door Bas

Geschreven op 8 april 2019

Houd meer van jezelf dan van je werk

-Bas Smeets-


Zo kan het niet langer, een aantal maanden van het nieuwe jaar zijn alweer verstreken en jij voelt het vanaf alle kanten kriebelen. Je wilt iets anders, weg uit de gouden kooi die je zo beknelt. Je hebt geen zin meer in je werk.

Maar wat doe je dan?

Struin je alle vacature sites weer een keer af, check je in je netwerk of er nog leuke banen vrij zijn gekomen of besluit je toch te solliciteren op die leidinggevende functie bij je huidige werkgever?

Waarschijnlijk levert het denken over over het wisselen van baan positieve energie op. En juist dat is een slim trucje van je brein. Je voelt je nu niet comfortabel in je huidige situatie, dus wil jouw systeem vluchten en zoekt een andere uitweg die wel fijn voelt.

Als je eenmaal start bij je nieuwe werkgever, zal dat geweldig voelen. Dit is het! Een nieuwe omgeving, nieuwe collega’ en andere materie die jij je weer helemaal eigen gaat maken. In het begin zal het je veel positieve energie opleveren.

Maar de kans is groot dat je er vrij gauw achter komt dat je in ieder bedrijf en in iedere functie tegen hetzelfde probleem aanloopt. Je bent niet vrij om je eigen keuzes te maken.

Dus voordat je je weer met volle overgave stort in het vinden van een nieuwe baan, stel jezelf eens deze vraag: Hoe voelt het om mee te werken aan de droom van iemand anders?

Want, als je heel eerlijk bent, deel jij nou echt de visie van het bedrijf waar je voor werkt? Voel je het in je diepste kern?

Zou jij zelf ook voor de doelgroep hebben gekozen waar jouw werkgever zich nu op richt?

En dan alle regels, procedures en tegenstrijdige belangen van collega’s en afdelingen.

De vrijheid van het ondernemerschap dat lijkt iedere werknemer die volledig vastzit in zijn of haar baan geweldig. Maar vrijheid gaat over zoveel meer dan je eigen tijd in delen. Als je eenmaal ondernemer bent, kan dit juist je grootste valkuil zijn.

Veel belangrijker is het om te kunnen kiezen wat jij wilt bijdragen aan de wereld, hoe je dat wilt doen en met wie jij wilt samenwerken.

Je werkt aan jouw droom en niet die van een ander. Je volgt je eigen passie

Hoe zou je leven eruitzien als je wel voor jezelf kiest? (Lees ook wat er gebeurde met Ilonka toen ze besloot voor zichzelf te kiezen).

Ik geef je alvast een sneak peak en deel 5 redenen met je om je eigen droom na te jagen.

 1. Draag je steentje bij

Wil je meewerken aan een betere wereld dan kun jij als ondernemer echt een verschil maken. Omdat je je eigen doelgroep, dienst en werkwijze hebt kun je veel meer bereiken voor jouw klanten. Heb je een fantastisch idee om nog meer waarde te leveren en meer impact te hebben? 

Niemand staat je in de weg om hiermee aan de slag te gaan.

Wil je het leven van jouw klanten veranderen of ben je al blij met een dankbare glimlach. Hoe groot of klein de impact van jouw werk ook is, maakt niet uit. Jij stelt je eigen doelen.

2. Je hebt een reden om op te staan

Werk je aan je eigen droom, dan doe je dat vanuit een interne drive. Je weet waarom je doet wat je doet. En wellicht heb je daar zelf een hele persoonlijke reden voor. Iets wat jou in het verleden zo heeft geraakt, dat er nu voor zorgt dat jij de sterke motivatie hebt om je droom na te jagen en anderen te helpen. 

Met tegenzin naar je werk rijden is er niet meer bij. En voel je op een dag weerstand of zit je laag in je energie, dan is het aan jou om er iets aan te doen en de dag zo in te vullen dat het wel past bij jouw gemoedstoestand.

3. Je houdt je focus

Er is niemand die ineens een project op je bordje gooit waar je niet om hebt gevraagd en waar je ook niet achter staat. Jij bepaalt zelf de koers en je prioriteiten voor elke dag. Geen zinloze rapportjes, overzichtjes en uren vergaderen zonder concrete uitkomst.

Je kunt doen wat je echt belangrijk vindt. Alles wat je doet heeft direct effect op de rest van je onderneming, dus dan ben je ook extra gemotiveerd om je administratie goed op orde te hebben, ook al vind je het een vreselijke klus.

5. Je wordt een rijker mens

Niet alleen qua inkomsten. Maar ook juist op het vlak van persoonlijke groei. Want wanneer je kiest voor je eigen droom is er niemand meer die jou in de weg staat om dat te realiseren. Behalve jijzelf. Alles wat jij doet en hoe jij je voelt heeft effect op je bedrijf. Zingen er allerlei belemmerende overtuigingen rond in je hoofd? En moet je regelmatig uit je comfortzone stappen? Dat is in het begin superspannend, maar als je het stapje voor stapje doet dan kom je er echt wel.

Wat zou jouw grootste drijfveer zijn om voor jezelf te starten als ondernemer? Is het je eigen gevoel van vrijheid? De Impact die je kunt maken? Doe je het om meer tijd te kunnen besteden met je gezin of een goed voorbeeld te geven? Of wellicht iets anders? Deel het met me in het commentaarveld hieronder?

Lees ook ons artikel: het is maar werk.

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This