Persoonlijke ontwikkeling

3 februari 2022

De allerbeste versie van jezelf worden, het meeste uit jezelf halen en groeien als mens, het begint met persoonlijke ontwikkeling: een doorlopende zoektocht naar een fijner, leuker en beter leven.

In dit artikel vind je de 8 beste tips om vandaag nog mee te beginnen.

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Persoonlijke ontwikkeling is een manier om te groeien en jezelf te blijven ontwikkelen op persoonlijk en professioneel vlak. Zie het als een tool om effectiever en bewuster bezig te zijn met persoonlijke groei.

Aan jezelf werken door structureel tijd en moeite te steken in het opdoen van nieuwe vaardigheden en het aanscherpen van bestaande talenten, is namelijk dé manier om jezelf naar een next-level te tillen en je potentieel volledig te benutten. Of zelfs je hele levensstijl te veranderen.

Een belangrijke voorwaarde is wel dat je uit je comfortzone durft te stappen. Hoewel je er zeker van kunt zijn dat dat een oncomfortabele, onprettige en onzekere ervaring zal zijn, is het belangrijk dat je de confrontatie met jezelf niet uit de weg gaat en de uitdaging aan durft te gaan.

Ben jij er klaar voor?

Voorbeelden van persoonlijke ontwikkeling

persoonlijke ontwikkeling voorbeelden

Je kunt alle kanten op met persoonlijke ontwikkeling. Hieronder een paar voorbeelden van wat investeren in persoonlijke groei en zelfontwikkeling je kan opleveren:

1. Je dromen waarmaken

Een restaurant beginnen? Starten met een online business? Heb je een lange bucketlist, maar laat je je tegenhouden door (faal)angst of door wat anderen van je denken? De eerste stap is de moeilijkste en tegelijkertijd de belangrijkste: zet hem en je bent al één stap dichter bij het verwezenlijken van je dromen.

2. Meer zelfinzicht

De meeste mensen doen er een leven lang over om zichzelf te ontdekken. Door te letten op je gedrag in bepaalde situaties of je bewust te worden van patronen krijg je inzicht in wie je bent en wat bij je past.

3. Meer balans in je leven

Innerlijke rust en een gevoel dat alles in balans is: je baan, je relaties, de kinderen. Veel mensen dromen ervan, maar het is binnen handbereik als je er werk van maakt.

4. Zelfvertrouwen ontwikkelen

Stevig in je schoenen staan, een positieve kijk op jezelf creëeren, leren je grenzen aan te geven. Belangrijke skills waarin je door te oefenen snel verbetert. Scheelt je een hoop stress.

5. Discipline

Zit uitstelgedrag je ambities in de weg? Bouw discipline op door middel van realistische doelen en een goed plan. Je zult merken dat naarmate je meer discipline krijgt, je ook in andere aspecten van je leven makkelijker de controle houdt.

6. Leren loslaten

zelfontwikkeling

Blijven piekeren zorgt voor stress en het zal je zeker niet gelukkiger maken. Leren loslaten brengt je veel: je gaat er lichter van in het leven staan en het maakt een hoop energie vrij.

7. Beter omgaan met kritiek

Iedereen krijgt wel eens kritiek, maar bijna niemand vindt het leuk. Kritiek van je af laten glijden is een manier om je eigenwaarde te versterken en je eigen koers te blijven varen.

8. Angsten overwinnen

Persoonlijke ontwikkeling is een handig instrument waarmee je stap voor stap leert je angsten aan te pakken en kalm te blijven in stressvolle situaties.

9. Minder stress

Sta je op het werk bekend als een stresskip? Maak een doel van het verminderen van je stressniveaus en word een betere collega en een fijner mens.

Hoe werk je aan persoonlijke ontwikkeling?

zo werk je aan persoonlijke groei

Direct aan de slag? We hebben een stappenplan gemaakt om het wat makkelijker te maken:

Stap 1: Bewustzijn

Persoonlijke groei begint met zelfkennis en zelfbewustzijn. Tijd om je in jezelf te verdiepen: Wat zijn je sterke kanten? Je valkuilen? Waar wil je beter in worden? Waar ben je al goed in? Zijn er nog dromen die je hebt? Wat heb jij nodig om vooruit te komen?

Dit zijn je ontwikkelpunten die je nodig hebt in de volgende stap.

Stap 2: Doelen stellen, ontwikkelingsplan maken

Het lijstje met uit de vorige stap is de basis voor een ontwikkelingsplan met daarin de doelen die je wilt bereiken en hoe je dat gaat doen. Door doelen te stellen maak je van vage ambities concrete plannen. Het is bovendien een goede manier om jezelf gemotiveerd te houden.

Belangrijke tip bij het opstellen van doelen: Maak ze meetbaar, realistisch en zo specifiek mogelijk, zodat het later makkelijker is om te kijken of je bereikt heb wat je wilde bereiken.

Als je dit lastig vindt, is het handig om je voor te stellen hoe je leven eruitziet nadat je doelen zijn behaald. Ben je een succesvol ondernemer? Heb je meer zelfvertrouwen? Ben je helemaal zen en in balans? Ren je de 10km in een uur?

Wanneer je er niet uitkomt, is het de moeite waard om te overwegen een coach in te schakelen die meer weet van persoonlijke ontwikkeling.

Stap 3: Do the work

De lastigste stap: Aan de slag gaan. Een valkuil van veel mensen is dat ze gaan wachten op motivatie voordat ze in actie komen, maar juist door iets te doen raak je geïnspireerd, wat weer leidt tot nieuwe energie en motivatie. En voor je het weet streep je weer een doel van je lijstje.

Onthoud, zoals we al eerder zeiden, dat het soms pittig en confronterend kan zijn. Soms zal het voelen alsof je weer een brugklasser begint en helemaal onderaan de ladder staat, maar hier moet je even doorheen: dat gevoel is juist een teken van verandering en groei.

Stap 4: Zelfreflectie

De laatste stap is terugkijken en reflecteren. Je kunt dit zelf doen, maar ook samen met een coach of door feedback te vragen aan mensen die dichtbij je staan.

Belangrijke vragen om te stellen zijn: Wat is er goed gegaan? Zijn je doelen gehaald? Wat vond je moeilijk? En wat heb je geleerd? Op basis hiervan kun je je doelen bijschaven of nieuwe doelen maken.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This