Ondernemen is topsport

15 juli 2019

“Marketing is stom! Het kost me te veel tijd en levert me te weinig klanten op. En als ik het wel echt goed wil aanpakken, kost het me bakken met geld.”

 Ik blijf even stil en ben met stomheid geslagen. Deze dame is toch al een aantal jaar ondernemer. Ok, ze heeft vorig jaar een aantal fikse financiële tegenvallers gehad. Ze baalt, begrijpelijk.

Ik probeer te zoeken naar het onderliggende probleem en vraag haar subtiel hoe het ondernemen haar bevalt. Ze geeft toe dat ze haar vak, het trainen en coachen van vrouwen echt geweldig vindt, maar dat ze geen echte ondernemer is. Het valt haar vies tegen.

Ze heeft het ondernemerschap totaal verkeerd ingeschat. Nu gaat ze op zoek naar een compagnon om het zakelijke stuk van haar over te nemen. Een fijne oplossing voor haar.

Wat mij betreft is ondernemen topsport. Als je echt succesvol wilt zijn tenminste. Om te kunnen presteren op topniveau, net als professionele sporters, zul je jezelf continue moeten blijven uitdagen en ontwikkelen. Op zakelijk en persoonlijk vlak. 

Er komt nogal wat kijken bij het opzetten van een eigen bedrijf. Nadat je je hebt ingeschreven bij de KvK begint het pas. Je kunt nog zoveel business coaches inhuren of trajecten volgen waarbij je leert hoe je kunt ondernemen. Maar er zijn ook veel voordelen bij een eigen bedrijf

Het begint allemaal bij jou.

Kies je ervoor om ondernemer te worden, dan ga je ondernemen. Het is niet voor niets een werkwoord. Niet iedereen kan het en niet iedereen wil het. Daarom besteden wij in ons traject van Baan naar Business zoveel aandacht aan het ontwikkelen en/of verstevigen van je ondernemers mindset en het vinden van je passie.

Zodra jij de intrinsieke motivatie hebt gevonden en besluit om van daaruit te gaan ondernemen omdat je echt een impact wilt maken op de wereld, dan ben je bereid om ervoor te werken. Met bloed, zweet en tranen.

Je moet investeren

Je moet lef hebben en risico’s durven te nemen

Je moet innovatief zijn

Je moet de onzekerheid aan kunnen

Je moet groot kunnen denken en mogelijkheden zien

Je moet nieuwsgierig zijn

Je moet jezelf blijven ontwikkelen

Je hebt veel energie nodig

Je moet je kennis bijspijkeren

Je moet op persoonlijk vlak blijven groeien

Je moet je niks aantrekken van anderen

Je moet jezelf verkopen

Je moet je financiën op orde hebben

Je moet verantwoordelijkheid nemen

Je moet keuzes durven te maken

Je moet jezelf zichtbaar maken

Je moet fouten kunnen maken en toegeven

Je moet goed kunnen communiceren

Je moet tegen stress en spanning kunnen

Het is een hoop MOETEN en misschien schrikt dat je af. Dat doe ik bewust.

Want wanneer je kiest voor een eigen bedrijf, dan kies je voor persoonlijke vrijheid en kun je impact maken op een manier zoals alleen jij dat het liefst wilt. Maar bij vrijheid en ondernemerschap hoort verantwoordelijkheid.

Je kunt de schuld niet op een ander afschuiven. Als de belastingdienst langskomt kun je je niet verschuilen achter je boekhouder. Je kunt niet roepen dat je niks met marketing wilt omdat je het stom vindt, maar tegelijkertijd wel klaagt omdat er geen nieuwe klanten komen. En als je niet op de hoogte bent van de privacywetgeving, kun je niet je schouders ophalen en zeggen dat niemand je hier iets over verteld heeft.  

Je investeert je eigen tijd om van alles uit te zoeken en zelf te pionieren of je huurt direct een expert in. Want je hoeft het niet alleen te doen. Er staan talloze ondernemers voor je klaar om jou te helpen met je marketing, financiën, juridische zaken etc.

Zo doen wij ondernemers dat. We helpen elkaar verder, omdat we weten dat het niet altijd makkelijk is. Maar het begint bij jou. 

Durf jij 100% verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leven en jouw toekomstige bedrijf? Vergeet niet dat er ook een hoop voordelen zijn bij een eigen bedrijf

Waar zie jij het meest tegenop als je denkt aan ondernemen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This