Ik heb mij lief

9 september 2019

Mijn favoriete persoon, de liefste en meest belangrijke persoon in mijn leven…

Dat ben ik.

Als ik dit wel eens tegen een ander zeg, wordt het even stil.
Dat kan toch niet. Jezelf op nummer 1 zetten is raar!

Laat staan dat je het op deze manier uitspreekt. Zeker in een land als Nederland. Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. De belangrijkste persoon in je leven is natuurlijk je partner of dat zijn je kinderen of ouders.

En juist dat vind ik heel raar. Want jezelf de belangrijkste persoon in je leven maken, is volgens mij het beste dat je kunt doen. Alles begint bij de liefde voor jezelf. Het heeft niets te maken met egoïsme. Alle handelingen, gedachten en woorden die jij gebruikt, zeggen namelijk iets over hoe jij jezelf waardeert en liefhebt.

Wanneer jij jezelf het beste gunt en groot denkt, kun je ook grote dingen bereiken. Alle gedachten en overtuigingen die continue rondmalen in je hoofd hebben een mega groot effect op je dagelijks handelen: de dingen die je doet én de dingen die je niet doet.

Vaak zijn deze negatieve gedachten zo ingeprent in ons systeem, ons brein, dat we er ook nog eens heilig in geloven. Misschien heeft een leraar vroeger ooit eens gezegd dat je een lelijk handschrift had, of dat je werkstuk maar net aan voldoende was.

Zulke kleine gebeurtenissen, zeker als je ze op jonge leeftijd hebt meegemaakt, werken nog decennia door en kunnen ervoor zorgen dat je op latere leeftijd bijvoorbeeld enorm veel moeite had met het schrijven van je scriptie of het geven van een presentatie op je werk. Je bent er nou eenmaal van overtuigd dat alles wat jij doet niet zo waardevol en net aan voldoende is. Bij alles wat je doet hoor je dat vervelende stemmetje op de achtergrond.

Ik ben niet goed genoeg

Niemand zit op mij of mijn ideeën te wachten

Ik ben niets waard

Een ander kan het vast beter

Ik ben niet creatief

Het lukt mij niet om een succesvol leven te leiden

Ik ben niet leuk genoeg

Wat heb ik nou te vertellen?

Straks val ik door de mand

Het is zo jammer dat we te vaak geloven dat deze stem de waarheid spreekt. Omdat je het jaren geleden zo onbewust hebt geprogrammeerd in je brein ben je er door de jaren heen steeds meer in gaan geloven en heb je er ook naar gehandeld.

Maar is het wel waar? Wat zou het met je doen als je zou weten dat die negatieve gedachte complete onzin is. Misschien had die leraar namelijk zelf een slechte dag omdat hij ruzie had met zijn vrouw en hij zijn frustratie op zijn leerlingen botvierde. Wees je dus vooral bewust van de gedachten die door je hoofd gaan en onderzoek eens of er een kern van waarheid in zit.

Heb je vaak last van negatieve stemmetjes die je naar beneden willen halen en herken je veel in de voorbeelden die ik heb beschreven? Dan is het tijd om je eigenwaarde eens een flinke boost te geven. Wat dit soort stemmetjes creëren een zelfbeeld dat niet klopt.

Vraag het maar eens aan je dierbaren. Grote kans dat hun beeld van jou nogal verschilt met hoe jij naar jezelf kijkt. Dat is zo zonde. Als je een lage eigenwaarde hebt dan beïnvloedt dit je hele leven en haal je niet alles uit jezelf. Dus gun jezelf een echt fijn leven en wees eens wat liever voor jezelf!

Om je daar een beetje bij op weg te helpen, geef ik je een supersnelle les in zelfliefde met een aantal onmisbare tips:

Positieve gedachten
Jouw negatieve overtuigingen zijn jaren geleden in je systeem geprogrammeerd. Dat kun je dus net zo doen met positieve gedachten. Je programmeert je brein opnieuw, maar nu voer je positieve overtuigingen en helpende gedachten in.

Hierbij kun je gebruik maken van affirmaties: korte motiverende zinnen die je hardop uitspreekt en die vervolgens opgenomen worden door je brein.Hierbij is wel belangrijk dat je klein begint. Als je een behoorlijk negatief zelfbeeld hebt, heeft het geen zin om de hele dag te roepen dat je zo geweldig bent. Daar trapt je brein niet in. Start eens met: “ik ben goed zoals ik ben”.

Zeg wat je denkt
Als je niet voor jezelf opkomt, je grenzen niet aangeeft en niet hardop durft te zeggen wat je denkt, raak je steeds meer verwijderd van jezelf. Je durft jezelf niet echt te laten zien. Kennelijk omdat je bang bent voor afwijzing. Maar het is toch veel fijner om geaccepteerd te worden door mensen die weten hoe jij écht bent en je leuk vinden of zelfs van je houden zoals je bent?

Zorg goed voor jezelf
Letterlijk: slaap voldoende, eet gezond en beweeg veel. Jij bent het waard om goed voor jezelf te zorgen. Dat doe je ook voor je kinderen, partner of vrienden of familie. Dus waarom niet voor jezelf? Neem genoeg tijd voor jezelf: pak je rust en onderneem activiteiten die je echt leuk vindt.

Gun jezelf altijd het beste, gewoon omdat jij dat altijd verdiend. Geef jezelf eens een mooi cadeau, iets dat je al lang graag wilt kopen. Het hoeft niet heel duur of van goud te zijn, in tegendeel. Het gaat om het gebaar naar jezelf, doe het bewust.

Verander je taalgebruik
Let op de woorden die je gebruikt en de dingen die je tegen jezelf zegt. Je haalt jezelf enorm omlaag en het werkt door op je brein. Als je iets hardop zegt dan ga je er nog meer in geloven. Bijvoorbeeld uitspraken als “Oh, wat ben ik toch ook dom!” of “Pfff, ik maak ook altijd fouten!” Praat op een positieve manier over jezelf, ook al voelt het wat ongemakkelijk. Dat is een kwestie van oefenen.

Zeg vaker NEE
Doe geen dingen die jij niet wilt. Dat lijkt zo logisch, maar hoe vaak doen we iets om een ander te pleasen of omdat we denken dat het nou eenmaal hoort. Stop daar maar mee. Bedenk eens voor jezelf waarom je iets wel of niet zou moeten doen. En voor wie doe je het? Voor jezelf of voor een ander?

Misschien vind je het lastig om nee te zeggen. Zorg er dan voor dat je in ieder geval niet meteen ja zegt. Geef aan dat je erover na gaat denken of dat je even na kijkt of het kan als het bijvoorbeeld om een afspraak gaat waar je geen zin in hebt.

Vind jij het ook wel eens lastig om ‘nee’ te zeggen en voor jezelf op te komen? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

  1. Michel

    Heel herkenbaar allemaal. Ik vond nee zeggen ook altijd super lastig, maar ik heb wel ontdekt hoe super belangrijk dat is.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This