Manifesteren kun je leren in 5 stappen

29 april 2019

De wereld is een spiegel van je eigen emoties, niet andersom 

-Bas Smeets-

Ken je ze ook? Die mensen waarbij altijd alles goed lijkt te gaan. Ze leiden het perfecte leven, hebben de ideale baan of goedlopend bedrijf, een leuke relatie en een mooi huis. Ze manifesteren het allemaal, Alles lijkt te lukken. 

Het is alsof alles aan komt waaien. En misschien klopt dat ook wel. 

Want mijn ervaring met “dit soort mensen” is dat ze van jongs af aan al precies wisten wat ze wilden. Ze hadden een heel helder beeld van hoe hun leven er later uit zou moeten zien. 

Vervolgens leunden ze niet achterover en wachtten ze niet totdat het ideale leven zich aandiende. Nee, ze hebben natuurlijk ook de juist keuzes gemaakt die leidden tot waar ze nu zijn. Ze volgden de juiste opleiding, kwamen met de juiste mensen in aanraking en allerlei mooie kansen dienden zich aan. 

Alles wat er gebeurde klopte bij het beeld dat ze in hun hoofd hadden of stuurde ze een richting op die nóg beter voor hen was.

Nu weten lang niet alle kinderen precies wat ze later willen worden. Grote kans dat jij bij deze groep hoort. Maak je geen zorgen. Je kunt namelijk elke dag weer opnieuw het besluit nemen dat je jouw ideale toekomst wil manifesteren. Manifesteren kun je leren.

Wat betekend manifesteren

Manifesteren, is een modeterm die je steeds vaker hoort. Maar wat is de betekenis van dat woord eigenlijk?

Eenvoudig gezegd gaat het over de wet van de aantrekking: wat je uitzendt, trek je aan. Dus zend jij de juiste, positieve energie uit dan is de kans groot dat jij diezelfde positieve energie ook aantrekt in de vorm van geld, succes en de juiste mensen die op je pad komen.

Maar eigenlijk is manifesteren helemaal niet zo zweverig als je zou denken. 

We doen het namelijk al, iedereen, elke dag weer. Het gaat heel onbewust. Alle gedachten en overtuigingen in je hoofd hebben effect op jouw dagelijkse leven. Ze triggeren emoties en hebben invloed op je gedrag. 

Maar meestal gebruiken we ze verkeerd omdat wij als mensen gauw geneigd zijn om vooral te luisteren de negatieve gedachten en beperkende overtuigingen.

De kracht van jouw gedachten is ontzettend groot. 

Zou het dan niet mooi zijn als je “manifestatie” bewust kunt inzetten om jouw droomleven te realiseren (om dat woord maar te blijven gebruiken)?

Ik sprak laatst een dame die na haar scheiding weer een leuke man had een ontmoet via een datingapp. Ze vertelde dat ze iedere avond in een boekje opschreef waar ze dankbaar voor was die dag en wat haar grootste verlangen was. Elke avond schreef ze op dat ze graag een fijne relatie wilde en noteerde dan hoe die relatie er uit zou zien, de eigenschappen van haar nieuwe partner en alle leuke dingen die ze samen konden doen. 

Tot ze op een mooie dag de eerste date had met haar huidige vriend. Vanaf het eerste moment zat het goed. Dit was de man waar ze om “gevraagd” had. Wellicht heeft het Universum haar vraag gehoord en alles in werking gesteld om deze ideale man op haar pad te brengen.

Of door iedere avond op te schrijven waar ze naar op zoek was in een relatie, heeft ze haar brein zo geprogrammeerd dat ze op die datingapp precies de juiste man eruit wist te filteren. Het maakt in feite niet uit vanuit welke invalshoek je het bekijkt. Het heeft gewoon gewerkt, punt.

manifesteren hoe doe je dat

Manifesteren hoe doe je dat

Dus laten we eens kijken hoe jij jouw ideale leven kunt gaan manifesteren. Een aantal elementen zijn daarbij onmisbaar. Ik deel ze met je in de vorm van 5 stappen die jou al een eind op weg kunnen helpen.

1. Maak er een beeld bij

Visualiseren is een essentieel onderdeel bij manifesteren. Want hoe wil je dat jouw leven er over 10 jaar uitziet? Om je niet te laten leiden door die negatieve stemmetjes in je hoofd die zeggen dat het toch niet gaat lukken, is het belangrijk om je brein tot rust te brengen. Dat kun je doen door te mediteren en te visualiseren. Je zakt dan wat dieper in je onderbewuste, komt dichterbij jouw kern en geeft zo de ruimte aan jouw diepere verlangens.

Herhaal dit soort visualisaties zodat het beeld steeds helderder wordt. Focus daarbij niet op het proces (wat is er allemaal voor nodig om jouw ideale leven tot stand te brengen), maar juist op het resultaat (hoe ziet jouw leven eruit als je je doel hebt bereikt).

