Carrièreswitch

15 mei 2021

Als je jouw huidige baan of vakgebied niet meer leuk of uitdagend vindt, dan is het misschien tijd voor iets nieuws. Maar hoe pak je zo’n carrièreswitch aan? Vaak heb je namelijk al een gezin dat je moet onderhouden en ga je niet zomaar iets anders doen. In dit artikel geven wij je een aantal tips, waardoor deze switch gemakkelijker wordt. 

Waarom een carrièreswitch?

Er zijn verschillende redenen om behoefte te hebben aan een carrièreswitch. Het kan zijn dat jij je niet thuis voelt bij de huidige carrière, je hebt het niet meer naar je zin, je wilt voor jezelf beginnen of er zijn geen mogelijkheden voor persoonlijke of professionele groei. 

Wat jouw reden ook is, het is belangrijk om te weten waarom je een carrièreswitch overweegt, zeker als je dit op latere leeftijd doet. Want als je niet weet waarom je iets anders wilt doen, hoe weet je dan wat je wel wilt? Bedenk dus goed waarom jij toe bent aan een carrièreswitch en hoe je in de toekomst wel tevreden blijft met je loopbaan. Daarna kun je aan de slag met zoeken naar iets nieuws. 

Hoe maak ik een carrièreswitch? 10 tips

carriereswitch maken hoe doe je dat

Een carrièreswitch maken is niet altijd even eenvoudig. Om je een vliegende start te geven bij deze switch, zullen we je hieronder tien tips geven die je helpen bij dit proces: 

1. Bepaal wat je wilt doen

Tip 1 is misschien een open deur en spreekt voor zich, maar voordat je begint is het natuurlijk belangrijk dat je bepaalt wat je wilt gaan doen. Van je huidige baan krijg je geen voldoening meer, wat wil je wel gaan doen? 

Wordt het een heel ander vakgebied, of een andere richting in je huidige vakgebied? Misschien wil je wel uit die bureaustoel en de mouwen opstropen, of juist van zwaar fysiek werk naar kantoorwerk. Ontdek eerst wat je passie is.

2. Bepaal wat de snelste route is

Bepaal vervolgens wat de snelste route is. Voldoende tijd nemen voor je carrièreswitch is belangrijk, maar het moet natuurlijk niet té lang duren. Ga te werk met een duidelijke en doordachte strategie. Zo is de kans op teleurstellingen kleiner en zal het proces soepeler verlopen. 

3. Zet jouw vaardigheden op een rijtje

Als je een carrièreswitch wilt gaan maken, dan is het handig om je vaardigheden op een rijtje te zetten. Zo krijg je een duidelijk overzicht van je vaardigheden en kun je makkelijker bepalen welke carrière goed bij je past.

Je kunt dit simpelweg doen door een lijstje te maken op je computer, maar je kunt ook pen en papier erbij pakken. Dit werkt vaak nog beter, omdat je het fysiek opschrijft. 

4. Begin aan een opleiding of cursus indien nodig

omscholing voor een carriereswitch

Heb je jouw vaardigheden op papier gezet? Dan ben je er misschien achter gekomen dat deze niet matchen met de carrière die jij voor ogen had. Het is dan belangrijk dat je begint aan een opleiding of cursus om de nodige kennis bij te spijkeren. 

Matchen je vaardigheden wel met je droomcarrière, maar ben je er niet zeker van of je de juiste kennis in pacht hebt? Ook dan is het verstandig om te beginnen aan een cursus of opleiding. 

5. Doe ervaring op door middel van een stage

Naast een cursus of opleiding, kun je er ook voor kiezen om stage te lopen bij een bedrijf dat raakvlakken heeft met de carrière die jij voor ogen hebt. Op die manier krijg je een kijkje in de keuken en kun je aan de hand van je ervaring op die stage bepalen of het wel echt een carrière voor jou is. 

Stage lopen is natuurlijk niet voor iedereen een goede optie. Heb jij een gezin dat je moet onderhouden? Dan speelt geld waarschijnlijk een belangrijke rol. Een stage past dan misschien niet goed in dit plaatje. 

