door Bas

Geschreven op 28 november 2020

Voor jezelf beginnen na een burn-out. Ben jij er klaar voor?

Veel mensen die een burn-out hebben gehad willen anders. Ze willen vrijheid, meer energie, meer geluk. Het moet anders. Voor velen betekent dit aanpassingen in het huidige schema, voor anderen betekent dit dat het roer om moet.

Dit blog is geschreven door Ruud Meulenberg, eigenaar van Meulenberg Training & Coaching. Met meer dan 40 coaches in Nederland en België coachen ze dagelijks honderden mensen met stress en burn-out.

Met dit blog gaan we je laten zien of het ondernemerschap bij je past en daarbij wanneer jij klaar bent om te starten met een bedrijf na je burn-out.

Luister hieronder ook het interview dat ik opgenomen heb met Ruud, waarin hij je direct een aantal praktische tips geeft om een burn-out te voorkomen of zo snel mogelijk te genezen.

Wanneer ben je hersteld van een burn-out?

Iedereen met een burn-out wil maar één ding en dat is herstellen. Herstellen van de burn-out en terugkeren naar de oude energie. Veel mensen zoeken daarom verschillende mogelijkheden om dit herstel te bevorderen. Ademtherapie, Mindfulness, coaching, medicatie, kuuroorden, psychiatrie, etc. Alles op zoek naar het oude niveau, het moment dat je alles weer kunt geven.

Echter het herstellen van een burn-out is niet zo eenvoudig. Terugkeren naar het oude niveau is eigenlijk niet aan de orde, want het oude maakte je ziek. Het zorgde voor de burn-out. De toekomst na een burn-out is dus best een beetje onzeker. Je moet jezelf opnieuw uitvinden en de gevolgen daarvan zijn soms best ingrijpend. Tijdens een burn-out leer je jezelf namelijk behoorlijk goed kennen.

De leerschool die een burn-out je biedt, kan dus behoorlijke gevolgen hebben voor bijvoorbeeld je baan, je relatie, vrienden, etc.

Dat je dus veranderingen wilt aanbrengen in je leven na een burn-out, is logisch. Maar ben je er ook klaar voor?

Autonomie is de sleutel

de belangrijkste oorzaak van een burn-out is gebrek aan autonomie

De belangrijkste oorzaak van een burn-out is een gebrek aan autonomie. Het oneindig aanpassen aan anderen en niet goed zorgen voor je eigen ‘ik’ zorgen ervoor dat je uiteindelijk opbrandt.

Het (terug)vinden van jezelf en daarnaar durven handelen is daarom ook de belangrijkste sleutel tot het herstellen van een burn-out. Je hoort ook weleens de term ‘dicht bij jezelf blijven’. Wil je dicht bij jezelf blijven, is het van groot belang dat je weet wie jijzelf dan bent. Anders weet je natuurlijk ook niet waar je dicht bij moet blijven.

Dit is een bijzonder mooie zoektocht die je enorm veel op kan leveren. Het maakt je uniek, oftewel authentiek. Bovendien zorgt dit voor plezier en voldoening dat je uit jezelf haalt, in plaats van uit je omgeving.

Kortom: een autonoom leven zorgt voor een gezond leven.

Gezond herstellen- gezond ondernemen

Veelal wordt het herstellen van een burn-out gezien als een mentale kwestie. Niets is echter minder waar. Natuurlijk is mentaal herstel van belang, echter speelt een lichamelijk herstel een belangrijke rol.

Meulenberg Training & Coaching hanteert hiervoor de BERG-methode. Een methode die je als succesvol ondernemer zou moeten omarmen om gezond te blijven ondernemen.

De BERG-methode staat voor:

– Bewegen
– Eten
– Rust
– Gedrag

Bewegen

Beweging bij een burn-out is cruciaal zoals gezegd. Feitelijk begint het herstellen van een burn-out altijd eerst lichamelijk en dan pas mentaal. De reden hiervoor is helder: door te bewegen maak je het stofje endorfine aan dat ervoor zorgt dat je weer logisch kunt nadenken. Door stress zorg je juist voor een overvol hoofd (en het letterlijk krimpen van je hersenen). Het beste medicijn tegen stress en burn-out is dus beweging.

