door Bas

Geschreven op 17 juni 2019

 

Maar ik heb ook goed nieuws: je kunt wel leren omgaan met je onzekerheid, ook al ben je soms erg onzeker.

 

In een van onze Masterminds vertelde een deelnemer dat hij veel last heeft van onzekere gevoelens. Hij is met diverse coaches aan de slag te gaan om te ontdekken waar het gevoel vandaan komt en heeft al een aantal keer mee gedaan aan een familieopstelling omdat hij ziet dat het gebrek aan zelfvertrouwen wat dieper geworteld is in zijn familie.

 

Het kan natuurlijk zo zijn dat je van kleins af aan op jonge leeftijd al bepaalde overtuigingen hebt meegekregen van je ouders. Zoals:

 

“Een dubbeltje wordt nooit een kwartje”

“Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg”

Leren omgaan met onzekerheid

 

Hoe dan ook en hoe goed ze het ook hebben bedoeld, we krijgen allemaal bagage mee van onze (voor)ouders. Dit heeft invloed op je gevoel van eigenwaarde en dus op je zelfvertrouwen.

 

Daarom geef ik de in deze blog nog een aantal tips waarmee je beter leert omgaan met onzekerheid. Het lastige is namelijk dat we vaak vechten met een situatie of eigenschap in onszelf die niet fijn voelt. Gebrek aan zelfvertrouwen is daar een perfect voorbeeld van.

 

Je wilt je niet onzeker voelen, want het houdt je tegen om je dromen en meest ideale leven te realiseren. Je wilt ervan af, hoe sneller hoe beter. Het roept irritatie en frustratie op. En vervolgens wijs je jezelf af omdat het toch belachelijk is dat je je zo onzeker voelt! “Waarom laat ik me nou zo tegenhouden door mijn onzekerheid” en je belandt in een vicieuze cirkel.

 

Ik schreef vorige week dat je er vooral voor moet zorgen dat je blijft DOEN en in de actiestand komt. Voel de spanning, de angst en onzekerheid en kies ervoor om het toch te doen.

 

Daarnaast is het ook belangrijk dat je leert omgaan met gevoelens van onzekerheid en ervoor zorgt dat ze je minder in de weg zitten en alle emoties die erdoor worden getriggerd verzacht.

 

Onzeker zijn

Grote kans dat het zo weer weggaat, emoties duren namelijk maar een seconde of 10. Maar als je je gevoelens onderdrukt en er allerlei negatieve gedachten op loslaat, dan heb je er veel langer last van. Dus stop met denken, voel wat er is.

 

Heb je altijd in je veilige cocon gezeten, dan is elke stap daarbuiten superspannend. Logisch dat je je dan onzeker voelt. Door je bewust te zijn van de herkomst van je gebrek aan zelfvertrouwen (of een deel daarvan) kun je ook weer positieve gedachtepatronen aanleren.

 

 

Je kunt een vis wel leren vliegen, maar het zal nooit lukken. De vis voelt zich een sukkel omdat het steeds maar niet lukt, hoe hard hij er ook voor werkt. Op die manier verzamel je het bewijs: “zie je wel, ik kan het ook niet”. Je wijst jezelf af en je onzekerheid groeit.

Omgaan met onzekerheid

Heb je zelf ook een tip om beter om te gaan met onzekerheid? Wellicht eentje die jou goed geholpen heeft? Deel hem hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Netwerken

Netwerken. We kennen het allemaal en er wordt ons constant verteld hoe...

Lees meer...

door Bas Smeets op 14 april 2021

Kennisbank

Wat zijn talenten en wat doe je ermee?

Talenten! Iedereen heeft ze, maar wat zijn talenten precies en hoe zet je ze...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Wat is mindfulness en wat kan ik ermee?

Mindfulness, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat is het...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This