Promotie weigeren

5 mei 2023

Het is natuurlijk heel fijn voor je ego wanneer je een promotie aangeboden wordt. Maar voordat je enthousiast ja zegt, is het goed om er bij stil te staan of dit voor jou de juiste keuze is en of het goed voelt. Een promotie weigeren doe je niet zomaar. Lees hier hoe je een goede keuze maakt en hoe je het vervolgens het beste kunt aanpakken.

Nieuwe baan maar promotie weigeren

Als je een nieuwe werkomgeving hebt gevonden, kan het soms voorkomen dat je wordt aangeboden om meteen een promotie te maken. Hoewel dit misschien aanlokkelijk klinkt, kan het soms ook een lastige beslissing zijn om te maken. Er zijn verwachtingen en je vraagt je af of je daar aan kan en wil voldoen.

Het kan zijn dat je om persoonlijke redenen niet klaar bent voor de extra verantwoordelijkheid die bij de promotie komt kijken, of dat je liever meer tijd besteedt aan het leren van de nieuwe rol voordat je jezelf in een leiderschapspositie bevindt. Als je besluit om de promotie af te slaan, is het belangrijk om open en eerlijk te zijn met je werkgever over je beweegredenen.

Maak het bespreekbaar

Misschien ben je nog niet klaar voor de extra verantwoordelijkheid, of voel je je meer op je gemak om eerst je nieuwe werk te leren kennen voordat je een leiderschapsrol op je neemt. Het is belangrijk om deze zorgen te delen met je werkgever, zodat ze begrijpen waarom je de promotie afslaat.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat je functie niet minder belangrijk wordt als je de promotie afslaat. Het kan juist zijn dat je jezelf meer ruimte geeft en genoeg tijd om te groeien in je nieuwe functie en de vaardigheden te ontwikkelen die nodig zijn om in de toekomst wel een leiderschapsrol op je te nemen.

Als je de promotie afwijst, is het ook een goed idee om met je werkgever te praten over eventuele toekomstige kansen voor groei en ontwikkeling. Misschien is er een plan om je in de toekomst voor te bereiden op een leiderschapsrol, of zijn er andere manieren waarop je je vaardigheden en kennis kunt verbeteren. Hierdoor managen jullie samen de verwachtingen.

Door open te blijven communiceren met je werkgever, zorg je ervoor dat je nog steeds op een succesvolle en lonende manier kunt groeien in je nieuwe functie. Een goede manager zal je hierin stimuleren en kansen geven.

Wat te doen als je promotie weigert

promotie geweigerd

Als je ervoor kiest om een promotie op je werk te weigeren, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de situatie op een professionele manier aan te pakken:

  1. Wees open over je redenen om de promotie af te wijzen. Of het nu gaat om persoonlijke omstandigheden of omdat je denkt dat de extra verantwoordelijkheid niet bij je past, vertel waarom je deze beslissing neemt. Kom ook met suggesties voor alternatieve manieren om bij te dragen aan het bedrijf en jezelf te blijven ontwikkelen in je huidige rol.
  2. Blijf dezelfde houding en inzet tonen op het werk. Het weigeren van een promotie kan soms als een negatieve beslissing worden gezien, maar dit betekent niet dat je niet waardevol bent voor het bedrijf. Door jezelf te blijven inzetten en je werk op een hoog niveau te houden, kun je laten zien dat je nog steeds gemotiveerd en toegewijd bent aan je werk.
  3. Blijf communiceren met je manager en collega’s over je carrièredoelen en wat je nodig hebt om te groeien en je vaardigheden te ontwikkelen. Misschien zijn er andere kansen of projecten waar je aan kunt werken om jezelf uit te dagen en jezelf verder te ontwikkelen in je huidige rol.
  4. Het belangrijkste is om jezelf niet te laten ontmoedigen door het weigeren van een promotie. Het kan soms de juiste beslissing zijn voor jou en je carrièredoelen op dit moment, en er zijn nog steeds mogelijkheden om te groeien en jezelf te ontwikkelen in je huidige rol.

