Van baan veranderen: jouw pad naar vrijheid

7 januari 2018

 

 

“Vrijheid is het verschil tussen wat jij wilt en wat anderen van je verwachten”

 Bas Smeets

Het is maandagochtend 8:00 en het staat vast op de snelweg.

Vermoeide ogen blikken geïrriteerd door de voorruit van hun auto.

“Straks kom ik weer te laat.”

Zucht.

En dan te bedenken dat meer dan 40% van deze filerijders op weg zijn naar een plek waar ze niet willen zijn om te doen wat ze niet willen doen.

Overstappen van baan

Een plek ook wel bekend als ‘werk’.

Maar als je nou bij die +40% hoort, is dat dan niet eigenlijk gewoon een soort vrijwillige slavernij?

Ok, het klinkt extreem, maar ik bedoel, je werkt tegen je zin en wordt daarvoor betaald om te kunnen overleven en de rekeningen te betalen.

We zijn het als normaal gaan zien, want iedereen klaagt toch wel eens over zijn werk? Maar is het niet tijd om van baan te veranderen? 

Zo hoort het toch?

Werken hoeft niet altijd leuk te zijn. Je hoeft niet gelijk te switchen van baan. 

Je werkt toch om geld te verdienen zodat je je huur of hypotheek kunt betalen, genoeg te eten hebt en af en toen iets extra’s kunt doen zoals op vakantie gaan?

Ook al betekent dat 40 uur per week doen wat je niet wilt op een plek waar je niet wilt zijn?

Volgens mij is het niet meer dan een keuze.

Steeds meer mensen lijken nu wakker te worden en beseffen dat ze zichzelf gevangen gehouden hebben in hun eigen mentale gevangenis. Dat ze mee gegaan zijn in het verhaal dat de samenleving ons vertelt over wat ‘normaal’ is en ‘zo hoort’.

Kijk, het is echt heel normaal om weerstand te voelen als ik je vertel dat het je eigen keuze is. 

Je brein gaat direct op zoek naar allerlei redenen waarom jij niet van baan veranderen kunt. Dat je het geld van je baan nou eenmaal nodig hebt, dat je geen andere opties hebt, geen tijd, geen kennis of je bent te oud voor een carrièreswitch.

Twijfel carrièreswitch

Je bent nou eenmaal een mens

Het eerste dat jouw brein wil is veiligheid en zekerheid en dat gaat voor alles. Bij het overstappen van baan komen er onzekerheden mee. 

Zaken als geluk en succes zijn onbelangrijk zolang er geen gevoel van veiligheid en zekerheid is.

Je brein zal er dan ook alles aan doen om jou ervan te overtuigen om op je huidige plek te blijven zitten. Waarom? 

Heel simpel: Verandering is eng, want je weet immers niet hoe de toekomst er dan uit gaat zien. 

Geen veiligheid & zekerheid dus.

Het bekende, je huidige leven heeft geen verrassingen voor je, dat wordt als veilig ervaren. Ook al ben je niet gelukkig en geeft het je geen voldoening.

Wanneer je energie & voldoening uit je werk haalt dan is dit allemaal natuurlijk niet op jou van toepassing, maar wanneer je dat niet doet, vraag je dan eens af:

“Als ik zo door ga, hoe kijk ik dan straks op mijn 80e terug op mijn leven? Met een gevoel dat ik echt geleefd hebt, dat ik er alles uitgehaald heb? Of dat ik het leven geleefd heb dat anderen van mij verwachtten en als ’normaal’ wordt gezien?”

Nieuwe baan of blijven

Het is een proces dat tijd nodig heeft, maar besef je dat angst voor verandering heel normaal is. Luister eens naar je gedachten die allerlei redenen verzinnen waarom je juist blij moet zijn met wat je hebt en waarom er voor jou geen andere opties zijn. Denk goed na over je keuzes: voor jezelf beginnen, een nieuwe baan of blijven? 

Je bent niet je gedachten

Luister naar je gedachten alsof je naar een vriend of vriendin luistert en word je er steeds bewuster van wat er echt gebeurt in je hoofd: er is een intern beschermingsmechanisme in werking getreden.

