Zo ga je om met angst over een onzekere toekomst

18 februari 2018

“Als jij je gedachten bent, wie ben je dan wanneer het stil is?”

 – Bas Smeets

Angst over een onzekere toekomst

Ik weet zeker dat je het kent als je al langer met het idee rond loopt om het roer om te gaan gooien.

Je brein draait overuren met het bedenken van wat er allemaal fout kan gaan.

En soms lijkt het wel alsof we nergens meer bang voor mogen zijn, dat angst een teken van zwakte is en ons kwetsbaar maakt.

Maar voel je je dan echt vrij als je die angst blijft wegdrukken en probeert te verbergen?

Ik ga je een nieuwe manier laten zien, die je waarschijnlijk nog niet kent, waardoor je beter kunt omgaan met angst over een onzekere toekomst.

Omgaan met angst

Er zijn maar weinig mensen die weten dat angst een groot deel van mijn leven beheerste en dat het me letterlijk ziek maakte.

Ik had een enorme behoefte aan zekerheid en wilde overal de controle over hebben.

Mijn leven was letterlijk een gevecht met de angst.

Een gevecht dat niet te winnen viel.

Ik ga je een nieuwe methode leren, waardoor je niet meer hoeft te vechten.

We hebben allemaal onze angsten, zeker op dit pad van persoonlijke transformatie en verandering van werkgebied waarvan we niet weten hoe onze toekomst eruit gaan zien.

Tegenwoordig ervaar ik andere angsten dan vroeger, maar ook ik ben bang dat ik opeens geen aanmeldingen meer krijg voor mijn trainingen en er niet genoeg inkomen binnen komt.

Of dat mijn inhoud toch niet goed genoeg is, mijn cliënten geen resultaten behalen en dat ik misschien toch niet zo goed ben in mijn werk als ik hoopte.

Of dat ik heel veel geld uitgeef aan marketing die niet blijkt te werken.

En zo kan ik nog wel even doorgaan.

De eerste stap naar het oplossen van je angsten is toegeven dat je bang bent. Vaak realiseren we ons niet eens hoe bang we zijn, omdat we die angst weg willen stoppen.

Onzekere toekomst

Geen enkele angst kan opgelost worden voordat hij is benoemd.

Dus waar ben je precies bang voor?

Kijk er eens goed naar. Waar gaan je angsten nou echt over?

Wat zie je nu wanneer je naar je eigen angsten kijkt?

Ze hebben allemaal te maken met het verleden of met de toekomst. 

Waar of waar?

Maar verleden en toekomst bestaan alleen in je gedachten. 

In het nu is er geen angst. 

Kijk om je heen en benoem wat je ziet. Blauwe lucht, witte muur, grijze bank… 

Je angst gaat over een gedachte waarvan je niet wilt dat hij uitkomt of over een gedachte aan een situatie in het verleden waarvan je geen herhaling wilt zien.

Er zijn 2 hoofdzakelijke manieren om die angst proberen op te lossen. 

De eerste manier is in gevecht gaan. Oorlog voeren met je angst. 

Dit doe je door met alle macht te proberen van je angst af te komen. Je laat duidelijk merken dat je er helemaal klaar mee bent en beredeneert op alle mogelijke manieren waarom die angst niet realistisch is. 

Sta daar eens even bij stil. Ga eens even na hoe je dat zelf doet. 

En besef je dat je dan eigenlijk 2 stemmen, 2 verschillende personages in je hoofd hebt die met elkaar aan het ruziën zijn? De angst met al zijn redenen om bang te zijn en dat deel van jou dat vecht tegen die angst? 

En wie ben jij dan? De angst of dat deel dat ertegen vecht?

Dit twee delen houden elkaar in stand. 

Het ene deel kan niet bestaan zonder het andere. 

Angst kan alleen maar blijven bestaan als hij iemand heeft die het nut van zijn bestaan bevestigd.

Want als de angst niet reëel zou zijn, waarom zou je er dan überhaupt aandacht aan geven en ertegen vechten?

Dit betekent dus dat elke strijd die je probeert te voeren met je angst direct het bestaansrecht van die angst bevestigd. 

Wellicht stopt je angst wel eens, maar dan heeft het vrij zeker te maken met andere factoren in je leven en niet met jouw innerlijke strijd die aan het voeren was. 

Hoe dan wel ermee omgaan?

De tweede manier geeft je uiteindelijk echte vrijheid.

Angst komt dus voort uit gedachten over het verleden of over de toekomst. 

Blijvende vrijheid creëer je door je gedachten te gaan zien voor wat ze zijn: Alleen maar gedachten, een stemmetje of beelden in je hoofd. Niet meer dan dat.

waarom ben ik zo onzeker

Het is allemaal gebakken lucht.

De enige reden waarom ze zo’n invloed op je hadden is dat jij je er mee identificeerde.

