben realistisch. De wereld zit vol onzekerheden en bedreigingen, elk moment, op elke plaats. Ik leer dat deze onzekerheden groter zijn dan mijn eigen deficiënties.

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Klopt Nuri!

   Antwoord
 3. Andries Roersma

  Ik kijk rustig op een afstand naar de gedachten die ik daarover heb en bepaal of ik er iets mee kan en wil. Inderdaad de mindset is heel belangrijk om er open en zonder oordelen naar te kijken met je woorden, gedachten en wat je doet. Als het veel energie kost doe ik er niets mee en ga verder !

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Dank je voor het delen Andries!

   Antwoord
 4. gerdy

  als ik ergens onzeker over word ga ik altijd naar anderen wijzen… wat helpt: voor de spiegel gaan zitten en tegen mezelf praten. Vooral de vraag stellen: is dit waar? en “waarom dan?”

  net zolang tot ik rustig ben. Dan ben ik weer een stapje gegroeid.

  Is het moeilijkste wat er is want ik ga altijd eerst lekker boos zijn en verdrietig en eigenlijk WIL ik daar niet uit- ik wil geizen worden en geaccepteerd, maar uiteindelijk is dat je zekerheid buiten jezelf zoeken.

  Dus mijn tip: ga EERST met jezelf praten voor je met een ander praat

  Antwoord
 5. Klaas Dragtstra

  na een licht herseninfarct ben ik gaan bloggen en probeer via allerlei actuele onderwerpen mijn onzekerheid een plaats te geven. ik heb ontdekt, dat problemen en sores veelal tijdelijk zijn. door mijn teksten een open karakter te geven en mij in te zetten om anderen te helpen dan wel te ondersteunen voel ik mij vrijer dan ooit. op mijn blogsite http://www.jemoethetzien.nl probeer ik nogmaals alles te zien als een uitdaging.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Vertrouw op je eigen kracht - Van Werk Naar Passie - […] Foutjes maken magEen authentiek leven betekent dat je fouten mag maken, dat het niet altijd helemaal perfect hoeft te…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This