door Bas

Geschreven op 20 mei 2019

Vandaag weer een gastblog van Johan Struwe!

Als er één factor is die al heel wat mensen van het succes afgehouden heeft zijn het wel beperkende overtuigingen. We kunnen er allemaal wel een aantal benoemen:

“Deze baan is voor mij onbereikbaar”

“Geld is de wortel van al het kwaad”

“Dat meisje/die jongen wil nooit met zo iemand als ik uit”

“Ik vang ook nooit wat”

“Daarvoor ben ik niet slim genoeg”

Klinkt bekend? Wellicht laat jij je ook remmen door je beperkende overtuigingen, en dat is jammer! Door dit soort overtuigingen creëer je namelijk een enorme brei in je hoofd, die je het zicht op je mogelijkheden ontneemt. Deze overtuigingen houden je tegen om actie te ondernemen en zaaien onterecht angst voor het onbekende.

Toch is het mogelijk om belemmerende gedachtenspinsels aan te pakken, en zo de toekomst vol zelfvertrouwen en energie tegemoet te treden!

De aanpak is onder te verdelen in een aantal stappen, die stuk voor stuk even belangrijk zijn. Ik noem ze hieronder. 

  • De eerste stap is het erkennen dat je beperkende overtuigingen hebt. Wanneer je een probleem hebt, maar niet erkent dat je een probleem hebt, heb je pas echt een probleem! 
  • Vervolgens dien je te bepalen wat nou precies je beperkende overtuigingen zijn. Ben je bang voor afwijzing? Of voor kritiek? Denk je dat anderen iets beter kunnen dan jij? Ben je bang om een prospect te benaderen? Zorg dat je voor jezelf helder hebt wat nou precies je beperkende overtuigingen zijn. 
  • Bepaal nu wat deze overtuigingen precies doen om jou tegen te houden bij het bereiken van je doelen. Op welke manier remmen ze jou af in je handelen? Zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat je geen actie onderneemt? Of maken ze je angstig voor veranderingen? Schrijf het voor jezelf op. 
  • Naast de negatieve gevolgen van beperkende overtuigingen zijn er natuurlijk ook nuttige gevolgen hiervan. Zo zorgt de angst voor verandering er bijvoorbeeld voor dat je lekker in je comfortzone blijft, of zorgt de angst om prospects te benaderen ervoor dat je geen lastige gesprekken hoeft te voeren. Bepaal wat de “goede” kanten van je beperkende overtuigingen zijn.
  • Nu is het zaak om de beperkende overtuigingen te vervangen door positieve, oftewel bekrachtigende overtuigingen. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van affirmaties of het gebruik van het moodboard. Gedachten zijn dingen, en door herhaling zul je je “nieuwe”, positievere overtuigingen vanzelf als waarheid gaan zien.

Met name het toepassen van affirmaties en visualisatie is een krachtig middel om je beperkende overtuigingen achter je te laten. Want wanneer je iets maar vaak genoeg tegen jezelf herhaalt, wordt het vanzelf je waarheid!

Denk maar eens na: Als je de hele dag aan een gele auto denkt, ga je vanzelf overal gele auto’s zien. Als je jezelf telkens voorhoudt dat je geen vis kunt vangen vang je ook daadwerkelijk niets, en als je jezelf telkens kleineert durf je ook geen grote stappen vooruit meer te zetten. Het is wat we noemen een self fulfilling prophecy geworden!

Maar ook het tegendeel is waar: Wanneer jij jezelf constant vertelt goed genoeg te zijn voor de taak, knap genoeg voor die leuke date of slim genoeg voor die functie, breng je jezelf in een staat van kundigheid en zelfvertrouwen. Door dat zelfvertrouwen durf je je comfortzone uit te stappen, en ligt er een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je open!

En, mensen gaan dat aan je zien! Waardoor ze je vanzelf ook jouw succes gaan gunnen

Ik ben benieuwd, wat is jouw grootste belemmerende overtuiging op dit moment? Deel het hieronder in het commentaarveld!

 

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This