Competenties

6 januari 2023

Bij elke taak die je uitvoert, heb je bijbehorende competenties nodig. Het zijn vaardigheden of kwaliteiten die je kunt ontwikkelen. . Wat is het verschil tussen competenties en talent, waarom zijn ze zo belangrijk, en hoe kun jij jouw kwaliteiten kunt ontdekken en inzetten. Ter inspiratie vind je ook 21 voorbeelden.

Wat zijn competenties?

Competenties zijn persoonlijke kwaliteiten of vaardigheden die iemand heeft en die hem of haar in staat stellen om bepaalde taken of verantwoordelijkheden efficiënt en effectief uit te voeren.

Er zijn zowel hard skills als soft skills. Hard skills zijn vaardigheden die gemakkelijk te meten zijn, zoals het beheersen van een bepaalde computerprogramma of het spreken van een vreemde taal. Soft skills zijn vaardigheden die moeilijker te meten zijn, zoals communicatievaardigheden, leidinggeven of problemenoplossend vermogen.

Het is belangrijk om zowel hard als soft skills te ontwikkelen om in staat te zijn om efficiënt te werken en te excelleren in een professionele omgeving.

Het verschil tussen competenties en talent?

Talent en competenties zijn vaardigheden of kwaliteiten die iemand bezit, maar ze zijn niet hetzelfde. Het belangrijkste verschil tussen talent en competenties is dat talent meestal aangeboren is en niet kan worden aangeleerd, terwijl competenties vaardigheden zijn die iemand kan ontwikkelen en verbeteren door middel van opleiding, ervaring en oefening.

Talent is iets waar iemand van nature goed in is, zoals het hebben van een goed gehoor voor muziek of het hebben van een natuurlijk begrip voor wiskunde. Talenten zijn vaak moeilijk te veranderen of te verbeteren, omdat ze afhankelijk zijn van de aanleg van iemand.

Competenties zoals het leren van een nieuwe taal, het ontwikkelen van leiderschapvaardigheden of het verbeteren van communicatievaardigheden zijn dus te ontwikkelen. Met deze vaardigheden kun je beter functioneren in jouw professionele en persoonlijke leven.

Waarom zijn competenties belangrijk?

competenties vaardigheden

Als iemand bepaalde competenties heeft, is hij of zij in staat om bepaalde taken efficiënt en effectief uit te voeren. Vandaar dat werkgevers specifieke kwaliteiten vragen die voor de functie belangrijk zijn. Goede communicatievaardigheden en leiderschapskwaliteiten zijn bijvoorbeeld onmisbaar voor een leidinggevende positie.

Jij kunt je onderscheiden van anderen door over bepaalde competenties te beschikken. Hiermee kun jij je doelen bereiken en succes boeken in jouw professionele leven.

Of een competentie belangrijk is hangt af van de context en het doel. Een aantal competenties die vaak worden gevraagd zijn: communicatievaardigheden, leiderschap, probleemoplossend vermogen, teamwork, flexibiliteit, klantgerichtheid en creativiteit.

Hoe kun je competenties ontwikkelen?

Er zijn verschillende manieren om een competentie te ontwikkelen:

 1. Opleiding en scholing: Door het volgen van opleidingen en cursussen kun je nieuwe vaardigheden en kennis opdoen die je kunnen helpen om een bepaalde competentie te ontwikkelen.
 2. Praktische ervaring: Door het uitoefenen van bepaalde activiteiten en het oplossen van problemen in de praktijk, kun je vaardigheden en kennis opdoen die je kunnen helpen om bepaalde competenties te ontwikkelen.
 3. Feedback van anderen: Door feedback te vragen aan anderen, zoals collega’s, leidinggevenden of mentoren, kun je leren wat je goed doet en wat je nog kunt verbeteren, wat je kan helpen om bepaalde competenties te ontwikkelen.
 4. Zelfreflectie: Door regelmatig te reflecteren op je eigen werk en gedrag, kun je leren wat je goed doet en wat je nog kunt verbeteren, wat je kan helpen om bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen.
 5. Doelen stellen: Door doelen te stellen en stappen te plannen om die doelen te bereiken, kun je gerichte inspanningen leveren om bepaalde kwaliteiten te ontwikkelen.

Het is belangrijk om te onthouden dat het ontwikkelen van een competentie tijd kost en dat het regelmatige oefening en inzet vereist. Het is ook belangrijk om te blijven leren en te blijven groeien, ook als je al bepaalde kwaliteiten hebt ontwikkeld.

21 Voorbeelden van competenties

Er zijn enorm veel verschillende competenties. Zoals hierboven al benoemd, hangt het van de context en het doel af welke competenties gevraagd worden. Hieronder tref je 21 voorbeelden aan:

1. Assertief zijn

competenties voorbeelden

Voor jezelf opkomen zonder daarbij de gevoelens en emoties van anderen te vergeten of te negeren.

2. Adviseren

Een ander verder helpen door persoonlijk advies te geven op basis van kennis en ervaring.

3. Coachen

Anderen ondersteunen om hun werk beter te doen door middel van aanmoediging, advies en richting geven.

4. Analyserend vermogen

Informatie verzamelen, analyseren en ontleden om een (complexe) situatie te begrijpen, probleem op te lossen of inzicht te verwerven.

