Inkomstenbelasting zzp: Hoe werkt het?

14 augustus 2021

De inkomstenbelasting voor jou als zzp’er kan ingewikkeld overkomen. Daarom hebben veel ondernemers een boekhouder. Er zijn veel regelingen en bijzonderheden waar je rekening mee moet houden. In dit artikel vertellen wij jou alles wat je moet weten over de inkomstenbelasting als zzp’er.

Hoe werkt inkomstenbelasting ZZP?

Wanneer je in loondienst werkt, wordt de loonbelasting al ingehouden op je salaris. Bij een zelfstandige professional werkt dit niet zo en zal je het zelf moeten regelen. Je inkomen wordt namelijk bruto betaald door jouw klanten, wat je gedeeltelijk moet afstaan aan De Belastingdienst.

Allereerst moet je natuurlijk 21% of 9% btw afstaan, en daarbovenop nog jaarlijks de inkomstenbelasting. Wanneer je hier als zzp’er geen rekening mee houdt, kan dat voor geldproblemen zorgen. Wel is het goed om te weten dat je belasting betaalt over de winst van je bedrijf, dus de omzet minus de bedrijfskosten. We leggen het uit met een voorbeeld.

Stel, je bent een zelfstandig coach, dan zullen je klanten jou waarschijnlijk een tarief voor een traject of een uurloon betalen. Dit is jouw bruto inkomen. Je moet een deel van dit bedrag afstaan aan de Belastingdienst. Gelukkig mag je alle kosten die je hebt gemaakt, zoals het huren van een ruimte, IT tools die je gebruikt voor je bedrijf en de marketing & advertentiekosten aftrekken. Dit zorgt ervoor dat je de bruto winst overhoudt waarmee bepaald wordt hoeveel inkomstenbelasting je moet betalen. 

Hoeveel inkomstenbelasting betaal ik als zzp’er?

hoeveel inkomstenbelasting zzp

Het is lastig om te zeggen hoeveel inkomstenbelasting je als zzp’er betaalt omdat er veel verschillende factoren zijn die meespelen. Uiteraard kun je een bepaalde berekening maken, hierdoor kom je op een schatting uit. Wanneer je je aangifte gaat doen, kan het uiteindelijke bedrag dus wat hoger of lager uitvallen.

Het is goed om te weten dat wanneer je (in 2021) minder dan €20.000,- winst hebt gemaakt in het afgelopen jaar, je daarover geen inkomstenbelasting hoeft te betalen. Wanneer je meer dan dat verdient, lopen de percentages langzaam op:

€20.000 – €30.000: 3%
€30.000 – €40.000: 12,5%
€40.000 – €50.000: 20%
€50.000 – €75.000: 27%
€75.000 – €100.000: 31%

Wanneer je bijvoorbeeld €32.000 winst hebt behaald in het afgelopen jaar, betaal je over de eerste €20.000 geen inkomstenbelasting. Tussen de €20.000 en de €30.000 betaal je 3%. Dit komt uit op €300. Over de €2000 die dan nog over is, betaal je 12,5%. Dat komt uit op €250. Samen is dat dus €550 oftewel 1,72% van je winst. Nogmaals, dit is een schatting en het kan voor iedereen anders zijn. De aftrekposten die we hierna bespreken zijn al opgenomen in deze berekening.

Inkomstenbelasting ZZP berekenen

inkomstenbelasting zzp berekenen

Nu we een algemene berekening hebben gemaakt, kunnen we gaan kijken naar de eventuele bijkomende kosten, of kortingen die je als zzp’er kunt krijgen. Dit is wat het bedrag uit het schijvensysteem hoger of lager kan laten uitvallen. 

In 2021 gelden in Nederland de volgende belastingtarieven voor de inkomstenbelasting (voor niet aow gerechtigden):

t/m 68.507 Euro: 37,10%
> 68.507 Euro: 49,50%

Wees gerust, dat zijn niet de uiteindelijke percentages die je gaat betalen.

Als zzp’er heb je namelijk recht op verschillende aftrekposten. Zo heb je de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. De zelfstandigenaftrek bedraagt in 2021 €6.670. Wanneer je hier bovenop ook nog een starter bent, kan je van je belastbare winst nog eens €2.123 afhalen. Dit kan ontzettend schelen als beginnende ondernemer bij de inkomstenbelasting.

Daarnaast kom je waarschijnlijk in aanmerking voor de MKB-winstvrijstelling, waardoor je direct 14% van je winst kunt afhalen. Een ander voordeel is dat je bij deze vrijstelling niet hoeft te voldoen aan het urencriterium zoals bij de zelfstandigen- en startersaftrek. Leer hier meer over het urencriterium.