Geen promotie maar Carrièreswitch

Als je een promotie op je werk weigert, kan dit verschillende redenen hebben. Een van de redenen kan zijn dat je eigenlijk een carrièreswitch wilt maken en niet verder wilt groeien in je huidige functie. Dit kan best een lastige beslissing zijn, vooral als je al een tijdje bij het bedrijf werkt en goede relaties hebt opgebouwd met de mensen in de organisatie.

Als je een carrièreswitch wilt maken, is het belangrijk om dit op een respectvolle manier aan je werkgever te communiceren. Leg uit waarom je een verandering wilt en wat je doelen zijn voor de toekomst. Door open te zijn over je redenen, kun je samenwerken met je werkgever om de juiste stappen te nemen om je carrièredoelen te bereiken.

Misschien wil je een nieuwe richting inslaan omdat je je huidige werk niet inspirerend of uitdagend genoeg vindt, of misschien wil je iets doen dat beter past bij je persoonlijke interesses en passies.

Bereid jezelf voor op de volgende stap in je carrière. Onderzoek de sector of het vakgebied waarin je geïnteresseerd bent. Zorg ervoor dat je je vaardigheden en kennis up-to-date houdt en blijf netwerken met mensen die je kunnen helpen bij het vinden van een nieuwe uitdaging.

Het kan moeilijk zijn om afscheid te nemen van je huidige baan en de mensen daar, maar het kan ook een spannende en uitdagende tijd zijn. Door open te communiceren en jezelf goed voor te bereiden, kun je ervoor zorgen dat je de juiste stappen zet om je carrièredoelen te bereiken.

Geen promotie maar voor jezelf beginnen

eigen ondernemer

Droom jij van ondernemerschap en wil jij je eigen baas te zijn? En ben jij al een tijdje aan het nadenken over het starten van een eigen bedrijf? Grote kans dat je dan een promotie ziet als een belemmering voor het realiseren van je dromen. Je kunt ook voor jezelf beginnen naast je baan.

Als je ervoor kiest om je eigen bedrijf te starten, is het belangrijk om goed na te denken over de financiële gevolgen van deze beslissing. Het kan zijn dat je de zekerheid van een vast salaris en een pensioenregeling opgeeft en dat je in plaats daarvan moet leren omgaan met de onzekerheid en de ups en downs van het ondernemerschap.

Daarnaast moet je ook nadenken over de vaardigheden en de kennis die je nodig hebt om succesvol een eigen bedrijf te starten en te runnen. Het kan zijn dat je nog niet over alle benodigde kennis beschikt en dat je tijd en geld moet investeren in training en opleiding.

Het weigeren van een promotie kan ook betekenen dat je wellicht niet meer op dezelfde manier gezien wordt binnen het bedrijf. Het kan zijn dat je collega’s en leidinggevenden teleurgesteld zijn, omdat ze hadden gehoopt dat jij de nieuwe positie zou bekleden.

Uiteindelijk moet je zelf beslissen wat het beste is voor jouw situatie. Het starten van een eigen bedrijf kent risico’s maar kan je ook heel veel brengen. Het is belangrijk om goed na te denken over alle voor- en nadelen voordat je deze keuze maakt.

Huidige functie is prima

Als jij momenteel tevreden bent met je baan en geen ambitie hebt om door te groeien, dan is dat helemaal prima. Het is belangrijk om te doen wat voor jou werkt en wat jou gelukkig maakt. Het hebben van een stabiele baan waarin je je comfortabel voelt en waar je elke dag met plezier naartoe gaat, kan een waardevol aspect van jouw leven zijn.

Er zijn mensen die altijd op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen en mogelijkheden om zichzelf te verbeteren, terwijl anderen juist tevreden zijn met hun huidige positie. Er is geen goed of fout antwoord op de vraag of je ambitieus moet zijn of niet. Het is een persoonlijke keuze en afhankelijk van jouw individuele waarden en doelen.

Iedere medewerker krijgt te maken met een plafond. Dit is bekend als het Peter principe dat in 1969 geformuleerd werd door de Amerikaans onderwijskundige en pedagoog dr. Laurence J. Peter. Dit principe stelt dat in een hiërarchie elke medewerker stijgt tot aan zijn niveau van onbekwaamheid. Voor de één is dat plafond hoger dan voor de ander.

