Maak Jouw Impact

Carrièredoelen

6 januari 2023

Wat zou jij willen bereiken? Wil jij meer uit jezelf en je baan halen? Of is het die promotie, een andere baan of zelfs een carrière switch? Blijf dan niet dromen en maak werk van je werk. Dat begint met het concreet maken van je carrièredoelen. Eerst weten wat je wil en dan kun je gaan werken aan hoe je dat gaat doen. Hieronder lees je hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Waarom carrièredoelen stellen?

Er zijn verschillende redenen waarom het goed is om carrièredoelen te stellen:

 1. Focus
  Door loopbaandoelen te stellen, geef je jezelf duidelijke richtlijnen en een doel om naar te streven. En jouw brein vindt het erg prettig om een richting te hebben. Dit kan helpen om je te focussen op wat je wilt bereiken en om afleiding te vermijden

 2. Motivatie
  Het stellen van doelen helpt jou om gemotiveerd te blijven en om door te gaan wanneer het moeilijk wordt. Als je weet wat je wilt bereiken, kan dit je helpen om door te zetten en om te blijven werken aan je doelen.

 3. Succes
  Door doelen te stellen en een realistisch plan te maken om deze doelen te bereiken, vergroot je de kans om succesvol te zijn in je carrière. Het stellen van doelen kan je helpen om een duidelijke richting te kiezen en om gerichte stappen te zetten.

 4. Persoonlijke groei
  Door doelen te stellen, geef je jezelf de kans om te groeien en te leren. Door gerichte stappen te zetten, kun je nieuwe vaardigheden en ervaringen opdoen en jezelf ontwikkelen.

Het stellen van carrièredoelen gaat je helpen om succesvol te zijn en te groeien in je professionele leven. Het is belangrijk om realistische en haalbare doelen te stellen en een plan te maken om deze doelen te realiseren.

Persoonlijke doelen stellen

Kies doelen die passen bij jouw leefstijl en levensdoelen. Als je bijvoorbeeld meer tijd wilt besteden aan je gezin, dan is een prima carrièredoel: zoveel salaris verdienen in een bepaalde functie, met maximaal 28 uur per week werken tijdens kantooruren.

Je carrièredoelstellingen moeten met elkaar samenhangen en relevant zijn voor elkaar. Als een langetermijndoel is om een bepaalde functie te bereiken, dan kun je op de korte termijn competenties ontwikkelen die van belang zijn voor die functie. In de praktijk werk je veel meer aan je kortetermijndoelen. Als die passen bij je langetermijndoelen, maak je ook op lange termijn voortgang met je carrièredoelen.

Bedenk wat je wilt. Dat klinkt simpel, maar zorg ervoor dat een doelstelling echt van jou is, niet van iemand anders.

Hoe stel je jouw doelen op?

carrieredoel

Als je begrijpt dat het belangrijk voor je is om jouw doelen op te stellen, en je vraagt je af waar te beginnen, dan zijn de volgende tips voor jou.

Één groot doel, zoals ‘aangenomen worden voor je droombaan’, is zo groot en ambitieus dat het bijna onmogelijk lijkt om ooit te bereiken. Als je deze droom opdeelt in kleinere doelen, maak je een soort stappenplan voor jezelf. Dit maakt je doel hapklaar, overzichtelijk en makkelijker te bereiken.

Wil je die droombaan? Zorg dan eerst dat je de juiste opleiding afrondt, stage gaat lopen in dat vakgebied en/of werkervaring opdoet bij een soortgelijk bedrijf. Zo gaat het afstrepen van (kleine) doelen lekker snel!

1. Stel korte- en langetermijndoelstellingen op

Dat zijn de dingen waar je de komende 1-3 jaar aan gaat werken. Bij langetermijndoelen denk je aan 3-5 jaar. Succes met je kortetermijndoelen gebruik je om je langetermijndoelen te bereiken.

Overweeg jij om voor jezelf te beginnen als ondernemer? Waarom zou je wachten? Daarbij kunnen korte en langetermijndoelstellingen gecombineerd worden. Misschien kies je ervoor om alvast te beginnen en daarnaast eerst nog te blijven werken en heb je een doelstelling om binnen een bepaalde periode helemaal zelfstandig te kunnen zijn.

Sommige carrièredoelen zijn meer geschikt voor de lange termijn van 3-5 jaar en verder. Je kunt deze doelen bijvoorbeeld alleen realiseren door promotie te maken naar een bredere of hogere functie dan je nu hebt en/of door extra opleidingen te volgen.

2. Maak je doelen specifiek

Carrièredoelen worden vaak te vaag en vrijblijvend geformuleerd als wensen, intenties, of goede voornemens. Je bereikt meer en maakt meer indruk op je huidige of toekomstige werkgever, met haalbare en geloofwaardige doelstellingen.

