Kernwaarden

11 juni 2021

Kernwaarden zijn een belangrijk onderdeel van je identiteit. Deze kwaliteiten beschrijven wie je bent en waar je voor staat. Het is belangrijk dat je weet welke kernwaarden jij bezit. Ze geven je houvast bij het maken van de juiste keuzes in je leven en op carrièrevlak. Zoals ook bij de keuze om het roer om te gooien en wellicht iets voor jezelf gaan doen.

We snappen dat het ontdekken van je kernwaarden ingewikkeld kan zijn. Daarom helpen wij je graag op weg. In dit kennisbank artikel leggen we je uit wat kernwaarden exact zijn, geven we je een aantal tips die je kunnen helpen bij het ontdekken van je kernwaarden en geven we je een lijst met een aantal voorbeelden van kernwaarden.

Kernwaarden betekenis

Kernwaarden zijn jouw primaire waarden. Ze bepalen je prioriteiten, wat je doet en hoe je dit doet. 

Waarden zijn de dingen in het leven die jij belangrijk vindt. Kernwaarden zijn de zaken die je in een top 10 kunt schalen. Een duidelijk inzicht in je eigen kernwaarden is belangrijk. Waarom? Dat zullen we je uitleggen.

Waarom zijn kernwaarden belangrijk?

kernwaarden betekenis

Kernwaarden zijn belangrijk, omdat je op die manier weet wat je belangrijk vindt in het leven en welke mensen, zakenpartners en omgevingen daarbij horen. Als jouw huidige omgeving niet aansluit op deze waarden, dan kun je je ontevreden en ongelukkig gaan voelen. 

Als je inzicht hebt in jouw kernwaarden, dan kun je deze problemen makkelijker oplossen. Je hebt dan helder voor ogen wat je belangrijk vindt en je kunt achterhalen waar je ongelukkig of ontevreden van wordt.

Kernwaarden mens

Kernwaarden kun je opdelen in een aantal categorieën. Laten we beginnen bij de kernwaarden die je op persoonlijk vlak kunt hebben. We noemen dit de ‘persoonlijke kernwaarden’.

Persoonlijke kernwaarden staan voor de waarden die jij als persoon erg belangrijk vindt. Je leidt je leven op jouw voorwaarden. Door middel van je persoonlijke waarden, kom je erachter wie jij als persoon bent.

Kernwaarden werk

Je kunt ook specifieke kernwaarden hebben tijdens je werk. Deze zullen niet veel afwijken van je persoonlijke waarden, maar zullen meer raakvlakken hebben met het werk dat je doet.

Kernwaarden bedrijf/organisatie

Een bedrijf of organisatie kan ook kernwaarden hebben. Deze waarden laten zien wat het bedrijf belangrijk vindt, waar ze veel tijd aan besteden, maar ook wat hun unieke elementen zijn.

Een voorbeeld van zo’n kernwaarde voor een bedrijf is eerlijkheid. Ze beloven een klant niet iets te verkopen wat de klant niet echt nodig heeft of als er geen perfecte match is met het bedrijf.

5 Tips om je kernwaarden te bepalen

kernwaarde bepalen

Je eigen kernwaarden bepalen kan een lastige opgave zijn. Hoe pak je dit nu het beste aan? Om je op weg te helpen, zullen we je hieronder een aantal tips geven:

1.    Naar wie kijk je op?

Het hebben van een rolmodel kan handig zijn als je achter jouw unieke kernwaarden wilt komen. Het is niet de bedoeling dat je zo’n persoon gaat nadoen. Het is de bedoeling dat je gaat kijken naar zijn eigenschappen en dingen die hij of zij belangrijk vindt.

Jij kijkt met een reden naar die persoon op. Vind je het interessant wat hij of zij doet? Of zijn er eigenschappen en/of gedragingen die je bewondert aan die persoon?

2.    Waar ben jij graag mee bezig?

Wat vind jij leuk om te doen en waar hecht je veel waarde aan? De dingen die je leuk vindt hebben vaak veel te maken met je kernwaarden. Het is dus aan te raden om een lijstje te maken van je hobby’s en dingen die je interesseren. Zo kun je ook achter je kernwaarden komen.

3.    Wat zeggen mensen in jouw omgeving?

Mensen in je omgeving kunnen je enorm helpen bij het bepalen van je kernwaarden. De mensen die dicht bij je staan kennen jou ook goed en kunnen soms zelfs beter bepalen waar jij veel waarde aan hecht. Het kan dus zeker geen kwaad om deze mensen eens te vragen.

4.    Waar krijg jij energie van?

Wat vind jij leuk om te doen en waar krijg je energie van? Als je het antwoord weet op deze vraag, dan is het bepalen van je kernwaarden kinderspel. Deze liggen namelijk dicht bij datgene waar je energie van krijgt.

5.    Wat is belangrijk in jouw leven?

Je weet vast wel van jezelf wat je belangrijk vindt in het leven. Vind je vriendschap, veiligheid of misschien wel vertrouwen belangrijk? Al deze dingen kunnen jouw kernwaarden zijn. Maak dus een lijstje van de dingen die je belangrijk vindt in het leven.

Kernwaarden en gedrag

Als je jouw kernwaarden weet, heb je eigenlijk een soort richtlijn voor je toekomstige gedrag. Als je kernwaarden duidelijk en helder zijn, dan weet je beter hoe je moet reageren in sommige situaties en zul je minder snel een verkeerde keuze maken.

Kernwaarden lijst

kernwaarden lijst

We hebben je in dit artikel een aantal tips gegeven om achter je kernwaarden te komen. Om je nog wat verder op weg te helpen, zullen we je hieronder een aantal voorbeelden van kernwaarden geven:

●      Vrijheid

●     Onafhankelijkheid

●      Liefde

●      Gezondheid

●      Vitaliteit

●      Passie

●      Avontuur

●      Intimiteit

●      Succes

●      Status

●      Geld

●      Financiële onafhankelijkheid

●      Innerlijke rust

●      Voldoening

●      Persoonlijke groei

●      Sociale bijdrage

●      Zekerheid

●      Vriendschap

●      Comfort

●      Plezier

●      Creativiteit

●      Respect

●      Leren (kennis)

●      Relaties

●      Erkenning

●      Dankbaarheid

●      Vindingrijkheid

●      Luxe, aanzien

●      Vrolijkheid

●      Tolerantie

●      Perfectie

●      Ontspanning

●      Blijdschap

●      Eerlijkheid

●      Hartstocht

●      Leiderschap

●      Wijsheid

●      Verdraagzaamheid

●      Gemoedsrust

●      Dienstbaarheid

●      Zelfstandigheid

●      Eigenwaarde

●      Macht

Maak nu jouw lijstje met je top 10 kernwaarden. Schrijf ze ergens op en kijk er vaak naar, totdat je ze uit je hoofd kent.

Gebruik ze vanaf nu bij het maken van keuzes in je leven door jezelf steeds deze vraag te stellen: Als ik hier voor kies, is dat dan in overeenstemming met mijn kernwaarden?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This