Als laatste zijn er ook nog twee heffingskortingen waar je voor in aanmerking kan komen als zzp’er. Vanzelfsprekend heb je recht op de algemene heffingskorting. Wanneer je nog niet de AOW-leeftijd hebt bereikt en je geen andere inkomsten hebt, kun je €2.477 afhalen van je belastbare inkomen. Let wel op, als je naast je eigen onderneming nog een parttime werkt, geldt deze heffingskorting niet meer voor jou.

De tweede heffingskorting is de arbeidskorting. De hoogte hiervan verschilt per persoon en hangt ervan af hoeveel winst je hebt gemaakt.

Aangifte inkomstenbelasting zzp in 6 stappen

inkomstenbelasting zzp in 2021

Stap 1: Check of je wel aangifte moet doen als ondernemer

Wanneer je Btw-aangifte doet, betekent dat niet dat je meteen ondernemer bent voor de inkomstenbelasting. Hier zijn verschillende eisen aan verbonden.

Het is slim om van tevoren de Ondernemerscheck te doen. Deze wordt aangeboden door de Belastingdienst en na een paar korte vragen te beantwoorden, weet je meteen of je ondernemer bent voor de Belastingdienst en of je dus inkomstenbelasting moet betalen. Je moet namelijk onafhankelijk genoeg zijn en bijvoorbeeld aan het urencriterium voldoen. 

Stap 2: Doe je zelf aangifte of besteed je dat uit?

Bij het betalen van je inkomensbelasting worden er vaak fouten gemaakt, vooral door zzp’ers. Dit komt omdat er veel kennis nodig is over specifieke regelingen, kennis waarover de algemene zzp’er vaak niet beschikt. Daarom kiezen veel ondernemers ervoor een boekhouder in te huren, die de inkomstenbelasting voor je kan doen. Wel maak je hierdoor natuurlijk meer kosten. Het is daarom iets wat je in je eigen situatie moet overwegen.

Stap 3: Check of je al inloggegevens hebt voor Mijn Belastingdienst

Om je inkomstenbelasting te betalen, moet je een account hebben bij Mijn Belastingdienst. Soms wordt dit niet automatisch geregeld nadat je bij de Kamer van Koophandel bent geweest en moet je dit handmatig doen. Wanneer je dit nog niet hebt gedaan, is het slim om niet tot het laatste moment te wachten, maar gelijk actie te ondernemen. Zo voorkom je verdere problemen en verminder je je kansen op een boete omdat je te laat je inkomstenbelasting betaalt.

Stap 4: Controleer of je administratie in orde is

administratie zzp

Een fout zit in een klein hoekje, ook met betrekking tot onze administratie. Daarom is het handig om deze voordat je je inkomstenbelasting doet na te lopen en mogelijke fouten te corrigeren. Als starter wil je natuurlijk je kosten zo laag mogelijk houden en door deze snelle check te doen, voorkom je een mogelijke boete van de Belastingdienst.

Een goed boekhoudpakker voor starters is trouwens e-boekhouden. Via deze link krijg je tijdelijk zelfs de eerst 15 maanden gratis!

Stap 5: Check welke regelingen en aftrekposten voor jou van toepassing zijn

Net hebben we een aantal aftrekposten en heffingskortingen besproken en wanneer jij goedkoper uit wilt zijn, is het handig om elke regeling en aftrekpost na te lopen om te kijken of jij hiervoor in aanmerking komt. Dit kan een hele klus zijn, zeker wanneer je er niet zoveel verstand van hebt. 

Een hulpmiddel hierbij is de ZZP Aftrekposten Scan. Deze scan zorgt ervoor dat jij binnen 7 minuten alle aftrekposten, heffingskortingen en andere regelingen hebt gevonden die voor jou van toepassing zijn. Zo betaal je nooit te veel.

Stap 6: Weet waar je extra op moet letten

Aangifte inkomstenbelasting doen als ZZP’er valt best mee, maar je moet wel weten waar je op moet letten. Er zijn veel extra regelingen en uitzonderingen waar je rekening mee moet houden. Daarom is het slim om van tevoren nog wat extra onderzoek te doen of een boekhouder in te schakelen. Uiteindelijk levert een boekhouder altijd meer op dan dat hij kost. Zorg ook dat je op tijd bent met het betalen van je inkomstenbelasting en dat je een goede administratie bijhoudt. 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This