2. Focus op gevoel

Het gaat namelijk niet om de vorm of het proces. Er zijn meerdere wegen die leiden naar Rome. En wellicht kun je jouw droomleven realiseren op een manier waar jij nog niet eerder bij stil hebt gestaan. Je kunt gauw vast komen te zitten in je eigen tunnelvisie. Maar als je in je visualisaties focust op het eindresultaat en daarbij met name het gevoel dat het bij jou teweegbrengt, dan kun je de vorm loslaten en laat je je verrassen door wat er allemaal op je pad komt. Durf je passie te volgen.

Dus hoe voel jij je wanneer je financieel vrij bent? Hoe voel jij je wanneer je een fijne relatie hebt. En hoe voelt het wanneer jij een eigen bedrijf runt?

Op deze manier communiceer je naar je onderbewuste wat echt belangrijk voor je is en kan dat deel van je brein aan de slag om creatieve oplossingen te zoeken om dat te gaan realiseren.

3. Herinner jezelf eraan

Wanneer je een mooi beeld hebt gevormd is het tijd om het op papier te zetten. Schrijf het op in een mooi boekje. Herhaal dit ook vaak, desnoods iedere dag voordat je gaat slapen. Of ga lekker knippen en plakken en maak een mooi visionboard. Doe dit ook weer op gevoel. 
Maar wees zo concreet en gedetailleerd mogelijk. Wil je financieel vrij zijn, wat houdt dat dan in? Hoeveel geld heb je daar dan voor nodig? Wil je een fijne relatie? Beeld je dan eens in hoe zo’n relatie eruitziet, wat doe je op dagelijkse basis samen met je partner en hoe voelt dat? Wil je een succesvol bedrijf leiden? Hoe ziet jouw werkdag er dan uit?

4. Let op je taalgebruik

Wanneer je opschrijft hoe jouw mooiste leven eruit komt te zien, is het essentieel dat je alles positief formuleert. Met actief taalgebruik en zonder voorwaarden erin op te nemen. Zorg er ook voor dat ze in het nu geformuleerd zijn. Dus gebruik geen zinnen als: “Over 5 jaar zou ik een financieel vrij leven willen leiden…” of “Als ik over 5 jaar genoeg energie heb dan ga ik elke dag met mijn kinderen voetballen….”.

Dit is beter: “Ik heb minimaal € 500.000,- op mijn spaarrekening en ik voel me financieel vrij” of “Ik barst van de energie en speel iedere dag een potje voetbal met mijn kinderen.”

Vermijd ook woorden als NIET en GEEN. Je brein begrijpt deze registreert deze woorden niet. Dus schrijf geen dingen op als: “Ik maak me geen zorgen meer over mijn gezondheid”. Dan programmeer je jezelf dus zo dat jij je juist wel zorgen maakt over je gezondheid.

 5. Wees dankbaar en laat je verwachtingen los

Wees dankbaar voor wat je nu al allemaal in je leven hebt, voor de lessen die je leert, het pad dat je aan het afleggen bent en wees vooraf al dankbaar voor het mooie dat er straks allemaal nog gaat komen. 

Dankbaarheid is een van de meest krachtige emoties die er zijn.

Een andere grote fout die vaak gemaakt wordt is om je ideale leven als doel te gaan zien dat per sé gehaald moet worden. Daarmee creëer je hoge verwachtingen en zet je druk op jezelf en raak je snel gefrustreerd als het niet de goede kant op lijkt te gaan.

Door die druk en frustratie zit je niet meer in de krachtige positieve emoties die je brein nodig heeft om verandering te creëren. 

Je kunt ‘manifestatie’ zien als iets zweverigs, maar het feit is dat de meeste succesvolle mensen op de een of andere manier hiermee bezig zijn, omdat ze begrijpen hoe het brein werkt. 

Wanneer jij een lijstje met een top 10 van je ideale leven zou maken, wat zou er dan met stip op nummer 1 staan? Deel het met me hieronder in het commentaarveld en ik check voor je of je hem goed geformuleerd hebt!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

11 Reacties

 1. Alexander Janknegt

  Bij jou vragen heb ik me zelf de volgende antwoorden gegeven.

  1 Maak er een beeld bij; Over 10 jaar heb ik minimaal 6 projecten goed op de rit. En zelf bepalen wat ik belangrijk vind en leuk om te ontwerpen en dit tot uitvoer te laten komen. Heb het huis gebouwd wat ik al jaren op tekening heb en woon daar met me gezin.
  2 Focus op gevoel; Ben vrij om me ideeën te realiseren en in dien nodig mee te kunnen financieren, hierdoor er meer interessante projecten en ideeën kunnen ontstaan. En met me gezin lekker te kunnen leven zonder financiële druk te voelen. En heb de rust in mijn hooft om me bedrijf nog beter te runnen (het liefst zonder medewerkers).
  5 Wees dankbaar en laat je verwachtingen los; Ik ben blij/dankbaar met de dingen die ik wel heb (gezin, directe familie, gezondheid en doorzettingsvermogen).

