door Bas

Geschreven op 21 oktober 2018

“Als je niet weet waar je heen wilt, maakt het ook niet uit welk pad je kiest.”

 -Alice in Wonderland-

Ergens in een wonderlijk land hier ver, ver vandaan…

…loopt Alice op een verlaten pad door het bos. Het is er stil. Alleen het ritselen van de blaadjes aan de bomen en een enkel vogeltje dat fluit.

Iets in de verte ziet Alice dat het pad zich opsplitst. Ze loopt wat verder en blijft stilstaan op de splitsing, recht voor een grote, oude boom. “Wat nu?” Denkt Alice.

Het linkerpad is donker, hier en daar vallen wat lichtstralen door de takken en blaadjes aan de bomen. Het pad is kronkelig en ziet er intrigerend uit.

Twijfelen - wat wil ik?

Waar zou deze weg toe leiden? Het pad aan haar rechterhand is vlak, recht en goed begaanbaar. En helder verlicht door de zon die er met volle kracht op schijnt.

Alice wikt, weegt en zet de voor en nadelen op een rijtje. Maar ze komt er niet uit. Ze heeft werkelijk geen idee welk pad ze moet kiezen.

Opeens klinkt er een zacht piepende stem: “Waar wil je naar toe?” Alice schrikt en kijkt om zich heen, waar komt de stem vandaan?

Dan ziet ze recht voor zich in de boom twee groene ogen…

De stem klinkt weer en het wezen komt nu vanuit de duisternis in het licht. Het is een stevige paars-gestreepte kat met groene ogen.

De kat kijkt haar indringend aan en vraagt nogmaals: “Alice, waar wil je naar toe?” Alice haalt haar schouders op en antwoord: “Ik heb geen idee. Ik weet helemaal niet waar ik naar toe wil.”

De kat kijkt haar bedenkelijk aan en zegt: “Als je niet weet waar je heen wilt, maakt het ook niet uit welk pad je kiest.”

En zo is het precies. Als je geen doel hebt maakt het helemaal niet uit welke kant je op gaat.

Wat wil ik

Weet jij niet waar je heen wilt of waar je over 10, 20 of 30 jaar wilt staan in je leven? Dan maakt het dus ook niets uit welke keuzes je nu maakt, welke stappen je zet. Je geeft de touwtjes uit handen en waait lekker met alle winden mee.

Geweldig als je mee kunt gaan in de flow van het leven. Maar flow met een visie iets anders dan flow zonder idee waar je naar toe wilt.

Jouw brein houdt namelijk helemaal niet van een blanco toekomstplan. Hoor jij jezelf iets te vaak “ik weet niet wat ik wil” zeggen of denken?

Besef je dan ook dat dit een trucje is van het brein om jou op je veilige plek te houden. In de bekende routine van jouw huidige leven.

Het “niet weten” bevriest je.

Angst voor een onbekende toekomst

Angst voor het onbekende

Alles wat onbekend is, staat gelijk aan gevaar. Althans, als je ervoor kiest om in deze valkuil te trappen.

Het zou zelfs heel goed kunnen dat jij op dit moment niet eens weet wat je écht leuk vindt om te doen, of waar jouw echte talenten liggen.

Ik ben ervan overtuigd dat het antwoord nu al in je zit, maar het lijkt alsof het achter een deur zit.

Een deur die heel stevig op slot is gedraaid door jouw innerlijke saboteur. Dat stemmetje in jou, vol van angst en beperkende overtuigingen.

“Laat die deur maar lekker dicht, denk er niet teveel over na, doe wat je altijd deed. Wie weet wat er voor iets engs achter die deur ligt. Waarom zou je het risico nemen daarnaar op zoek te gaan? Zo slecht heb je het toch eigenlijk helemaal niet.”

Hoe vaker jij dit zegt, hoe meer jouw brein op zoek gaat naar bewijs om te bevestigen dat je het inderdaad niet weet en dat het beter is die deur dicht te houden. Zo blijf je steken in een oud patroon. Is dat echt wat je wilt?

Wat jou al enorm kan helpen om dit patroon te doorbreken, is het maken van een heldere visie. Het bepalen van jouw mooiste toekomstbeeld. Hoe ziet jouw ideale leven er over 30 jaar uit?

Daarmee vul jij het blanco plaatje van je toekomst al voor een gedeelte in, waardoor je je brein een reden geeft om wellicht toch door die deur te gaan en tem je de innerlijke saboteur een beetje.

5 richtlijnen & tips voor als je niet weet wat je wil

1. Heb lef

Beschrijf een grote visie voor jezelf. Je hebt jezelf al lang genoeg klein gehouden en als je dan toch een toekomstvisie moet bedenken, dan maar meteen een mooie waar je ontzettend gelukkig van zou worden.

Ik weet wat je gedachten nu zijn als je dit leest en waarschijnlijk beginnen ze met ‘ja maar…’. Dat is je innerlijke saboteur.

2. Maak je niet druk over hoe realistisch het is

Wanneer je bepaalt wat je eigenlijk heel graag wilt, wat jouw passie is en uit het “ik weet het niet” dal wilt komen, is het niet handig als je teveel in gaat op de gedachte of jij dit wel kunt en of het realistisch is.

Dan krijgen alle beperkende overtuigende gedachten de overhand. Het maakt niet uit of je toekomstvisie ook gerealiseerd wordt, want niemand kan de toekomst voorspellen.

Het doel van je visie is enthousiasme oproepen en ervoor zorgen dat er tenminste iets van richting is.

3. Wees concreet

Vage wensen geven vage resultaten. Als je zegt ik wil een miljoen. Bedenk dan: een miljoen wat? Maak het concreet. Bijvoorbeeld: een miljoen mensen gelukkig maken met mijn unieke talenten 😉

Ik weet niet wat ik wil

4. Koppel je doel aan een gevoel

Hoe wil jij je voelen wanneer je het doel hebt behaald? Als je graag een succesvol bedrijf zou willen, heeft dat dan alleen te maken met omzet? Of wil je je ook helemaal happy voelen en iedere dag energie krijgen van de dingen die je doet?

5. Alles waar je aandacht aan geeft groeit

Herinner je zelf continue aan je visie en maak hem visueel. Voor alles wat je in je brein stopt gaat het op zoek naar oplossingen en creatieve antwoorden.

Zo werkt het brein nou eenmaal. Wat jij erin stopt wordt als input gebruikt. Hoe beter de input, hoe beter je brein weet wat de bedoeling is en hoe beter de antwoorden om ook daadwerkelijk die kant op te gaan.

Wanneer jij een top 5 zou maken van je ideale leven. Wat zou er dan absoluut op nummer 1 staan? Deel je het met me hieronder in het commentaarveld?

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This