Maak Jouw Impact

Leerdoelen opstellen

9 maart 2022

Succes op de moderne arbeidsmarkt hangt deels af van je leergierigheid en de drang om jezelf te blijven ontwikkelen. De Trends en technologieën ontwikkelen zich zo snel, dat leerdoelen opstellen die effectief zijn voor jouw vakgebied erg belangrijk is. Hoe je dit doet en wat leerdoelen concreet zijn, vertellen we je in dit artikel.

Wat zijn leerdoelen?

Laten we beginnen met de hamvraag: wat zijn leerdoelen? De naam verklapt het eigenlijk al, een leerdoel is een doel dat iemand zichzelf stelt, waarbij de focus ligt op het leren of verbeteren van vaardigheden die voor hem of haar belangrijk zijn. Dit kan een persoonlijk leerdoel zijn, zoals het halen van bijvoorbeeld je rijbewijs, maar meestal worden leerdoelen voor zakelijke doeleinden ingezet. 

Leerdoelen worden nog weleens verward met resultaatdoelen. Als iemand een resultaatdoel nastreeft, dan is hij of zij bezig met het verwachte eindresultaat en ligt de focus minder op het verbeteren van vaardigheden. Resultaatdoelen werken over het algemeen beter voor overzichtelijke taken, maar minder goed voor het ontwikkelen of verbeteren van nieuwe vaardigheden.

Waarom stel je leerdoelen op?

Ben je werkzaam in een branche waar de ontwikkelingen door technologie en trends erg snel gaan, dan is het belangrijk om je hier op voor te bereiden en de kennis die bij deze nieuwe ontwikkelingen hoort, in huis te hebben. Ook kan het zijn dat je bijvoorbeeld een nieuwe taal moet leren voor je werk of een cursus moet volgen die ervoor zorgt dat je je werk beter kunt uitvoeren.

Voorbeelden leerdoelen

Uitleggen wat een leerdoel is, is niet zo lastig, maar hoe ziet zo’n leerdoel er in de praktijk uit? Hieronder zullen we een aantal voorbeelden van leerdoelen aan je voorleggen:

1.   Nieuwe tools en technologieën

tools en technologiëen

De online wereld staat nooit stil en er komen snel nieuwe tools en technologieën bij. Hier wil je uiteraard vroeg bij zijn, maar dan zijn de juiste kennis en vaardigheden wel van belang. Gaat je bedrijf bijvoorbeeld een nieuwe organisatie-tool gebruiken, dan is het verstandig dat je deze tool goed beheerst voor je hem op werk gaat gebruiken. Een goed voorbeeld van een leerdoel.

2.   Administratie

Ben je eigen baas? Dan is het belangrijk dat je je administratie op orde hebt. Een goede administratie voorkomt problemen en onenigheid met de belastingdienst. De basis snappen de meeste ondernemers wel, maar er komen vaak meer zaken bij kijken die nog niet iedereen beheerst. Het is dan zeker geen overbodige luxe om deze bij te leren.

3.   Je presentatiestijl onder de loep nemen

Ondernemen is presenteren en presenteren hoort bij ondernemen. Presenteren is een heel belangrijke vaardigheid. Je moet je producten natuurlijk wel kunnen verkopen en dat doe je met een krachtige presentatie. Veel mensen vinden openbaar spreken, maar niets en vermijden het liever, maar dat is zonde aangezien goede presentatievaardigheden enorm waardevol zijn op de arbeidsmarkt.

5 tips om leerdoelen op te stellen

opstellen van leerdoelen

De juiste leerdoelen spelen dus een belangrijke rol bij je persoonlijke en zakelijke ontwikkeling. Weet jij waar je aan kunt werken? Dan is de volgende stap het opstellen van je leerdoelen. Om je hiermee op weg te helpen, geven we je 5 tips die je kunt gebruiken bij het opstellen van je leerdoelen:

1.   Overdrijf niet

Misschien kun je heel veel leerdoelen voor jezelf verzinnen, maar overdrijf niet. Het is vaak beter om met één of twee leerdoelen tegelijkertijd bezig te zijn. Heb je deze onder de knie? Dan kun je verder met de volgende leerdoelen. De rede dat het niet verstandig is om met veel leerdoelen tegelijk bezig te zijn, is omdat je teveel van jezelf gaat verwachten en je het overzicht verliest.

2.   Maak specifieke leerdoelen

Net als met persoonlijke doelen, is het verstandig om je leerdoelen specifiek te maken. Wat wil je precies bereiken? Hoe wil je dit doen en wat is er voor nodig? Leerdoelen worden vaak té breed opgesteld. Het is beter om je doelen op te stellen in ‘sub-doelen’, zodat je het spoort niet bijster raakt.