5. Samenwerken

Samenwerken is het proces waarbij twee of meer personen samenwerken om een gemeenschappelijk doel te bereiken. Samenwerken omvat het delen van informatie, ideeën, middelen en verantwoordelijkheden om een gemeenschappelijk doel te bereiken.

6. Resultaatgericht

Gedrag gericht op het behalen van een bepaald doel.

7. Creatief

Bedenken van nieuwe oplossingen en unieke ideeën buiten de gebaande paden.

8. Leidinggeven

Doelen stellen, draagvlakcreëren en mensen motiveren om een gezamenlijk doel te bereiken binnen de gestelde randvoorwaarden.

9. Kritisch denken

Niet zomaar iets aannemen. Vragen stellen om tot de kern van een probleem of uitdaging te komen.

10. Doelgericht

competenties voorbeeld

Gedrag gericht op het behalen van bepaalde doelen.

11. Luisteren

Open staan voor informatie en een gesprekspartner aandachtig aanhoren. Zonder te onderbreken. En ondertussen belangrijke boodschappen oppikken.

12. Organiseren

De juiste inzet van mensen en middelen om effectief een bepaald doel te bereiken.

13. Stressbestendigheid

Ook onder (tijds)druk, in perioden van tegenslag en bij tegenwerking of kritiek effectief blijven presteren.

14. Sociale vaardigheden

Dit zijn de vaardigheden die iemand heeft om te communiceren en omgaan met anderen in sociale situaties, zoals het vermogen om te luisteren, te praten, te communiceren, en samen te werken met anderen.

15. Nauwkeurig

Accuraat en zorgvuldig werken binnen vooraf gestelde grenzen.

16. Doorzetter

Niet makkelijk van je stuk laten brengen. Doorgaan tot het doel bereikt is ondanks problemen of tegenslagen en jezelf kunnen motiveren.

17. Innovatief

Nieuwe kansen of mogelijkheden ontwikkelen op basis van bekende methoden of middelen.

18. Empathie

Kunnen inleven in (de situatie van) anderen.

19. Plannen

Tijd, middelen en mankracht effectief verdelen om een bepaald doel te bereiken.

20. Verkopen

Verkopen is het proces van het overtuigen van iemand om een product of dienst te kopen.

21. Zelfstandig

Zelfstandig betekent dat iemand op een onafhankelijke manier werkt, zonder toezicht of leiding van een andere persoon of organisatie.

Zo zet je competenties in voor je onderneming

Werkgerelateerde competenties

Er zijn verschillende manieren om competenties in te zetten voor jouw onderneming:

 1. Identificeer de belangrijkste competenties voor jouw onderneming: Maak een lijst van de belangrijkste kwaliteiten en vaardigheden die nodig zijn om succesvol te zijn in jouw onderneming. Dit kan helpen om te bepalen welke competenties jij en (eventueel) je team moeten ontwikkelen.
 2. Maak een overzicht van de competenties en vaardigheden die jij al in huis hebt en welke je nog nodig hebt. Bepaal vervolgens of je de missende kwaliteiten en vaardigheden zelf wilt en kunt ontwikkelen. Andere opties zijn om personeel aan te nemen met deze bepaalde competentie of sommige activiteiten uit te besteden.
 3. Maak gebruik van competenties bij het aannemen van nieuw personeel: Zoek naar sollicitanten die de belangrijkste kwaliteiten en vaardigheden bezitten die nodig zijn voor jouw onderneming. Hiermee zorg je voor een team met de juiste vaardigheden en kwaliteiten om te slagen.
 4. Investeer in het ontwikkelen van competenties: Volg opleidingen of laat je coachen om de competenties te ontwikkelen die nodig zijn voor jouw onderneming. Of als je met personeel werkt, bied dan opleidingen aan. Dit kan ervoor zorgen dat je team up-to-date is met de nieuwste vaardigheden en kennis.
 5. Maak gebruik van competenties bij het toewijzen van taken: Zoek naar manieren om de belangrijkste kwaliteiten van je team te gebruiken bij het toewijzen van taken. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat de juiste vaardigheden worden ingezet op de juiste plaatsen.

Ook voor het ondernemerschap zijn bijbehorende competenties en vaardigheden nodig.

Hoe ontdek je jouw competenties

Er zijn verschillende manieren om jouw competenties te ontdekken:

 1. Reflecteer op je werk en ervaringen: Maak een lijst van je werkervaringen en activiteiten en probeer te identificeren welke vaardigheden en kwaliteiten je hebt gebruikt om succesvol te zijn.
 2. Vraag feedback aan anderen: Vraag aan anderen, zoals collega’s, leidinggevenden, mentoren of vrienden, wat zij denken dat jouw belangrijkste competenties zijn. Dit kan helpen om een objectief beeld te krijgen van jouw vaardigheden en kwaliteiten.
 3. Doe een vaardigheidstest: Er zijn verschillende online vaardigheidstesten beschikbaar die je kunnen helpen om jouw competenties te identificeren.
 4. Maak gebruik van professionele ontwikkelingsmiddelen: Er zijn verschillende professionele ontwikkelingsmiddelen beschikbaar, zoals loopbaanbegeleiding en persoonlijkheidstesten, die je kunnen helpen om jouw andere competenties te identificeren.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This