Maak Jouw Impact

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

27 september 2022

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom is het zo belangrijk om jouw talenten te kennen? Met de tips in dit artikel kun jij op ontdekkingstocht. De ’10 vragen om jouw talenten te ontdekken’ helpen jou meer inzicht te krijgen. Het absolute recept voor succes? Dat vind je aan het einde van dit artikel.

Wil je eerst wat meer lezen over wat talent eigenlijk is? En wat het verschil is met kwaliteiten en competenties? Lees dan dit artikel over talenten.

Waarom moet ik weten wat mijn talenten zijn?

Onze talenten maken ons uniek en zijn deel van onze persoonlijkheid. Iedereen beschikt over zijn eigen unieke talenten en kan deze verder ontwikkelen. Als jij weet wat je talenten zijn, dan kun je ze ook effectief inzetten. Je weet wat jou energie geeft, het maakt je leven leuker en makkelijker om je ontwikkelt wat je toch al in je hebt.

Verborgen schatten

Het komt verrassend vaak door dat mensen die hier mee aan de slag gaan, talenten ontdekken waarvan ze zich niet eens bewust waren. Voor jezelf kan het vanzelfsprekend lijken dat je een bepaalde taak kan, maar een ander kan jouw vaardigheden enorm waarderen.

Dus als jij jouw talenten kent, dan ken je jouw sterke punten en sta je steviger in je schoenen. Je voelt je krachtiger en sterker. Je hebt meer zelfvertrouwen en energie.

Als jij je gaat richten op waar jij goed in bent, is dat niet alleen een stuk leuker. Jezelf ontwikkelen gaat een stuk sneller en het levert ook nog betere resultaten op.

Tips om je talenten te ontdekken

tips ontdekken talenten

En hoe vind jij nu jouw grootste talenten? Onderstaand vind je handige tips om op een goede manier jouw talenten te ontdekken.

Tip 1: Geef jezelf de tijd om erachter te komen

Neem de tijd en denk echt goed na hoe jij de vragen beantwoordt. Dat betekent ook dat je eerlijk moet zijn naar jezelf voor het beste resultaat. Het overzicht dat je dan hebt, is een belangrijk uitgangspunt voor jouw talentontwikkeling. Het gaat om jouw toekomst, jouw geluk en jouw succes.

Tip 2: Ga uit je comfortzone

Wees open minded en geef alle gedachten die jij krijgt de ruimte. Het risico is dat jouw brein zich er mee gaat bemoeien bij bepaalde gedachten. Zo kun je denken ‘hier kan ik toch niets mee’ of ‘dit is niets voor mij’. Blijf schrijven en geef het een kans. Schrappen kun je later altijd nog. Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.

Ons brein wil ons veilig houden. Dus alles wat gaat richting verandering en onzekerheid gaat, zal jouw brein proberen te voorkomen. En als jij echt iets wil veranderen dan zul je sowieso uit je comfortzone moeten komen. Zoals veranderen van baan.

Tip 3: Denk terug aan je verleden

Het is interessant om terug gaan in de tijd en jezelf als kind te zien: wat deed je graag, met wie en waar. Waar was je erg goed in en allerbelangrijkst: waar haalde je groot plezier uit. Zo is er het voorbeeld van iemand die vertelde dat hij als jonge jongen veel tekenwedstrijden won. Waar schuilt dan zijn talent?

Deels in het tekenen, dat is duidelijk, maar hij heeft een nog groter talent. Hij zorgde namelijk dat hij leerde van andere winnende tekeningen, om die kennis vervolgens toe te passen in zijn eigen werk. Zijn talent is dus analyseren, toepassen, optimaliseren. Kortom, denk terug aan je kindertijd en kijk een laagje dieper.

Tip 4: Zelfreflectie

zelfreflectie

Zelfreflectie betekent dat je jezelf een spiegel voorhoudt. Je reflecteert op je eigen gedrag, rol en op je eigen functioneren. Het gaat dus vooral over terugkijken, evalueren, leren en jezelf blijven ontwikkelen. Wie zichzelf kent, kent haar of zijn sterke en zwakke punten. Zelfkennis maakt het gemakkelijker om van je fouten te leren en nieuwe keuzes te maken.

Je weet waar je kracht ligt en waar jouw zwakke punten liggen. Dit geeft jou de kans om op tijd nieuwe en doordachte keuzes te maken. Zo toon jij persoonlijk leiderschap.

Tip 5: Vraag anderen om hun mening

Voor een deel kun je je eigen huiswerk maken. Daarnaast is het ook belangrijk om andere mensen te betrekken in jouw zoektocht. Zij zien wellicht talenten bij jou waarvan je je niet eens bewust bent omdat ze jou heel gemakkelijk afgaan. Kies deze mensen zorgvuldig want hun input is belangrijk. Mensen die jou goed kennen en die eerlijk genoeg zijn om jou de spiegel voor te houden.

Natuurlijk is het leuk om complimenten te krijgen, maar het is minstens zo belangrijk dat ze ook kritisch zijn. Vraag niet alleen collega’s in je huidige werkomgeving, maar ook van vorige banen. Mensen uit je privé sfeer kunnen ook helpen, maar dan wel het liefst mensen die begrijpen waar jij mee bezig bent.

Tip 6: Ga nieuwe uitdagingen aan

Ga dingen doen die je niet eerder deed, daarmee komen verborgen talenten tevoorschijn. Realiseer je dat niet al je talenten zichtbaar zijn. Talent moet namelijk aangesproken worden, voordat het zich kan ontwikkelen.