Zet hierbij een marathon of machtige prestaties uit je hoofd, want juist het matig intensief bewegen is van belang bij het aanmaken van het helpende endorfine.

Eten

Gezonde voeding is uiterst belangrijk voor je lichaam. Je kunt het vergelijken met het hout op een houtkachel: wanneer je goed hout hebt dan geeft dat veel warmte en weinig rook. Hetzelfde geldt voor voeding. Wanneer je veel energie wilt, dan is het van belang jezelf te voeden met voedsel dat je die energie geeft.

Het herstellen van burn-out vraagt dus om voeding dat hierbij helpend is. Op onze website vind je hiervoor een gedegen E-book.

Rust

‘De tour win je in bed’ aldus Joop Zoetemelk. Niemand is erbij gebaat om altijd maar door te rennen. Grootste prestaties worden niet gehaald door enkel door te rennen of alleen maar te ‘gassen’. Grootse prestaties worden gehaald met een gezonde arbeid-rust balans. Bij een burn-out ligt die nadruk op rust.

Rust kan in deze zijn: ontspanning maar ook voldoende slaap hoort bij rust en herstel. Velen gunnen zichzelf de tijd niet om te herstellen van een burn-out. Juist dit benadeelt de rust natuurlijk.

Gedrag

Er moet iets anders na een burn-out. Het oude maakte ziek en het nieuwe is nog onzeker. Een coach die snapt wat een burn-out is en welke stappen je moet zetten om te herstellen is vaak goud waard. Het wiel opnieuw uitvinden kan immers altijd nog!

Het veranderen van gedrag is echter niet eenvoudig. Wanneer je dagelijks oefent, duurt het aanleren van nieuwe gewoontes en het afleren van oude, vaak al zo’n 6 maanden!

In het herstellen van een burn-out, dien je hiermee dus rekening te houden. Wil niet te snel en geef jezelf tijd om te groeien.

Een gezegde luidt: Gras groeit niet door eraan te trekken.

Oorzaak van burn-out

het belang van autonomie bij burn-out

Een ander belangrijk punt in het herstellen van een burn-out is het achterhalen van de oorzaak dat je burn-out bent gegaan. Om gelijk met de deur in huis te vallen: Hard werken is niet de oorzaak geweest van je burn-out, dit is een gevolg namelijk.

Zoals ik hierboven al aangaf, is de belangrijkste oorzaak van een burn-out een gebrek aan autonomie. Je hebt het stuur van je leven als het ware uit handen gegeven.

De belangrijke vraag die hierbij geldt is natuurlijk: Waarom heb je toegelaten dat je de regie over je leven uit handen hebt gegeven?

Zolang je hier geen duidelijk antwoord op kunt geven, ben je nog niet helemaal hersteld. Wanneer je wèl duidelijk antwoord op deze vraag kunt geven, dan ben je in staat om je eigen leven aan te sturen, gericht op de toekomst en kun je alles wat geweest is achter je laten.

Wanneer ben je dan klaar voor het ondernemerschap na burn-out?

Wanneer je bovenstaand goed beheerst, kun je je gaan afvragen of je een ondernemer bent, en of je nu klaar bent om deze stap te zetten.

Samengevat wil dit zeggen:

– Je bent fysiek en mentaal fit
– Je beheerst de BERG-methode
– Je hebt de oorzaak achterhaald
– Je staat autonoom en authentiek in het leven

Ready? Nou, nog niet helemaal. Er is namelijk nog een belangrijk aspect dat meetelt:

Gun jezelf een eerlijke kans

Wanneer je uit je burn-out een onderneming wilt starten, geef jezelf dan een eerlijke kans. Zorg er dus eerst voor dat je volledig herstelt. Het opzetten van een onderneming vraagt namelijk om veerkracht (fysiek en mentaal), energie en doorzettingsvermogen. Natuurlijk heb je dat als ex-burnouter, maar het is nu zaak om dit ook gezond te houden.