Wees specifiek, maar overdrijf het niet. Als je carrièredoelstellingen te specifiek maakt, worden ze onbereikbaar. In plaats van te zeggen: “Ik wil directeur van ASML worden”, zeg je iets als: “Mijn doel is om hoge leidinggevende bij een succesvol hightechbedrijf te zijn.”

3. Maak je doelen smart

carrieredoel smart

Zorg ervoor dat je doelen SMART zijn, wat staat voor:

 • Specifiek: Zorg ervoor dat je doelen duidelijk en specifiek zijn. Dit betekent dat je doelen moeten zijn gedefinieerd en dat je precies weet wat je wilt bereiken.
 • Meetbaar: Maak je doelen meetbaar, zodat je kunt zien of je ze hebt behaald. Dit kan bijvoorbeeld door het stellen van een aantal of het gebruik van bepaalde prestatie-indicatoren.
 • Haalbaar (achievable): Zorg ervoor dat je doelen haalbaar zijn. Dit betekent dat je doelen niet te moeilijk moeten zijn, maar ook niet te gemakkelijk. En wees realistisch.
 • Relevant: Maak je doelen relevant voor je carrière en je persoonlijke doelen. Zorg ervoor dat je doelen aansluiten bij wat je wilt bereiken en dat ze betekenis hebben voor jou.
 • Tijdgebonden: Stel een tijdslimiet voor het behalen van je doelen. Dit helpt om je te concentreren en om te zorgen dat je doelen op tijd worden behaald.

Door het SMART model te gebruiken, kun je duidelijke en haalbare doelstellingen stellen en gerichter werken aan het behalen ervan. Het model kan worden gebruikt voor zowel professionele als persoonlijke doelen en kan je helpen om je carrière te laten groeien en je persoonlijke doelen te behalen.

Carrièredoelen voorbeelden

Er zijn enorm veel doelstellingen om uit te kiezen en dat kan overweldigend zijn. Hieronder vind je een aantal voorbeelden ter inspiratie.

Korte termijn

1. Vergroot je netwerk

Je mogelijkheden om met mensen te netwerken en daarmee invloed te realiseren, zal je mogelijkheden om vooruitgang te boeken en je carrière doelen te bereiken vaak maken en breken. Het proces van netwerken is veel meer dan alleen praten met personen met wie je werkt.

Het gaat om het bouwen van professionele en sociale contacten waarmee je inzichten en informatie kunt uitwisselen. Begin door vaker te netwerken met mensen met wie je al af en toe een gesprek hebt. Naarmate je beter wordt zal je meer zelfvertrouwen krijgen bij het beginnen van gesprekken met leiders en andere belangrijke mensen in jouw vakgebied.

2. Start een eigen bedrijf

carrieredoel onderneming

Hoewel het traject naar het opbouwen van een eigen bedrijf meer als een carrière doel voor de lange termijn kan worden gezien, is er niets dat je ervan weerhoudt om er in ieder geval vandaag mee te beginnen.

Iedereen kan zijn eigen website kan maken en kan alles aanbieden, van producten tot diensten. Als je professionele doelen het runnen van je eigen bedrijf omvatten, is er geen tijd te verliezen en je plan te maken en de bijbehorende stappen te gaan plannen. Bepaal waar je een passie voor hebt en zoek naar mogelijkheden om hiermee de markt te “bestormen”.

3. Leer een nieuwe vaardigheid

Ongeacht je huidige branche, er zijn honderden bedrijven die op zoek zijn naar mensen met verschillende talenten en capaciteiten. Hoe unieker of specifieker je vaardigheden zijn, des te  groter de kans dat je indruk maakt op je huidige managers of potentiële werkgevers.

Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat je met het leren van kickboksen verder vooruit komt in de meeste branches. Zorg ervoor dat de nieuwe vaardigheden vallen onder professionele ontwikkelingsdoelen die verband houden met het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Identificeer dingen waarmee je de concurrentie voor bent.

4. Skills buiten je comfort zone leren

Het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden buiten je comfortzone kan een uitdagend, maar ook een zeer bevredigend proces zijn. Door nieuwe vaardigheden te leren, kun je je carrière laten groeien en je persoonlijke ontwikkeling bevorderen. Bovendien kan het leren van nieuwe vaardigheden je helpen om nieuwe kansen te creëren en om je horizon te verbreden.

Bepaal welke vaardigheden je wilt leren: Voordat je begint, is het belangrijk om te bepalen welke vaardigheden je wilt leren. Dit kan bijvoorbeeld een vakgebied zijn waar je geen ervaring mee hebt, of een vaardigheid waarvan je denkt dat die je kan helpen om je carrière te laten groeien.

