20 tips om jouw gunfactor snel te verhogen

16 november 2020

Jouw gunfactor verhogen…

Soms vraag je jezelf af, hoe doen ze het toch? Die mensen waarbij alles voor de wind lijkt te gaan. Met gemak halen ze opdrachten binnen of worden ze aangenomen voor een baan die iedereen wil. De kans is groot dat de reden daarvoor de hoge gunfactor is die deze mensen hebben.

Dat zelfde geldt voor die redelijk onervaren persoon die gevraagd wordt voor een belangrijke baan. Wat is een gunfactor dan, vraag je je misschien af.

Daar zal ik je in dit artikel alles over vertellen. Dan kun jij in de toekomst voor jezelf ook een hoge gunfactor creëren en dus meer succes boeken.

Betekenis gunfactor

tips gunfactor verhogen

Gunfactor is een abstract begrip. Je kunt er je vinger niet op leggen. Het komt er feitelijk op neer dat mensen met een hoge gunfactor door hun omgeving worden voorgetrokken.

Zo kapen zij die leuke job voor je neus weg door hun gunfactor. Of ze gaan er met die grote order vandoor waar jij op gehoopt had. Erger nog, mensen met een hoge gunfactor kunnen er zelfs met je klanten vandoor gaan.

Dat heeft alles te maken met de impact die diegene op anderen heeft. Mensen met een hoge gunfactor worden graag gezien en snel vertrouwd.

Heel handig dus, zeker als je je eigen bedrijf wilt starten of op een andere manier het roer wilt omgooien. 

Belang gunfactor

het belang van een hoge gunfactor

Meestal staan we helemaal niet stil bij het belang van een hoge gunfactor. Kijk echter eens naar mensen, bedrijven of organisaties die je vertrouwt en waar je een warm gevoel bij krijgt.

Zijn dat niet ook de mensen of bedrijven waar je het snelst iets zou kopen of een investering in zou doen?

Jouw klanten willen geloven dat je echt het beste met hen voor hebt. Daarnaast willen ze zien wie jij bent, wie de persoon achter je naam is.

Het belang van een hoge gunfactor merk je echter niet alleen op zakelijk vlak. Je gaat ook merken dat je familie en vrienden veel sneller voor je klaar staan wanneer je ze nodig hebt.

Waarom je gunfactor verhogen?

Merk je dat je regelmatig gepasseerd wordt en weet je niet waarom? Dan is het waarschijnlijk de hoogste tijd om iets te doen aan jouw gunfactor. Verhoog je gunfactor met onze onderstaande tips. Met een hoge gunfactor zal je zien dat het jou ook voor de wind kan gaan.

De impact van een hoge gunfactor gaat trouwens niet alleen over zaken doen en geld verdienen. Die is veel breder. Mensen met een hoge gunfactor hebben daar op alle vlakken profijt van. Met een hoge gunfactor kun je gewoon een leuker leven leiden.

Werken aan je eigen gunfactor is eigenlijk niets meer of minder dan werken aan jezelf.

Verhoog je gunfactor – 20 tips

hoe kan ik mijn gunfactor verhogen

Overtuigd van het belang van een hoge gunfactor? Dan is het tijd om aan de slag te gaan. Wij hebben alvast 20 handige tips voor je op een rij gezet, maar misschien weet je er zelf ook nog wel een paar die voor jou van belang zijn. Succes met het toepassen van de tips!

Tip 1: Blijf jezelf

Probeer je niet anders voor te doen dan je eigenlijk bent. Daardoor kom je eerder gemaakt en nerveus over dan dat je de persoon die tegenover je zit voor je kunt winnen. De kans is ook groot dat je tijdens het gesprek even vergeet om je anders voor te doen. Dat is voor jouw gesprekspartner alleszins verwarrend. Het mooiste wat je kunt zijn is jezelf.

Tip 2: Weet waar je over praat

Zorg ervoor dat je goed beslagen ten ijs komt. Lees je van te voren even in. Dat is een kleine moeite en het zorgt ervoor dat je geïnteresseerd en betrokken overkomt. Bedenk ook van te voren of je aan de hand van een voorbeeld kunt illustreren dat jij bent naar wie ze op zoek zijn.

Tip 3: Let op je lichaamstaal

Lichaamstaal is belangrijk. Let dus goed op dat je niet onderuit gezakt gaat zitten en niet op je horloge gaat zitten kijken. Het is ook belangrijk dat je degene aankijkt die tegen jou praat en visa versa natuurlijk. Mensen die de andere kant op gaan zitten kijken maken een ongeïnteresseerde indruk.

Tip 4: Pas je aan op de ander

Als jij iets van een ander gedaan wilt krijgen, doe je er goed aan om je eerst een beetje aan die persoon aan te passen. Dus niet ongevraagd gaan tutoyeren bijvoorbeeld. Neem een afwachtende houding aan, luister naar zijn/haar taalgebruik en go with the flow. Zo verhoog je al snel jouw persoonlijke gunfactor.

Tip 5: Let op jouw tone of voice

Met andere woorden, wees eenduidig. Zorg ervoor dat mensen die jou hebben gesproken, jou ook herkennen als ze jouw website of social media pagina’s bezoeken. Dus niet heel formeel met mensen in gesprek gaan en online een joviale stijl aanhouden. Dat werkt verwarrend en komt jouw gunfactor niet ten goede.

Tip 6: Luister goed naar de ander

Alvast bepalen wat de ander eigenlijk wil is nooit verstandig en wordt doorgaans ook echt niet gewaardeerd. Neem dus goed de tijd om even te luisteren naar wat er wordt gezegd. Indien noodzakelijk, kan je natuurlijk wel even kort opsommen wat jij hebt begrepen dat de ander bedoelt.