Zorg dus ook eerst voor een volledige re-integratie. Zorg ervoor dat je weer volledig kunt werken. Bouw die basis weer op in je leven. Wanneer je bij het opzetten van een onderneming twijfelt aan je eigen energie, sta je met 3-0 achter. Dit zorgt weer voor twijfel en onzekerheden, die op hun beurt weer energie kosten.

Wil je dus een onderneming starten na je burn-out, zorg er dan voor dat je volledig hersteld bent, en volledig gere-integreerd bent! Hoe aanlokkelijk de vrijheid van het ondernemerschap ook is, bewaar je geduld en zorg voor een gezonde en sterke basis!

De positieve kant van het ondernemerschap na burn-out

Haal voor je geest eens enkele succesvolle ondernemers? Succesvolle ondernemers zijn authentieke en zeer autonome mensen. Ze blijven per definitie dicht bij zichzelf. Wanneer je ze de revue laat passeren, zal je deze kenmerken in hen herkennen.

Feitelijk is het leren van een autonoom en authentiek bestaan, jouw opdracht in het herstellen van burn-out. Je kunt dus zeggen dat wanneer je zeer goed herstelt van burn-out, je je eigen recept voor een gezond ondernemerschap creëert.

Bovendien kun je met een eigen onderneming over het algemeen een autonomer leven opbouwen aangezien jij bepaalt wat je wel, of wat je juist niet doet.

De negatieve kanten van het ondernemerschap na burn-out

Denk niet dat het starten van een onderneming je problemen gaat oplossen. Als je nu op je werk tegen bepaalde dingen aanloopt, dan zal je dat ook vroeg of laat gaan tegenkomen in je eigen bedrijf.

Bovendien kent het ondernemerschap natuurlijk ook schaduwzijden die niet altijd benoemd worden. Zo zijn de administratie en acquisitie over het algemeen niet bepaald geliefde kanten van het ondernemerschap. Ook zal je regelmatig lange dagen maken die niet altijd bol staan van de energie en passie.

Vrijheid (houden) met de valkuilen van iemand uit een burn-out

vrijheid als reden om te gaan ondernemen

Met stip op ‘1’ is vrijheid de reden dat velen gaan ondernemen, zeker na een burn-out. Zelf bepalen wat je doet en hoe je je tijd indeelt zijn belangrijke wensen hierbij. En niet zonder reden natuurlijk, want dit zijn zaken die je als ondernemer veel meer in de hand hebt dan als ‘loonslaaf’

Echter, mensen die een burn-out krijgen zijn over het algemeen stevig gedisciplineerd en gaan door waar anderen stoppen. Tel daarbij op: pleasegedrag, een grote mate van betrokkenheid en de wens om het heel goed te doen en de eerste valkuilen doemen al op. Voor je het weet is de vrijheid waar je naar snakte om de onderneming te starten weg en ben je een slaaf geworden van je eigen bedrijf.

En zo keren we weer terug bij het eerdergenoemde autonomie: Ben jij in staat om de regie te houden over je bedrijf, je leven, je agenda? Ben je niet op zoek naar maximale zekerheid en wil je verantwoordelijk zijn voor je eigen successen?

Dan is het ondernemerschap een zeer goede optie wanneer je volledig hersteld bent van een burn-out

Wil je klaargestoomd worden voor het ondernemerschap?

Zorg er dan voor dat je herstelt van burn-out. Zoek niet zelf opnieuw het wiel uit, maar maakt gebruik van gespecialiseerde burn-out coaches.

Wil je weten wat de BERG-methode voor jou kan betekenen?

Maak vrijblijvend een afspraak met een burn-out coach van Meulenberg Training & Coaching

Heb je zelf ervaring met het herstellen van een burn-out? Wat is jouw belangrijkste tip die je anderen zou willen geven? Deel het met ons in het commentaarveld hieronder!

Ook voor jou

Kennisbank

Missie

Je wil gaan ondernemen. Je weet wat je gaat aanbieden en hoe je dat gaat doen....

Lees meer...

door Bas Smeets op 10 november 2021

Kennisbank

Visie

Een visie geeft koers aan een organisatie. Het motiveert je medewerkers en...

Lees meer...

door Bas Smeets op 8 november 2021

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This