door Bas

Geschreven op 24 februari 2020

In Azië wordt het gebruik van mobiele telefoons al officieel erkend als groot gevaar voor de volksgezondheid. Je hoeft op straat of in het openbaar vervoer maar om je heen te kijken en ziet talloze zombies al starend op hun mobiele telefoons door de straten dwalen.

We moeten altijd maar bereikbaar zijn. En door alle meldingen op je telefoon komen er shotjes dopamine vrij (het hormoon dat een zeer kortstondig gevoel van geluk geeft en dus zeer verslavend is) waardoor we nog krampachtiger vasthouden aan het apparaat.

Je bent ‘m vast wel eens ergens vergeten, raakte je toen niet in een lichte staat van paniek?

De wereld lijkt soms wel gek geworden. De mens heeft eeuwenlang gefunctioneerd zonder allerlei technische snufjes. En hoewel het ons leven een stuk makkelijker heeft gemaakt, zorgt het ook voor stress en een overdosis aan informatie.

Een paar decennia geleden stuurden we elkaar nog brieven die ergens op een stapel belandde. We verwachtten toen totaal niet dat je binnen een dag antwoord zou ontvangen. Als het echt dringend was dan belde je wel. Maar tegenwoordig zijn we zo gewend geraakt aan een hoge reactiesnelheid, dat we het gek vinden als je een paar dagen moet wachten op een reactie.

Focus tips tegen de stres

Ons leven is door technologie enorm verbeterd. Maar de schadelijke gevolgen op langere termijn zijn nog niet goed in te schatten. Zo kunnen hele jonge kinderen een achterstand in hun ontwikkeling oplopen als ze te vaak en te lang op de Ipad zitten.

Het is inmiddels voor de meesten van ons wel duidelijk dat mobiele telefoons ons op dagelijkse basis enorm afleiden van datgene wat we echt te doen hebben. De focus is ver te zoeken.

Vanwege de verslavende werking en apps die daar handig op in spelen, spenderen we uren per week aan totaal zinloos vermaak. Het gaat aan de haal met je productiviteit en de doelstellingen die je op een bepaalde dag kunt hebben.

7 Focus tips

Focus houden, is lastig in een wereld voor chaos en afleiding. Dus hoe zorg je dan dat je je hoofd erbij houdt en datgene realiseert wat je het liefste wilt? Ik geef je in deze blog een 7 focus tips.

Tip 1: Multitasken

Je kunt best twee dingen tegelijk doen zolang het niet twee complexe taken zijn. Zo kun je bijvoorbeeld best je huis opruimen en tegelijkertijd een zakelijk telefonisch gesprek voeren. Maar als je op je computer steeds tussen lastigere taken switcht, creëert dat juist onrust. Er komen allerlei stofjes in je hersenen vrij die jou stress geven. Bovendien kun je beide taken niet optimaal met volle aandacht doen. Het lijkt makkelijk en tijdbesparend, maar uiteindelijk geeft het je geen voldaan gevoel.

Tip 2: Baken je tijd af

Er zijn verschillende technieken om je tijdschema in te delen. Zo is er de Pomodoro techniek waarbij je in blokken van 25 minuten werkt en waarbij je tussendoor een korte pauze neemt. Het is effectief als je simpele taken moet verrichten. Als je een creatief beroep hebt, is het juist fijner om in blokken van 1,5 uur te werken omdat je dan in een flow komt waarbij de creativiteit moet stromen, dan wil je dat niet na 25 min al afkappen. Besluit van tevoren in ieder geval hoeveel tijd je ergens aan besteedt en zorg ervoor dat je die periode niet gestoord wordt.

Tips voor meer focus

 

Tip 3: Zorg voor uitdaging

Als je gauw afgeleid bent dan kan het zijn dat je brein niet genoeg uitgedaagd wordt. Bij complexe of nieuwe taken of bij het werken onder lastige omstandigheden houdt je je brein scherp en krijgt je hoofd de kans niet om af te dwalen.

Tip 4: Sluit open eindjes in je hoofd

Maak je hoofd leeg. Alle gedachten, taken of andere zaken waar je nog iets mee “moet”, schrijf je op. Het geeft onrust als je steeds bedenkt dat je dit of dat niet moet vergeten. Als je het opschrijft op een lijstje, is het uit je hoofd en hoef je het ook niet meer te onthouden. Zodra je hoofd leeg is, is er meer ruimte voor focus en raak je niet afgeleid door alles wat er in je hoofd gebeurt.

Tip 5: Beperk de kanalen

Met name voor ondernemers is dit een belangrijke. Zorg ervoor dat je niet via tientallen bereikt kan worden. Heb je 6 verschillende mailboxen? Voeg deze dan samen of stuur alles naar een mailbox. Houd overzicht en zorg ervoor dat je klanten naar één mailadres kunnen mailen en nog kunnen bellen. Geen whatsapp en Facebook Messenger, je hebt het zelf in de hand. Zo wordt je niet overspoeld door allerlei berichten en apps die je continue moet bijhouden.

Geen focus door de chaos

 

Tip 6: Plan contactmomenten

Check je mail 2x per dag op vaste tijden, check social media 1x per dag en neem twee momenten waarop je telefoontjes afhandelt. Zorg ervoor dat je daar buiten niet gestoord en afgeleid wordt. Behalve bij noodgevallen hoef je echt niet altijd bereikbaar te zijn. Vaak denk je dat je heel veel mist als je je telefoon een paar uur naast je neerlegt, maar dat valt best mee.

Tip 7: Laat je niet gek maken

Je hebt het volledig zelf in de hand. Wie zegt dat je altijd bereikbaar moet zijn? Hoezo zou je niet alle meldingen op je telefoon uitzetten en in flight mode gaan wanneer je een belangrijke taak moet afronden. Er is niemand die je hiertoe verplicht, toch? Je hoeft niet te voldoen aan de verwachtingen van een ander. Maak dus je eigen keuzes, de keuzes die goed zijn voor jou.

Lees ook eens dit artikel met meer tijdmanagement tips die je tijd opleveren.

Heb jij zelf nog een tip? Hoe houd jij de focus en/of weersta je de afleiding van je mobiel? Deel hem hieronder met ons en de lezers!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This