Of denk je echt dat jij die gedachten bent?

Het bewijs dat jij niet je gedachten bent is zo simpel. Wat gebeurt er als het even stil is in je hoofd? Houd je dan op te bestaan? 

Wie geniet er dan van de stilte? 

Alleen al het echte diepe WETEN dat dit waar is helpt je ontsnappen uit je mentale gevangenis.

Ik zal je een ‘geheime tip’ vertellen om van je angst over een onzekere toekomst af te komen.

Geef je gedachten gelijk.

Inderdaad, geef ze gewoon gelijk.

‘Maar straks verdien ik niet genoeg geld en kan ik de hypotheek niet meer betalen’ – Je hebt gelijk.

‘En dan moet ik de auto verkopen’ – Klopt. 

‘Ik heb helemaal niet genoeg kennis om te slagen als zelfstandige’ – Helemaal gelijk hoor.

Zie je inmiddels waarom dit werkt? 

Je vecht niet meer. Je speelt het spelletje niet meer mee. 

De angst heeft geen tegenstander meer. Je zegt steeds ‘Ja hoor, je hebt gelijk’ en gaat weer verder waar je mee bezig was.

Vergelijk het met een klein kind dat aandacht blijft vragen. Zolang je blijft reageren blijft het kind zeuren, want het weet dat het opgemerkt wordt. Geef er geen aandacht aan en het stopt vanzelf een keer.

Besef wel: je angst en gedachten zijn in het begin erg hardnekkig, ze geven zich niet zomaar gewonnen. Ze gaan je eerst uitvoerig testen of je echt niet meer mee gaat spelen. Daar verzinnen ze hele creatieve dingen voor om je toch weer terug te trekken in het spel. 

Maar, waar ze ook mee komen: het zijn maar gedachten. Jij beslist welke betekenis ze voor je hebben en wat je ermee doet. 

Wat is op dit moment jouw grootste angst over de toekomst? En ga je deze techniek uitproberen? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

9 Reacties

 1. Robert

  Mijn grootste angst is dat ik niet zal slagen. Er zin nog een aantal andere angsten die om deze hangen, en samen vormen ze van tijd tot tijd een front in mijn mind – maar de angst dat ik niet zal slagen is hierin wel de grootste momenteel.

  Ik heb deze oefening nog niet eerder gedaan – meestal ging ik het gevecht aan – maar zal het deze keer op jouw manier doen zodra hij de kop opsteekt.

  Thanks.

  Antwoord
 2. Marjolijn

  Mijn grootste angst op dit moment is dat ik het financieel niet ga redden. Tegelijkertijd heb ik diep van binnen toch het vertrouwen dat ik het kan en dat het mij gaat lukken, maar ja die angsten en gedachten he, die zitten nu enorm in de weg. Ik ga de techniek uitproberen! 🙂

  Antwoord
 3. Bastiaan

  Mijn enige angst is dat ik uiteindelijk toch voor de veilige, zekerdere weg kies en niet kies voor wat ik echt ten diepste wil…

  Antwoord
 4. Rob van der Maarel

  Mijn grootste angst is een richting kiezen. Een andere baan zoeken en daarin verder groeien, een studie volgen of iets voor mijzelf beginnen. Daaraan hangt vast dat er genoeg geld binnen moet blijven komen om het gezin te onderhouden en dat ik als vader en partner voldoende voor mijn gezin wil zijn.

  Ik ga je techniek zeker uitproberen!

  Bedankt Bas

  Antwoord
 5. Manuela

  Mijn grootste angst op toekomst/werkgebied is dat ik er niet achter ga komen waar ik echt blij van wordt, wat mijn passie is en wat ik echt wil gaan doen. Een eigen bedrijf/onderneming, IK?

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Zeker jij Manuela! Zo dacht ik vroeger ook.. Volg je de gratis videotraining al? Daar gaan we dat uitzoeken, zie hier: http://bit.ly/2ERQZSK

   Antwoord
 6. Liesbeth

  Mijn nieuwe baan per 2 april. Zal dat wel leuker zijn dan wat ik nu doe?

  Antwoord
 7. Joke

  Mijn angst is de toekomst dat ik nog 9 jaar moet werken en nu
  Afgekeurd gaat worden voor het werk wat ik nu doe vanwegen ziekte en ander werk volgens instantie buiten mijn eigen werk wel aangepast werk zou kunnen bij anderen werkgevers
  Hoe vin ik werk op mijn leeftijd en heb geen opleidings achtergrond .

  Antwoord
 8. Tar IJ

  Mijn angst is dat ik op een dag mijn man en gezin niet meer leuk zal vinden. Terwijl we een super goede relatie hebben en ik niks liever wil dan onze zoon een fijne en stabiele opvoeding geven. Dank je wel voor dit stuk!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This