6. Bekijk ook de financiële kant

Houd ook zeker de financiële kant in de gaten. Als jij je wilt laten omscholen om een bepaalde carrière te kunnen doen, kan dit weleens flink in de papieren lopen. Houd dit dus goed in je achterhoofd 

7. Schakel een professional in om te helpen 

Een carrièreswitch maken is best lastig. Het is dan ook geen overbodige luxe om er een professional bij te halen. Deze kan jou goed adviseren bij je omscholing en alle andere zaken die komen kijken bij je carrièreswitch.  Wanneer je ervan droomt om iets voor jezelf te gaan doen, maar je weet nog niet goed wat en hoe, bekijk dan zeker eens ons aanbod of check de ‘gratis’ sectie boven in het menu.

8. Gebruik je netwerk

Ben je klaar voor je nieuwe carrière? Dan is het tijd om een nieuwe baan te zoeken (of voor jezelf te starten). Je netwerk kan je hier goed bij helpen. Zij hebben wellicht vacatures of ideeën en kunnen je op die manier aan een baan helpen die je leuk vindt. 

9. Zorg ervoor dat je CV up-to-date is

Een CV is één van de dingen waar een werkgever jouw kwaliteiten en eerdere werkervaring op beoordeelt. Zorg er dus voor dat deze up-to-date is en er goed uitziet. Op het internet kun je vandaag de dag heel wat mooie templates vinden die je gemakkelijk kunt invullen.

10. Maak een creatieve motivatiebrief met daarin de reden van je carrièreswitch 

Naast een goed CV is een creatieve en krachtige motivatiebrief ook belangrijk. Wees overtuigend en enthousiast in je brief en geef aan wat de reden is van je carrièreswitch. Zorg voor een creatieve draai. Een werkgever krijgt veel motivatiebrieven te zien. Zorg ervoor dat die van jou opvalt. Wat kom jij bijdragen aan het bedrijf?

4 Carrièreswitch voorbeelden

carriereswitch voorbeelden

Hieronder zullen we je vier voorbeelden geven van hoe je een goede carrièreswitch kunt maken. We gebruiken verschillende voorbeelden, zodat het hopelijk voor een grote groep duidelijk wordt: 

Voorbeeld 1: Stage lopen

Stage lopen is een voorbeeld dat we net al even benoemden. Het is een heel goede manier om erachter te komen of de carrière die jij voor ogen hebt wel echt wat voor je is. Je voert taken uit in de praktijk en werkt veel samen met mensen die het vak al een tijd doen. 

Het voordeel van stage lopen is niet alleen dat je de fijne kneepjes van het vak sneller leert en erachter komt of de carrière wel echt wat voor je is, maar je bouwt ook je netwerk verder uit. 

Voorbeeld 2: Vrijwilligerswerk

Naast stage lopen kun je ook vrijwilligerswerk doen. Je krijgt hier vaak niet voor betaalt, maar je leert wel veel en kunt erachter komen of de carrière goed bij je past. Het grote voordeel van vrijwilligerswerk is dat bedrijven vaak sneller vrijwilligers aannemen dan stagiaires. 

Voorbeeld 3: Begin voor jezelf

Misschien niet een voorbeeld waar je in eerste instantie aan dacht, maar voor jezelf beginnen kan heel goed uitpakken als je een carrièreswitch wilt gaan maken. Misschien ben jij wel een geboren ondernemer en kun je van je passie je werk maken met je eigen onderneming. Veel mensen komen er pas op latere leeftijd achter dat ze eigenlijk echt voor een eigen bedrijf willen gaan.

Voorbeeld 4: Breid je expertise uit

Kennis is macht! Als je zeker van je zaak bent en absoluut weet welke carrière bij je past kun je beginnen met het uitbreiden van je expertise. Leer nieuwe skills die je kunnen helpen bij je carrièreswitch. Als jij beschikt over de juiste kennis, dan is de kans een stuk groter dat je wordt aangenomen bij je droombaan.

Ik ben heel benieuwd, wat is jouw reden om na te denken over een carrièreswitch? Deel het hieronder met ons in de reacties!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This