  MIJN top 10 oké ik kwam niet verder dan 7
  1. Mijn projecten uitvoeren.
  2. Mijn eigen ontwerp woning bewonen.
  3. Wij me gezin comfortabel te kunnen leven.
  4. Over 10 jaar heb ik minimaal 6 projecten goed op de rit
  5. Ben vrij om me ideeën te realiseren en in dien nodig mee te kunnen financieren, hierdoor er meer interessante projecten en ideeën kunnen ontstaan.
  6. En zelf bepalen wat ik belangrijk vind en leuk om te ontwerpen en dit tot uitvoer te laten komen.
  7. Regelmatig met me gezin, op 2x per jaar vakantie kunnen of met mijn vrouw samen om de 2 maanden lekker weekend weg te kunnen gaan.
  8. ?
  9. ?
  10. ?

  Antwoord
 2. Sam

  Ik wil rijk zijn.
  Ik wil gezond zijn
  Ik wil kunnen reizen wanneer ik wil en mijn kinderen alles kunnen geven.
  Ik wil een een knappe, donkere , gezonde , lieve man als levenspartner

  Antwoord
  • Danielle

   Ik ben een goede jeugdhulpverlener

   Ik heb contact met mijn overleden oma en opa. Ik zievhen als de vlinder tijdens hun begrafenis.

   Ik heb kennis over edelstenen en mineralen.

   Antwoord
  • Anja

   Ik laat mij niet leiden door de bipolaire stoornis maar ben gelukkig, met of zonder partner.
   Ik ben blij met mijn kinderen en 10 kleinkinderen, ik hou van ze allemaal en zij van mij

   Antwoord
   • Jennifer

    1.Ik heb mezelf gevonden.
    2.Ik ben gelukkig met hoe ik in het leven sta.
    3.de kinderen en ik voelen geen financiële druk.
    4.de kinderen en ik genieten en zijn gelukkig in ons huis.
    5.Ik werk het huis af .
    6. Ik heb een baan waar ik me goed voel en gelukkig.
    7. Ik heb een man dat eerlijk is , oprecht, warm, humor laat ons lachen, discussies en telkens eruit komen.
    8. Ik kan goed aanvoelen of mensen oprecht zijn of niet.
    9. De kinderen en ik zijn in goede gezondheid
    10. Mijn kinderen doen het goed op school en krijgen hun stabiele toekomst en geluk♡♡♡♡

    Antwoord
    • helena

     Volgend jaar woon ik in een ruim huis, een echte finca in Abdalusie. Deze finca staat op een perceel van 10.000m2 wasr ikmijn groententuin in heb gemaakt..Ook lopen er 6 kippen rond.Verkoop van verse groenten en eieren gaat op vrijwillige basis aan het voorhek. Dochter rn 2 kleinkinderen wonen heel gelukkig om de hoek. Door het zwembad revalideer ik elke dag en genees mijzelf van alle handicaps en pijnen veroorzaakt door telefonerende automobiilist.Dankbaarhrid en tevredenheid zijn mijndagelijkse vrienden.

     Antwoord
  • Anja Wieringa

   Ik heb het geduld en de kracht om alles wat negatief is los te laten en een gelukkig, vrij leven te manifesteren.

   Antwoord
  • Moonlight

   Probeer het anders te formuleren, denk dat je het al hebt en probeer dit te voelen. Dan krijg je alles wat je wilt.
   Ik ben rijk
   Ik ben gezond
   Ik ga reizen wanneer ik wil.
   Ik geef mijn kinderen alles.
   Ik heb een knappe, donkere gezonde man als levenspartner

   Antwoord
 3. Anoniem

  Ik ben miljonair en financieel onafhankelijk. Ik ben financieel vrij, kan alles betalen en doen wat ik wil.
  Ik heb een eigen label op de markt gezet. Mijn gezinsleden en ik zijn gezond, en er is veel liefde en respect en we zijn gelukkig! Ik woon in mijn droomhuis en mijn kinderen zitten lekker in hun vel.

  Antwoord
  • Soenita

   Ik wil graag tips om te manifesteren
   Groet
   Soenita
   1 nieuwe partner
   Familie
   Kinderen
   Bedrijf

   Antwoord
 4. Wendy Buiting

  1 Ik wil financieel vrij zijn
  2 ik wil in deze woning blijven wonen en kunnen kopen
  3 ik wil dat mijn kinderen gelukkig zijn en ook financieel vrij zijn
  4 ik wil voor ons alle een goede gezondheid
  5 ik wil deze auto houden
  6 ik wil over 10 jaar €250.000,00 op mijn spaarrekening hebben
  7 ik wil dat mijn eigen bedrijf goed blijft lopen.
  8?
  9?
  10?

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Weg met je beperkende overtuigingen! - Van Werk Naar Passie - […] name het toepassen van affirmaties en visualisatie is een krachtig middel om je beperkende overtuigingen achter je te laten.…
 2. Het manifesteren van jouw professionele succes - theorganizingconnection - […] kracht van het manifesteren is keer op keer weer bewezen door een aantal succesvolle bedrijfseigenaren. Ook laat dit zien…
 3. Intro op de tarot dagkaart: wat en hoe? - Tarotkaartje - […] je, dat manifesteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Alhoewel je wel het een en ander moet ondernemen om…
 4. 4 manieren van dagkaart trekken die helpen - Tarotkaartje - […] manifesteren is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Alhoewel je wel het een en ander moet ondernemen om het […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This