Het kan zijn dat je als kind geen toneel hebt gespeeld of op het podium hebt gestaan. Je ouders hebben daar waarschijnlijk nooit aan gedacht en grote kans dat je er zelf nooit om hebt gevraagd. Maar wie weet heb je het wel in je, dat weet je pas als het een keer probeert. En zo zijn er veel mogelijkheden; van baan veranderen, een nieuwe sport, een ander team. Doe het!

Tip 7: Werk de 10 vragen uit om jouw talenten te ontdekken

Is jouw nieuwsgierigheid gewekt na alle tips? En wil jij echt duidelijk krijgen wat jouw talenten zijn? Ga dan aan de slag met de 10 vragen die je hieronder vindt en werk deze uit.

10 vragen om je talenten te ontdekken

ontdekken van je talent

1. Wat doe ik graag?

Je begint met het in kaart brengen wat je leuk vindt om te doen. Neem deze opdracht niet te serieus, maar schrijf alles op dat in je op komt. Denk aan alles dat je leuk vindt en graag doet, wat het ook is.

Een aantal vragen die jij jezelf kunt stellen:

  • Wat deed je als kind graag? Waar speelde je het liefst mee als kind?
  • Wat waren je favoriete vakken op school?
  • Als volwassene, waar word jij blij van? Wat zijn je interesses?
  • Waar krijg jij energie van?
  • Wat zie je graag in anderen?
  • Wat doe je het allerliefst op je werk?

Schrijf nu zoveel mogelijk dingen op die je leuk vindt om te doen. Zodra je klaar bent, maak je een top 15 van dingen die jij leuk vindt om te doen.

2. Wat doe ik liever niet?

Maak vervolgens ook een lijst van dingen die jij niet leuk vindt om te doen, of waar je moeite mee hebt. Dit kan gaan over je werk of over je persoonlijke leven. Als je beseft wat je niet leuk vindt, weet je ook wat je los kunt laten.

3. Waarom doe ik dit zo graag?

Haal jij voldoening uit een bepaalde taak? Word jij enthousiast van het oplossen van bepaalde uitdagingen? Of ben jij trots als jij iets moeilijks voor elkaar krijgt? Wat levert het jou op?

4. Waar krijg ik energie van?

Werken kost soms energie. Terwijl sommige taken jou juist energie geven. Misschien ervaar jij dat op je werk, misschien bij een hobby. Het zijn de bezigheden waarbij de tijd voorbij vliegt zonder dat je het doorhebt.

5. Wat vind ik zelf wat ik goed kan?

laat je talent zien

Wanneer presteerde je naar of zelfs boven verwachting? Welk talent heb je voor die prestatie gebruikt? Wat gaat je makkelijk af en voel je je heel goed bij?

Maar goed, je hebt natuurlijk niet alleen maar talenten. Niemand is perfect en het erkennen van je zwakke punten is belangrijk voor een gezonde balans. Hierdoor kun je ook inzicht krijgen in de zwakke punten in je talent. Niet erg leuk om te doen, maar hier zijn de vragen die je kunnen helpen daarbij:

  • Waar doe je echt (te) lang over?
  • Wat stel je uit?
  • Bij welke bezigheden/activiteiten voel je je ongemakkelijk?

6. Wat vinden anderen dat ik goed kan?

Wat waarderen je collega’s, vrienden en familie in jou? Wat bewonderen ze in jou? Dat zegt iets over een talent dat zij zien in jou. Voor welke vragen of bezigheden weten ze jou te vinden?

Een aantal vragen die je kunt stellen:

  • Waar denk je dat ik goed in ben?
  • Voor wat voor soort dingen/activiteiten kun je mij wakker maken?
  • Welke 3 woorden kenmerken mij het meest en waarom?
  • Als ik dit werk niet zou doen, wat zou je dan erg goed bij me vinden passen? (en waarom)

7. Waar ben ik goed/snel in ontwikkeld?

Waar ben je goed in? Welke nieuwe kennis en vaardigheden leer je snel?

8. Waar heb ik veel succes mee behaald?

succes behaald

Kijk terug op de momenten dat jij successen hebt behaald, wat heb je toen gedaan? En welk talent heb je daarvoor gebruikt? Dit hoeft niet alleen over je werk te gaan. Misschien heb jij een fantastisch feest georganiseerd of heb jij een doe jij het erg goed in het bestuur van je vereniging?

9. Wat zijn talenten van mensen om mij heen?

Welke talenten zie jij in de mensen om je heen die je zelf ook wel zou willen hebben? En omgekeerd: wanneer vind je anderen niet snel of slim genoeg?

10. Zijn andere mensen het eens met mijn visie op mijn krachten en zwaktes?

Zodra je dit allemaal in beeld hebt, ga je kijken naar de rode draad in je antwoorden. Welke elementen komen telkens terug? En bekijk dan of jij hiermee geld kunt verdienen.

Talent en passie

Je hebt natuurlijk talent, maar je hebt ook passie. Hier bedoelen we met ‘passie’ dat jij gaat doen wat jij (werk gerelateerd) écht leuk vindt. Als je deze twee combineert, krijg je een gouden combi. Het zijn de ingrediënten voor een succesvol leven en het benutten van je maximale potentieel. Zo haal je het beste uit jezelf en maak je jouw dromen waar.

Als je iets doet waar je jouw talent optimaal gebruikt én als dit iets is waar jij echt blij van wordt, dan brengt dit veel voordelen met zich mee. Dit betekent dat de kwaliteit van je leven significant verbetert.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This