door Bas

Geschreven op 4 juni 2019

Deze week het verhaal van oud deelnemer én ons nieuwste teamlid coach Elna Broesder.

Dat ik niet gelukkig was in mijn baan wist ik zeker. Maar wat dan wel? Wat wil ik met mijn leven?
Een paar jaar geleden zat ik compleet vast. Ik had in die tijd veel last van stress en was vaak moe. Het plezier in mijn werk ontbrak. Ik wilde van baan veranderen, maar wat ik precies wilde wist ik niet. 

Als Project Manager had ik niet in de hand op welke projecten ik werd ingedeeld. Ik kreeg een opdracht toegewezen en daar moest ik het mee doen. Ik miste de grip op mijn werk, ik kon niet kiezen voor projecten waar ik affiniteit mee had. 

Na een vreselijke rotdag op mijn werk, was ik er helemaal klaar mee. Ik had echt zo’n gevoel van: dit wil ik niet meer. Om wat afleiding te zoeken scrolde ik een beetje op Facebook en kwam ik een advertentie van Bas tegen. Hij had het precies over de pijn die ik voelde. Het raakte me en ik schreef me in voor zijn webinar.

Nog nooit eerder had ik een webinar gevolgd, met enige tegenzin schoof ik toch achter mijn computer. En ook in de webinar raakte Bas weer een gevoelige snaar. Ik wist gewoon echt niet meer wat ik wilde en hij gaf me het inzicht dat dit eigenlijk niet eens mijn eigen schuld was. Omdat je niet heel bewust bezig bent loopbaankeuzes en daar wordt je meestal ook niet goed in begeleid op school of op je werk.

Ik wil iets anders

Als je niet gelukkig bent in je baan, dan ga je vaak vacatures zoeken. Maar op een of andere manier kom je toch niet die baan tegen die echt goed voelt. Ik ging dan maar weer op zoek naar vacatures voor Project Manager, maar daar werd ik ook niet blij van.

Jarenlang was ik bezig mijn carrière op te bouwen rondom Project Management. Sommige aspecten daarvan vond ik wel leuk. Vooral met mensen werken vind ik heel fijn en naar een doel toewerken past goed bij mij. Maar de inhoud van de projecten, daar kreeg ik niet zoveel energie van.

Dan maar op zoek naar projecten waar ik wel energie van zou krijgen, maar die kon ik niet vinden. Ik liep helemaal vast en was ook niet gewend om mijn perspectief op de situatie te veranderen.

En dat is dus onder andere wat ik in het traject van Bas heb geleerd. Ga eerst even terug naar jezelf en van daaruit kun je kijken naar wat je nu echt wilt en waar je gelukkig van wordt.

Een nieuwe stap

Na de webinar en een persoonlijke doorbraaksessie ben ik ingestapt in het traject van De Nieuwe Ondernemer. Ik was een van de eerste deelnemers. Dit was voor mij de way out. Ik had er vertrouwen in dat dit het proces was wat ik moest aangaan.

Ik leerde mezelf andere vragen stellen en los van mijn huidige situatie te onderzoeken wie ik ben en waar ik voor sta. In het verleden ben ik wel gecoacht binnen mijn bedrijf maar dat was altijd gericht op de functies die ik al had.

Doordat ik veel last had van faalangst ben ik naast het traject daar ook mee aan de slag gegaan en kwam ik bij een methode (ACT) terecht die mij veel heeft geholpen om op dat gebied ook stappen te zetten. Het was mooi om dit naast het traject van De Nieuwe Ondernemer te doen, omdat ik erachter kwam dat ik op dit gebied niet kon falen, het ging volledig over mijzelf, ik kon het niet fout doen.

Het traject heeft me meer bewust gemaakt van mijn talenten en passies en ik ben gaan nadenken over hoe mijn ideale leven eruit ziet en heb geleerd om groter te denken.

Wat ik ook echt een eye-opener vond, is dat je niet al je talenten hoeft in te zetten voor je werk. Het kan heel goed zijn dat je bepaalde talenten hebt waar je helemaal niet gelukkig van wordt. Dan is het de kunst om datgene te vinden waar je talent en passie bij elkaar komt.

Wat moet ik met mijn leven

Mijn Passie

Voor mij is dat het coachen van mensen die vastlopen en niet gelukkig zijn in hun huidige (werk)situatie.

De methode die ik naast het traject van Bas ben gaan inzetten voor mijn faalangst, werkt met acceptatie van alles wat er is. Daar ruimte aan geven en vanuit daar weer ruimte vinden voor nieuwe mogelijkheden. Ik heb inmiddels de opleiding voor ACT-coach afgerond en heb mij deze methode eigen gemaakt zodat ik het ook in kan zetten voor mijn klanten.

Na het traject ben ik mijn eigen coachingspraktijk begonnen en heeft Bas mij gevraagd om deelnemers binnen het traject te begeleiden en persoonlijk te coachen als zij vastlopen. Het is een hele mooie aanvulling naast de online training.

Een paar jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik nu ondernemer zou zijn. Maar door het traject ben ik veel zelfverzekerder geworden en zie ik allerlei mogelijkheden en kansen.

Ik raad het traject aan iedereen aan die niet gelukkig is in zijn of haar baan, maar geen helder idee heeft van “wat dan wel”. Eerst teruggaan naar jezelf, naar de kern, dat geeft je de antwoorden die je nodig hebt.

Ik ben benieuwd, wat zou voor jou de grootste reden zijn om voor jezelf te starten als ondernemer? Laat het me hieronder weten in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Winst uit onderneming

Winst is natuurlijk waar het allemaal om draait, als je zelfstandig ondernemer...

Lees meer...

door Bas Smeets op 13 december 2021

Kennisbank

Analyseren

Analyseren is een term die je vaak voorbij hoort komen in vacatures of...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Omzet

Heb je het zo druk maar kan je slechts met veel pijn en moeite de leveranciers...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This