Droombaan

3 februari 2022

’s Morgens met plezier naar je werk gaan, vol energie weer thuiskomen en er ook nog eens voor betaald worden. Ideaal, maar hoe vind je zo’n baan? In dit artikel helpen we je een stukje op weg om je droombaan te vinden.

Wat is mijn droombaan?

Een droombaan is een baan waarin jij je zo thuis voelt, dat werken een genot is. Dat is dus voor iedereen verschillend. Voor een zorgzaam persoon die dol is op dieren, kan dat dierverzorger of dierenarts zijn. Ben je creatief en houd je van bloemen, dan kan bloemist je droombaan zijn.

Een baan zoeken die bij je past, lukt vaak niet door je uitsluitend op het online vacatureaanbod te focussen. De kans dat je dan een baan vindt die aansluit op je persoonlijkheid, passies en talent is dan doorgaans niet groot.

Je kunt beter eerst voor jezelf in kaart brengen waar je talenten en ambities liggen. Daarvoor kan je jezelf de volgende vragen stellen:

  • Wat vind ik leuk om te doen?
  • Waar krijg ik energie van?
  • Wat kan ik uren achtereen doen zonder me te vervelen?
  • Waarin blink ik uit: wat zijn mijn talenten?

Schrijf de vragen op en beantwoord ze zo volledig mogelijk. Ook als de antwoorden uiteenlopend zijn. Houdt hierbij geen rekening met de realiteit. Dat komt later aan de orde.

Droombaan top 10

top 10 droombaan

Ter inspiratie hebben we voor jou een droombaan top 10 opgesteld:

1.   Ondernemer: Lekker zelfstandig aan de slag zonder dat iemand je vertelt wat je moet doen. Het is hard werken, maar elk succes geeft je veel voldoening. 

2.   Evenementenplanner: Ben jij een echte regelneef en houdt je van een feestje? Misschien word je dan wel heel gelukkig van een baan als evenementenplanner.

3.   Blogger: Thuis, op kantoor of onderweg je gedachten delen met de lezers van je blog, of bloggen in opdracht van bedrijven verveelt nooit.

4.   Chef: Houd je ervan om lekker te koken en mensen steeds weer te verbazen met lekkere gerechten? Met een baan als chef maak je dan gemakkelijk van je hobby je beroep.

5.   Binnenhuisarchitect: Heb jij oog voor detail en kan je goed out of the box denken? Misschien is een baan als binnenhuisarchitect dan de juiste baan voor jou.

6.   Zanger/Acteur: Mensen met muzikaal- of acteertalent die niet bang zijn om in de spotlights te staan, kunnen een carrière als zanger of acteur kiezen.

7.   Personal shopper: Lekker shoppen voor andere mensen en er ook nog voor betaald krijgen. Voor velen echt een baan om van te dromen.

8.   Dierenverzorger: Zorgzame mensen met een passie voor dieren voelen zich vaak helemaal happy met een baan als dierenverzorger.

9.   Illustrator: Ben jij creatief en goed in staat om relevante afbeeldingen bij een verhaal of artikel te maken? Denk dan eens aan een carrière als illustrator.

10. Persoonlijke trainer: Voor echte sportfanaten die graag hun enthousiasme op anderen overbrengen is een baan als persoonlijke trainer een echte droombaan. Lekker sporten terwijl je aan het werk bent.

Van passie tot droombaan

Soms lijkt het onmogelijk om een baan te vinden die aansluit op je persoonlijkheid en passies. Toch is dat niet waar, al is het niet altijd even gemakkelijk. Met het hierna volgende stappenplan wordt het in elk geval al iets makkelijker.

Stap 1

Breng voor jezelf in beeld wat precies jouw passies zijn, door de eerder genoemde vragen te beantwoorden.

Stap 2

Bedenk wat voor jou de ideale setting zou zijn om in te werken. Wil je binnen werken, buiten, op kantoor, in een team, of misschien wel als zelfstandige?

Stap 3

Bekijk of je aan de hand van de antwoorden uit stap 1 en 2 een bijpassende functie kunt vinden. Let op! Niet kijken naar de opleiding en werkervaring die daarvoor noodzakelijk is.

Stap 4

Maak een plan om jouw ideale baan te krijgen. Misschien is het nodig om voor jouw droombaan eerst nog een (aanvullende) opleiding te doen. Breng alles voor jezelf duidelijk in kaart. Misschien kan je die opleiding naast je huidige baan doen, of kan alvast wel een andere baan in de sector van je droombaan aannemen. Dan doe je in elk geval alvast relevante werkervaring op.

Succes!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This