Mindfulness

14 april 2021

Mindfulness, we hebben er allemaal weleens van gehoord. Maar wat is het precies? Mindfulness is leven in het hier-en-nu. Laat alles even los, maak je hoofd leeg en geniet van het moment. In dit korte artikel zullen wij dieper ingaan op de betekenis van mindfulness, waarom het zo belangrijk is, hoe je het kunt trainen en met welke oefeningen dit kan.

Wat is mindfulness

Mindfulness is kort gezegd in het moment leven. Je richt je aandacht op wat er nu gebeurt, wat je doet en in welke ruimte je dat doet. Mindfulness is het vermogen om volledig aanwezig te zijn en bewust te zijn van waar je nu bent.

Je bent geconcentreerd op je ademhaling, je maakt je hoofd leeg en denkt even niet aan hetgeen wat je morgen of overmorgen moet doen. Ook het verleden laat je volledig los. Je zult merken dat als je gefocust bent op je ademhaling, er geen andere gedachten meer in de weg kunnen zitten.

Ons brein kan zich maar op één ding tegelijk focussen. Je komt dus heerlijk tot rust. Mindfulness is geen aangeboren talent. Iedereen kan het leren! De één kan er wel meer aanleg voor hebben.

Waarom bezig houden met mindfulness?

waarom mindfulness

Je hebt nu antwoord op de vraag: ‘Wat is mindfulness?”. Maar waarom zou jij je hiermee bezig houden?

Omdat het je gelukkiger maakt! Mensen die positief zijn ingesteld voelen zich over het algemeen veel gelukkiger en vrolijker dan mensen die dat niet zijn. Dat is ook niet zo gek. Als jij je de hele dag focust op de negatieve dingen in het leven, ga je je automatisch ongelukkiger voelen.

Tijdens een mindfulness sessie leef je in het moment en vergeet je het verleden en de toekomst even. Geen belemmerende gedachten aan je hoofd. Uit onderzoek is gebleken dat als je op regelmatige basis een mindfulness-sessie doet, je jezelf een stuk vrolijker en gelukkiger voelt.

Consistentie is de sleutel. Houd jij jezelf hieraan? Dan kun je profiteren van een aantal mooie voordelen: zo werkt het effectief tegen stress en angstgevoelens, verhoogd het je productiviteit en mensen die regelmatig aan mindfulness doen genieten meer van het leven.

Uiteindelijk wordt het steeds gemakkelijker je helemaal ok te voelen ook in oncomfortabele situaties, zowel bij stress op je werk als in prive situaties.

Wat is mindfulness training?

Wat is een mindfulness training en wat zijn de voordelen? Mindfulness kan best lastig zijn. Niet iedereen vindt innerlijke rust in zichzelf vinden makkelijk. Het is dus belangrijk om dit te blijven trainen. Dit kan bijvoorbeeld tijdens momenten waarop je aan het wachten bent. Sta je in de file, moet je wachten op een vriend of zit je in de wachtkamer van de tandarts? Neem dan een moment voor jezelf.

Kijk rond in je omgeving. Let op je ademhaling en wees je bewust van je gevoel en je gedachten. Als je alleen op je ademhaling let, is het bijna onmogelijk om nog aan andere dingen te denken. Piekeren is dus niet mogelijk.

Gaan deze momenten je goed af? Dan kun je er extra tijd voor vrij gaan maken. Probeer je focus vaker te verleggen naar het nu, ook tijdens activiteiten. Je zult dan minder vaak piekeren en intenser genieten van de mooie momenten in je leven.

Mindfulness trainingen

mindfulness training

Als je de oefeningen hierboven onder de knie hebt, kun je verder gaan met de wat verdiepende trainingen. We lichten er hier 3 voor je uit die we elk een cijfer geven:

De bodyscan

Tijdens de bekende bodyscan oefening richt je je aandacht op het nu. Deze oefening wordt vaak tijdens meditaties gedaan. Tijdens de bodyscan concentreer je je op je eigen lichaam en ademhaling. Je scant je gehele lichaam door met je aandacht heel langzaam van je hoofd naar je tenen te gaan. Je staat even stil bij elk lichaamsdeel. Deze oefening werkt het beste als je comfortabel kunt liggen op een rustige plek.

De bodyscan krijgt van ons een dikke 8.

Mindful zijn tijdens simpele activiteiten

We hadden het er net al even kort over. Mindful zijn tijdens simpele activiteiten kan erg ontspannen werken. Dit kun je bijvoorbeeld doen tijdens het koken, in de file of tijdens het wandelen. Je let dan bewust op je ademhaling en verlegt je focus naar de omgeving.

Deze adem-oefening krijgt van ons een dikke 9, omdat hij ook erg geschikt is voor mensen die net beginnen met mindfulness en erg veel effect gaat hebben op hoe je je voelt.

Richt je aandacht op de geluiden om je heen

De volgende mindfulness oefening is ideaal voor tijdens wandelingen in de natuur. Je richt je aandacht op de geluiden om je heen. Ga ergens in het gras liggen, sluit je ogen, let op je ademhaling en luister zonder oordeel naar de geluiden om je heen.

Deze oefening krijgt van ons een 7 omdat hij voornamelijk effectief is in een omgeving met veel geluiden.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This