Een mechanisme in je brein dat stamt uit de oertijd om je fysiek veilig te houden. Het is out-dated, overbodig. Maar het zit er wel nog en het gaat niet weg.

Luister ernaar, wijs het niet af maar leer het zien voor wat het eigenlijk is: een stem in je hoofd.

Een van mijn favoriete technieken om dit beschermingsmechanisme te ‘temmen’ is om bij beperkende gedachten tegen mijzelf te zeggen: 

“Ok, je hebt helemaal gelijk, dank je wel voor het delen”.

En dan alsnog te doen wat ik echt wil. 

Baan veranderen: pad naar vrijheid

Dat is mijn pad naar vrijheid. Innerlijke vrijheid. 

De reden waarom dit werkt is simpel: je kunt geen discussie van jezelf winnen. Je kunt alleen winnen van een beperkende overtuiging door het spel helemaal niet mee te spelen.

Als het resoneert, probeer het eens en stel je voor hoe fijn het zou voelen om vrij te zijn van de druk van je eigen gedachten en je voor jezelf, voor het pad naar geluk, energie en voldoening zou durven kiezen!

Ik ben heel nieuwsgierig. Zou je hieronder met mij willen en durven delen wat jouw grootste struikelblok is bij het switchen van een baan of het starten van een eigen onderneming zodat je eindelijk echt energie en voldoening uit je werk kunt halen?

Lees ook over een bedrijf beginnen naast je werk

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

14 Reacties

 1. Mariella

  Grootste struikelblok is het niet weten wat ik wil/kan. Ben nog herstellende van een burn-out en wil het liefst iets voor mijzelf beginnen. Maar wat is rendabel. Wat kan ik? Dat laatste is dan weer lastig omdat ik al jaren iets doe waarvoor ik geen diploma heb. Ben er gaande weg ingerold.

  Antwoord
  • Jol

   Als dat waar je ingerold bent leuk is, ga je daar dan voor kwalificeren

   Antwoord
 2. Annemarie

  Ik weet inmiddels wat ik wil en heb hier ook al de opleiding voor gevolgd. Struikelblok zit hem deels in het opstarten van mijn nieuwe carriere. Na twee burn-outs en nu ik moeder ben geworden wil ik niet fulltime meer werken maar dit lijkt een voorwaarde te zijn om in de nieuwe branche in loondienst te komen ivm investeringen vanuit werkgever. Ik zou dan ook graag voor mezelf willen beginnen maar naarmate er meer tijd verstrijkt sinds het afronden van mijn opleiding begin ik steeds meer te twijfelen of ik het wel ga redden. Ik zal nog min. 1,5 jaar moeten wachten (totdat mijn zoon naar school gaat) en het piekeren is weer op volle kracht gaande. Ipv uitdagingen zie ik hindernissen en ik zou zo graag willen vertrouwen op de toekomst dat het straks goed komt maar dat durf ik (nog) niet. De blog hierboven beschrijft dan ook precies hoe ik me nu voel ware het niet dat ik nu ook ontzettend gelukkig en dankbaar ben dat ik de ontwikkeling van mijn zoon mag meemaken. Hier haal ik veel positieve energie uit maar ik zie op tegen het moment dat hij straks naar school gaat en dat ik dan weer verder kan met mijn eigen ontwikkeling.

  Zijn er hier meer mensen die hier tegenaan lopen en hoe gaan jullie hiermee om? Ik heb soms het gevoel dat ik nog zoveel moet werken aan mijn eigen zelfvertrouwen (nooit mijn sterkste punt geweest) maar wil ik mijn eigen bedrijf gaan opzetten dan heb ik dit zeer zeker nodig.

  Antwoord
 3. Vincent

  Voor mij is het primaire struikelblok het mezelf laten zien met waar ik goed in ben. Netwerken, bedrijven benaderen. Daaruit voortvloeiend ontstaat de angst dat ik geen inkomsten kan genereren om de kosten thuis te kunnen betalen. Maar door er niet voor te gaan realiseer ik mij (rationeel) heel goed dat ik niet aan de juiste focus toekom.

