Ambitie

14 oktober 2021

Het vinden van je ambitie zal een hoop vragen oproepen. Zo is het niet altijd even duidelijk wat een ambitie is en hoe je jouw eigen ambitie kunt ontdekken. Gelukkig hoef jij je hier geen zorgen meer over te maken. In dit artikel leggen we jou precies de betekenis van ambitie uit en helpen we je met het vinden van jouw eigen ambitie.

De betekenis van ‘ambitie’

Ambitie houdt simpelweg in dat je hogerop wilt komen of streeft naar een betere situatie. Goede voorbeelden hiervan zijn: het streven naar een betere baan, streven naar fijnere leefomstandigheden of werken aan je gezondheid. In alle gevallen ben jij bezig met het verbeteren van jouw situatie.

Met de juiste ambitie kun je veel bereiken en heb je een duidelijk streven in je leven. Vaak merk je dat je met een ambitie tot nieuwe inzichten kunt komen en ga je meer aan de slag met bepaalde doelen.

Hoe vind ik dan mijn ambitie?

hoe vind ik mijn ambitie

Een ambitie kun je niet kopen of op straat vinden. Je zult jezelf vragen moeten stellen. Op deze manier kom je erachter wat jij wilt en kun je een duidelijke ambitie vaststellen. Dit heb je nodig voor een succesvol en voldaan leven.

Door jezelf te leren kennen en te kijken naar wat jouw passies zijn en wat je gelukkig maakt, kun jij je ambitie vinden. Voor veel mensen is dit lastig, daarom hebben we een 3-stappen-plan gemaakt. Aan de hand van dit model kun jij ook jouw ambitie ontdekken. 

De weg naar jouw ambitie met behulp van deze 3 stappen

Voor het ontdekken van jouw ambitie hebben we hier enkele stappen op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het vinden van die ambitie. Hier kun jij mee aan de slag:

Stap 1: Maak een mindmap van jezelf

Zorg dat je enkele dingen van jezelf omschrijft in een mindmap. Met een mindmap kun je tot bepaalde inzichten komen bij jezelf. Op deze manier kun je een concrete ambitie opstellen. Voorbeelden voor onderwerpen van een mindmap zijn:

–          Hobby’s

–          Skills/talenten

–          Iets waar je razend enthousiast over bent

–          Je grootste dromen

Durf na het maken van je mindmap om advies of feedback te vragen bij familie en vrienden. Deze mensen kennen jou vaak goed en kunnen je ook helpen bij het schetsen van een beeld van jezelf.

Stap 2: Maak een duidelijk plan

Nu je weet waar je goed in bent en wat je passies zijn, is het tijd om een concreet plan te maken voor je ambitie. Je praat niet meer over een ‘betere baan’ maar je zegt bijvoorbeeld: ‘Ik wil manager worden bij …’. Op deze manier maak je het concreet en heb je een duidelijk plan.

Voorbeelden van een concrete ambitie om je op weg te helpen!

Om je te helpen met het formuleren van een concrete ambitie vind je hieronder enkele voorbeelden van een juiste ambitie:

‘Over 5 jaar wil ik €25.000 op mijn bankrekening hebben en schuldenvrij zijn’

‘Binnen 2 jaar heb ik een wereldreis gemaakt’

Stap 3: Stel prioriteiten

prioriteiten stellen

Daarnaast is ook belangrijk om prioriteiten te stellen en te kiezen voor de handelingen die bijdragen aan het vervullen van je ambitie. Soms zul je dan ‘nee’ moeten zeggen tegen dingen die niet bijdragen aan je ambitie op de lange termijn.

In de voorbeelden van ambities zie je dat een tijdsaanduiding erg belangrijk is. Dit stelt je in staat om een duidelijk beeld te scheppen van je verwachting en waar je naartoe moet werken. Ga dus aan de slag met je ambitie en bereik wat je wilt bereiken met een duidelijk plan!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This