Lange termijn

1. Maak een carrièreswitch

carriereswitch

Haal je geen energie meer uit je huidige functie? Of heb je het gevoel dat je op een doodlopend carrièrepad zit en dus geen ruimte hebt om hogerop te komen of te groeien? Genieten van je werk en gepassioneerd zijn over wat je doet, zijn twee van de meest voorkomende loopbaandoelen over de hele linie.

Als je dat niet voelt, is het misschien tijd om een nieuwe baan te gaan zoeken. Maar ja, wat dan en hoe dan? Het is belangrijk om eerst te ontdekken wie jij echt bent en wat je echt wilt. Zodat jij het werk gaat vinden waar jij ook echt blij van wordt.

Hoe maak je een carrièreswitch? Lees dan dit artikel of ga aan de slag met Het Passieprofiel, de unieke holistische methode waarmee jij met hulp van een coach gaat ontdekken wat jouw passie is en hoe je dit gaat realiseren.

2. Leidinggevende positie behalen

Heb je het gevoel dat je gemaakt bent om een ​​team te leiden en te motiveren om het meest productieve en effectieve team te zijn? Elke grote leider weet dat er zoveel meer nodig is dan anderen vertellen wat ze moeten doen om succesvol te zijn.

Er zijn een paar belangrijke kenmerken die mensen kunnen ontwikkelen om aan te tonen dat ze geschikt zijn voor een leidinggevende rol:

 • Doe algemene kennis op van alles wat je in jouw branche kunt leren
 • Betrek fouten op jezelf en deel het genot van de successen
 • Accepteer dat er altijd iemand zal zijn die van bepaalde onderwerpen meer weet dan jij
 • Werk harder dan alle andere collega’s in het team, ongeacht je positie
 • Pas je aan aan veranderingen wanneer ze zich voordoen
 • Zorg voor sterke communicatieve eigenschappen
 • Leer hoe je effectief taken kunt delegeren.

3. Haal een certificaat of een diploma

carrieredoel voorbeeld

Ondanks dat je doel zich wellicht op HBO-rollen begeeft, zullen mensen met een universitair diploma waarschijnlijk een voorsprong hebben op degenen die dit hebben te bieden. Natuurlijk heeft het ook te maken met de branche waarin je wilt eindigen en hoe hoog je de ladder wilt beklimmen.

4. Voor jezelf beginnen

Genoeg van je baas? Briljant idee voor een product of dienst? Dromen van vrijheid? Dan kan het een goed idee zijn om als zelfstandige te gaan werken. Je kunt je eigen bedrijf oprichten of als freelancer je diensten aanbieden.

Hoe ontwikkel je carrière doelen?

Hierboven heb je de nodige tips gekregen om je carrière doelen te ontwikkelen. Samengevat zijn de stappen die je nu moet zetten:

 1. Begin bij jezelf en bedenk wat je wilt
 2. Deel je dromen op in kleine doelstellingen
 3. Maak de doelen SMART
 4. Meet je vooruitgang en pas aan waar nodig.

Leuk dat je een doel opstelt, maar wat doe je daarna? Door af en toe te kijken hoe je ervoor staat en of je al dichterbij je doel bent, houd je jezelf verantwoordelijk en gemotiveerd. Loop je tegen een obstakel aan of is je doel niet wat je had gehoopt? Geen probleem. Je kunt je doel altijd aanscherpen of nieuwe doelen of tussenstappen of toevoegen. 

Maak een persoonlijk ontwikkelingsplan

carrieredoelen pop

Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een document waarin je op papier zet wat je wilt bereiken op professioneel en persoonlijk vlak, hoe je dat wilt bereiken en welke stappen je daarvoor moet zetten. Door je doelen op papier te zetten en te werken aan een plan om ze te bereiken, kun je gerichter en efficiënter werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Er zijn verschillende manieren waarop je een persoonlijk ontwikkelingsplan kunt opstellen, afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Sommige mensen werken bijvoorbeeld aan een POP door middel van een bepaald thema of doel, terwijl anderen hun ontwikkeling laten leiden door hun persoonlijke waarden en prioriteiten.

In het algemeen kan een persoonlijk ontwikkelingsplan je helpen om:

 • Gerichter te werken aan je doelen en je ontwikkeling
 • Je vaardigheden en kennis te vergroten
 • Meer inzicht te krijgen in je sterke en zwakke punten
 • Je carrièreplanning te verbeteren
 • Je persoonlijke groei te bevorderen

Als je het moeilijk vindt om te beslissen wat je wilt bereiken of hoe je dat kunt bereiken, kan het opstellen van een persoonlijk ontwikkelingsplan ook een hulpmiddel zijn om je te helpen om die keuzes te maken. Het kan je ook helpen om feedback te krijgen van anderen en om te werken aan het verbeteren van specifieke vaardigheden of het aanleren van nieuwe kennis.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This