Als jij ervoor kiest om tevreden te zijn met je huidige positie, dan is dat een keuze die jij voor jezelf maakt. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen werk en privéleven en jezelf te ontwikkelen op een manier die bij jou past. Het belangrijkste is dat jij gelukkig bent in je werk en het gevoel hebt dat je een zinvolle bijdrage levert.

Redenen om wel of niet een promotie te accepteren

promotie accepteren

Misschien twijfel jij nog of je wel of niet die promotie wil accepteren. Hieronder vind je een aantal redenen die je kunnen helpen bij het maken van die keuze.

Wanneer is het slim om die promotie niet te nemen?

1. Je nieuwe verantwoordelijkheden helpen je niet verder in je carrière

Bij een nieuwe baan horen nieuwe taken. Bij een voorgestelde promotie is het dus slim om te kijken of deze stap je dichter brengt bij de ambities die je jezelf hebt gesteld. Als het niet een stap in de goede richting is, kan het slim zijn in zo’n situatie om andere opties te verkennen.

Als de promotie niet aansluit op jouw aspiraties, kijk dan of je je leidinggevende kunt laten zien waar je jezelf wel ziet en in welke rol dat zou zijn. Als je in je huidige bedrijf wil blijven, maar deze promotie aan jezelf voorbij wil laten gaan, kan je een andere promotie voorstellen.

2. De baan past niet vanwege persoonlijke omstandigheden

Stel, de baan is goed, maar het komt alleen echt niet uit.  Er kunnen verschillende redenen zijn om vanwege persoonlijke omstandigheden niet aan een baan met meer verantwoordelijkheden of een baan die veel meer tijd kost te beginnen.

Er kunnen hele goede redenen zijn om een baan niet te nemen omdat je het gevoel hebt dat het niet het juiste tijdstip is voor meer verantwoordelijkheid. En dat is helemaal oké, zolang je deze keuze maar niet alleen maakt uit angst dat je de baan niet aan kan.

Praat erover met familie of goede vrienden. Zij kunnen je helpen om twijfels over je capaciteiten te scheiden van zorgen dat een promotie in de weg staat van zorgtaken of andere zaken buiten werk die je belangrijk vindt.

3. Een zijstap is logischer

zijstap promotie

Een stap in je carrière is niet altijd een stap omhoog richting je droombaan. Soms kan het slimmer zijn om eerst een stap opzij te zetten om meer ervaring op te doen en daarna pas een promotie te maken. Als je een nieuwe positie wil, zorg dan dat je goed kan onderbouwen wat die stap inhoudt en hoe je dit gaat helpen in je loopbaan.

4. Het levert te weinig op

Hoewel een promotie het goed doet op papier (en op een cv) kan het na wat rekenen een slechte deal zijn. Als je een promotie maakt, levert bijvoorbeeld 3.000 euro op jaarbasis op, maar als daar tegenover staat dat overwerk niet wordt betaald en dat je flink meer uren maakt, kan het slim zijn om er nog even over na te denken.

Mocht dit het geval zijn, dan is het verstandig om eerst te kijken of je betere voorwaarden kunt onderhandelen. Lukt dat niet, kijk dan of de ervaring die je opdoet zo waardevol is, dat het het extra werk waard is. Is dat niet het geval, dan kan het slim zijn om deze promotie te laten lopen om niet ineens ongelukkig te worden.

Wanneer is het slim om die promotie wel te nemen?

Het is slim om die promotie te nemen als de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen. Overweeg daarbij de volgende factoren:

  • Salarisverhoging
  • Extra verantwoordelijkheden
  • Groeimogelijkheden
  • Hoe past de promotie binnen je langetermijn carrièredoelen?
  • Het is ook belangrijk om de cultuur en werkomgeving van het bedrijf te overwegen en hoe de promotie je werk-privébalans kan beïnvloeden.

Weeg alle opties zorgvuldig af voordat je besluit om de promotie te accepteren. Wil jij werken om te leven of leven om te werken? Werk is een essentieel onderdeel van ons bestaan en dan kun je beter iets doen waar je gelukkig van wordt. Hier lees je 11 tips hoe jij je werkgeluk kunt vergroten.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This