Talent versus Vaardigheden

24 september 2018

“Talent heeft pas waarde als je er ook daadwerkelijk iets mee doet”

-Bas Smeets-

In deze maatschappij staan vaardigheden boven talent.

Kennis, harde feiten, argumenten, studiepunten, diploma’s.

Het geeft ons status en een basis om de rest van je carrière op voort te bouwen.Tot aan je pensioen.

Op de basisschool vraagt de meester of juf je nog wel wat je later wilt worden als je groot bent. In groep 4 of 5 mag je nog dromen. Piloot, zangeres, dokter of uitvinder.

Maar al gauw word je de gebaande paden opgeduwd en zijn jouw kinderlijke fantasieën en dagdromen de kop in gedrukt. De CITO-toets, middelbare school bezoeken, vakkenpakketten, proefwerken en (eind)examens. Voor je het weet zit je in de sleur van een 9 tot 5 baan die jou meer dan ongelukkig maakt.

Je hebt gekozen voor een bepaalde studie of je beroep omdat het een veilige keuze was. Omdat je vader het al deed of omdat je vrienden naar die Universiteit gingen. Lekker in je comfortzone.

Studeren, kennis opdoen, stages lopen. Het gaat vaak om het aanleren van vaardigheden.

Trucjes, zo zou je het zelfs kunnen noemen.

Maar een hond kan je ook trucjes leren.

Wat ze je er niet bij vertellen is dat het aanleren van vaardigheden en vooral up-to-date houden van je kennis veel tijd, moeite en energie kost.

Vooral als je dat doet op het gebied waar je talent niet per se ligt. Hoe vaak komt dat wel niet voor.

Heb je voor die studie economie gekozen of ICT, blijf dan maar eens op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Ok, de baas betaalt alle trainingen. Maar toch. Wellicht zou je dat ontwikkelingsbudget heel anders willen besteden of je Persoonlijke Ontwikkelingsplan heel anders in willen steken.

Het gaat toch om jou als persoon?

Zou het dan niet een verademing zijn als je voortaan uit gaat van jouw talent? In plaats van die aangeleerde vaardigheid.

Een talent die je kunt combineren met je passie. Iets wat je drijft om je bed uit te komen, waar je aan het einde van de dag nog steeds energie van krijgt.

Wanneer je jouw talent inzet voor jouw persoonlijke succes merk je dat alles veel moeitelozer gaat.

Je kunt werken in flow.

En natuurlijk kun je jouw talent ook voeden, kun je het verdiepen en verbreden met cursussen en trainingen. Maar je kiest er dan vrijwillig voor en bent veel meer gemotiveerd om je op dat gebied te ontwikkelen

Jouw werkzaamheden kosten je minder tijd en energie. Het levert je meer plezier op en je wilt het onderste uit de kan halen en de hoogste kwaliteit bieden voor jezelf en jouw klanten wanneer je voor jezelf werkt.

Op deze manier kun je ook zo veel meer waarde bieden aan de wereld.

Ik ben benieuwd, wat is een vaardigheid van jou waar je heel goed in bent, omdat je erin opgeleid bent of veel ervaring in hebt, maar die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt om te doen? Deel je het hieronder met me?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

3 Reacties

 1. Bianca

  Een van mijn vaardigheden die ik zou omschrijven als dat ik er goed in ben is ‘snel schakelen’. Het is fijn dat ik het kan, maar ik merk met momenten dat ik er ook last van heb, aangezien ik meer bewust in het leven wil staan en meer in het moment dan dat alles langs me heen raast.

  Antwoord
 2. Hilde

  Ik ben goed in doordenken. Heel handig om alles tot in de finesses te begrijpen, maar het vermoeit me ook omdat de radartjes nooit stil staan. Omdat iets is omdat het zo is, is voor mij onbevredigend en daarom heb ik er meer last dan profijt van in mijn huidige baan.

  Antwoord
 3. Nienke

  Ik ben goed in coachen en mensen in hun kracht zetten, maar daarmee verlies ik soms mijn eigen kracht.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Hoe je kunt ondernemen zonder origineel idee - Van Werk Naar Passie - […] dan niet wachten totdat er fantastisch superorigineel idee uit de lucht komt vallen. Maar ga op zoek naar je…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This