3.   Kies leerdoelen die je ook echt verder helpen

Voor je begint aan je leerdoelen, is het verstandig om eerst goed in beeld te brengen waar je tegenaan loopt in het dagelijks leven. Het is heel aanlokkelijk om leerdoelen te kiezen die leuk zijn, populair zijn of goed in de smaak vallen. Natuurlijk moet je een leerdoel kiezen die je leuk vindt, maar het is ook belangrijk dat je er op de lange termijn en in de praktijk wat aan hebt.

4.   Laat andere meekijken

Leerdoelen kun je alleen aangaan, maar je kunt ook samen met een goede vriend of collega begonnen. Zo maak je het volgen van leerdoelen een stuk leuker en gezellig en kun je elkaar motiveren.

5.   Geef het behalen van je leerdoelen tijd

Het behalen van leerdoelen kost tijd en energie. Verwacht niet dat je binnen een week aan je volgende doel kunt beginnen. Geef het tijd, aandacht en energie en je zult merken dat je op de langer termijn vooruitgang zult boeken.

SMART leerdoel opstellen

smart leerdoel

Met de tips die we je hierboven hebben gegeven, kun je al een stuk makkelijk je leerdoelen opstellen, maar wist je dat er een speciale methode is ontwikkeld om het opstellen van leerdoelen nog gemakkelijk te maken. Deze methode wordt SMART genoemd. Specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden.

Specifiek

Stel je leerdoelen specifiek op. Wat wil je behalen, hoe wil je dit doen en wat is er voor nodig? Omschrijf wat je concreet wil bereiken.

Meetbaar

Breng je leerdoelen door middel van gegevens in beeld. Dit doe je door bijvoorbeeld cijfers aan je doel te koppelen zoals omzet. Zo maak je jouw leerdoel meetbaar.

Acceptabel

Acceptabel gaat vooral om het draagvlak. Als je leerdoelen voor jezelf opstelt, is het dus belangrijk dat je achter je leerdoel staat. Stel je een leerdoel op waarbij bijvoorbeeld collega’s of werknemers betrokken zijn? Dan is het belangrijk dat er genoeg draagvlak is vanuit hen.

Realistisch

Een leerdoel moet realistisch zijn. Je kunt jezelf wel een torenhoog ideaal beeld opleggen, maar vaak leidt dit tot teleurstelling, gebrek aan motivatie en gooi je uiteindelijk de handdoek in de ring.

Tijdgebonden

Tot slot is het belangrijk dat je leerdoelen tijdgebonden zijn. Hoeveel tijd ben je kwijt aan het leerdoel, wanneer wil je beginnen en wanneer wil je het behaald hebben?

Leerdoelen formuleren in 5 stappen

We weten nu waar je rekening mee moeten houden bij het opstellen van je leerdoelen en hoe je de SMART methode kunt gebruiken. Nu moeten we alleen nog ons leerdoel formuleren. In de volgende 5 stappen leggen we je uit hoe je dit doet met behulp van de SMART methode:

1.   Stel je leerdoelen specifiek vast

De eerste stap is het bedenken van een leerdoel en deze specifiek maken. Kijk naar de dingen waar je tegenaan loopt en waar je jezelf verder in wilt ontwikkelen. Hoe kun je dit verbeteren, wanneer wil je deze vaardigheid onder de knie krijgen en wat gaat het jou of je bedrijf opleveren?

2.   Maak het leerdoel meetbaar

meetbaar doel

Vervolgens gaan we ons leerdoel meetbaar maken. Je kunt gaan meten wanneer je het doel bereikt met behulp van systemen of procedures.

3.   Acceptabel?

Sta je zelf achter je leerdoel en als er andere mensen zoals collega’s bij je leerdoel betrokken zijn, staan zij dan ook achter je leerdoel? Als er meer mensen bij betrokken zijn, bij je leerdoelen is het namelijk belangrijk dat er draagvlak is.

4.   Ga na of je leerdoel realistisch is

Sta je zelf achter je leerdoel en is er draagvlak voor? Dan kun je gaan kijken naar een andere belangrijke eigenschap van je leerdoel: realisme. Is je leerdoel haalbaar? Beschik je over de middelen om het doel te behalen?

5.   Maak het doel tijdgebonden door middel van een einddatum

Als je jouw leerdoelen met het SMART principe opstelt, dan zijn deze altijd tijdgebonden. Je geeft ze een duidelijke startdatum, maar ook een duidelijke einddatum. 

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This