  Antwoord
 4. Hannie

  Ik voel vooral veel onzekerheid over wat ik kan. Verder inderdaad ook last van al die stemmen die het graag bij het oude willen houden. Maar gelukkig ook die stem die fluistert dat ook ik gelukkig mag zijn in mijn werk en bestemd ben te worden wie ik ben…

  Antwoord
 5. Akke wassenaar

  Mijn grootste struikelblok is dat ik echt niet meer weet wie ik ben en wat ik wil…ik sta al meer dan 15 jaar op overlevingsstand met de hand vastgegroeid op de uitstelknop. En nu er weer tijd en ruimte komt sta ik als een blinde op een druk kruispunt. Ik weet het gewoon niet meer.

  Antwoord
 6. Es pe

  Hetzelfde hier. Bang dat t niet lukt en er financiele problemen ontstaan

  Antwoord
 7. Johan

  Ik weet wat mijn ding is, een eigen boerderij.
  Alleen ben ik niet van boeren komaf en dat maakt zo een overstap onmogelijk.

  Antwoord
 8. Frank

  Spraak, het communiceren dmv taal, en muziek te kunnen maken, herkennen en waarderen, er door geraakt te worden, zijn m.i. de bijzonderste kenmerken die ons, mensen onderscheiden van de dieren, waarbij wat mij betreft taal communicatie van het hoofd is en muziek communicatie van het hart. Muziek is mijn passie en elektronica is mijn vak. De combinatie is het werken met geluidsapparatuur, zodanig dat ik door jarenlang experimenteren, meten, testen, rekenen en vooral luisteren, een direct verband heb weten te leggen tussen de harde techniek en de beleving van muziekweergave door apparatuur. Dat in een ondernemerschap rendabel te kunnen vorm geven is mijn levenslange wens/droom. Dus niet alleen maar repareren van apparatuur, wat ik nu doe, maar het zodanig modificeren dat er ineens muziek uitkomt, ipv geluid. Vintage apparatuur uit de periode 1965-1985 is mijn specialiteit, die is verreweg het mooiste, in alle opzichten. Probleem is dat wat ik doe arbeidsintensief is en dus bedrijfsmatig een dure bezigheid en dat het moeilijk is om mensen te overtuigen van de toegevoegde waarde van wat ik doe en daarvoor te betalen. Door de hoge arbeidskosten zijn de kosten vaak meer dan de aanschafprijs van het apparaat. Wie kan mij helpen met mijn passie met overtuiging te vermarketen, zodanig dat het zakelijk een rendabele bezigheid wordt?

  Antwoord
 9. Freeke

  Ik heb werkelijk geen idee wat ik zou kunnen om mijn eigen onderneming mee te kunnen runnen. Wat kan ik, waar ben ik goed in en waar zou ik geld mee kunnen verdienen. Echt geen idee. Ook herstellende van een buren-out (en ook een bore-out) dus dat is ook wel een duidelijke aanwijzing dat het anders moet. Momenteel ook zinder werk maar UWV verwacht ook het nodige van mij.

  Antwoord
 10. Derk

  Mijn grootste struikelblok is de verantwoordelijkheid voor een vrouw en 2 jonge kinderen. Zelf zou ik risico’s wel durven nemen en kunnen leven met evt. gevolgen. Paar jaar terug al een carrière switch gedaan, die save was. Het werk is leuker, maar mijn hart ligt zo ergens anders…..

  Antwoord
 11. Gea renkema

  Morgen! Zou je de Links naar de podcasts nogmaals door willen zetten? Dank!

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Hoi Gea! Wat voor podcast bedoel je precies? 🙂

   Antwoord
 12. Marc

  Grootste struikelblok voor mij is de financiele zekerheid. Ben nu bijna klaar met mijn opleiding tot Life Coach, maar krijg de kriebels als ik denk aan voldoende inkomen genereren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This