Tip 7: Geef complimenten

Complimenten geven is een goede manier om het ijs te breken. Je kunt bijvoorbeeld een compliment maken door te zeggen dat je blij bent dat ze op zo’n korte termijn tijd voor je hebben, of dat je de locatie waar je ontvangen wordt mooi, praktisch, centraal gelegen etc. vindt.

Tip 8: Onderscheid je van anderen

Zonder meteen arrogant te worden, kan je rustig relevante USP’s van jezelf of je bedrijf benadrukken. Zo kan je de mening die over jou wordt gevormd een beetje de goede kant op sturen en zal men sneller denken dat jij bent wie ze zoeken.

Tip 9: Stel jezelf ruimdenkend op

Laat zien dat jij graag bereid bent om net dat extra stapje te doen, zonder dat je daar meteen iets voor terugverwacht. Het wordt altijd gewaardeerd als niet voor elke dienst een wederdienst wordt verwacht.

Tip 10: Toon belangstelling voor de ander

Verhoog je gunfactor door belangstelling voor de ander te tonen. Links- of rechtsom zit jij daar om een probleem op te lossen. Men heeft wellicht belangstelling voor een product of dienst van jou. Daar kan je dus netjes op inhaken, door bijvoorbeeld eerst het probleem te erkennen.

Tip 11: Wees positief

Ga niet moeilijk doen, of problemen zoeken. Wees zonder naïef te zijn, optimistisch en positief, hoe groot het probleem van de ander ook is. Daardoor groeit automatisch het vertrouwen in jou en verhoog je je gunfactor.

Tip 12: Creëer saamhorigheid

Geef de ander het gevoel dat jij er bent om te helpen. Dat alles gemakkelijker en beter zal gaan als jij erbij wordt betrokken. Waak er wel voor dat je niet overmoedig wordt en je gunfactor verspeelt.

Tip 13: Bedank altijd voor de tijd en moeite

Het beste doe je dat aan het begin van het gesprek, om het ijs te breken. Vergeet niet dat die ander speciaal de tijd heeft genomen om jou te ontmoeten en daar misschien andere dingen voor moet laten.

Tip 14: Kom op tijd

Punctualiteit komt een hoge gunfactor ten goede. Toch kan het voorkomen dat je te laat komt. Ga dan geen smoezen verzinnen, maar vertel de waarheid. Ben je te laat van huis gegaan, zeg dat dan en niet dat de brug open was, je band lek, de trein weg etc. Dat wordt nooit gewaardeerd.

Tip 15: Kleed je gepast

Heb je een sollicitatiegesprek voor een baan in de logistiek, ga dan niet in je drie delig grijs naar het gesprek. Dan voelt de ander zich ongemakkelijk. Vergeet niet dat de gunfactor sollicitatie alles te maken heeft met of jij wel of niet in het team past. Kleed je naar de situatie, maar ben vooral ook jezelf.

Tip 16: Doe wat je zegt

Het lijkt zo gemakkelijk, maar vaak loopt het toch anders dan je dacht. Ben jij op zoek naar een hoge gunfactor, houd je dan aan je afspraken. Beloof je de volgende dag informatie te sturen. Doe dat dan ook, of eerder. Lukt het je niet? Laat dat dan zo snel mogelijk weten.

Tip 17: Bewaak de kwaliteit

Zorg ervoor dat je altijd dezelfde kwaliteit levert. Dat geeft mensen een gevoel van vertrouwen. Zo behoud je niet alleen je klanten, maar het levert je ook een hoge gunfactor op. Daardoor word je eerder bij derden aanbevolen.

Tip 18: Blijf vriendelijk en correct

Ook als een klant niet tevreden is, kan je jouw gunfactor verhogen. Blijf vriendelijk, erken het probleem en los het op indien mogelijk. Ga niet halsstarrig volhouden dat er geen probleem is, want dan heb je de kans je hoge gunfactor te verspelen.

Tip 19: Wees actief

Heb je al langere tijd niets meer gehoord van een iemand, zoals een (potentiële) klant? Bel dan eens op voor een praatje, of stuur een e-mail waarin je nieuwe producten of diensten beschrijft. Wees daarbij niet opdringerig, maar toon oprechte belangstelling en verhoog je gunfactor.

Tip 20: Vergeet niet te lachen

Een vriendelijk gezicht opent vele deuren. Zorg er daarom altijd voor dat je een lach op je gezicht hebt als je een hoge gunfactor wilt krijgen. Ook als je aan de telefoon bent. Al zien ze je dan niet, ze horen het wel.

gunfactor creëren

Heb je zelf nog een tip om je gunfactor te verhogen? Deel hem dan hieronder in het commentaarveld met ons!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

3 Reacties

 1. Reinier Van Egmond

  Tip: zorg er voor dat je schriftelijke communicatie goed is. Laat het beoordelen door iemand die daar goed in is voordat je t deelt. Mensen kunnen afknappen op matig taalgebruik of fouten.

  Voorbeeld: zie tip 17 “daardoor wordt je …” moet zijn “…word je…”

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Goed gezien! Teksten worden gecheckt, maar soms sluipt er nog een foutje doorheen ;))

   Antwoord
 2. Remie van Himbergen

  Het is leuk om in een andere setting af te spreken. bijvoorbeeld in het bos ! Of op een andere mooie plek. Je gesprek loopt dan al vaak anders. Door originaliteit heb je al een streepje voor op andere kandidaten. Hiermee kun je ook een gun factor creëren.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This