Wil jij een bedrijf starten, maar heb je nog geen verdienmodel opgesteld? Een verdienmodel is een belangrijk onderdeel van je onderneming. Zonder een goed verdienmodel komt er ook geen geld in het laatje.
Je hebt verschillende verdienmodellen met elk hun eigen voordelen. Het is belangrijk dat je goed kijkt welk verdienmodel het beste bij jouw bedrijf aansluit.
Wat is een verdienmodel?
Wat is een verdienmodel en waarom is het zo belangrijk? Een verdienmodel is de manier waarop jouw bedrijf omzet genereert. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is een fysieke winkel of webshop. De klant ziet een product, rekent af en jij als ondernemer hebt geld verdiend.
Je verdienmodel is niet zomaar iets. Je moet hier goed over nadenken. Probeer in de schoenen te staan van jouw klanten. Hoe makkelijk is het om bij jouw bedrijf diensten en/of producten af te nemen?
Je kunt een verdienmodel opstellen waarbij klanten een grote investering moeten doen, maar ook één waarbij ze een kleine investering kunnen doen.
Neem voldoende tijd om een verdienmodel op te stellen en maak een duidelijk plan van aanpak. Zo kom je later niet voor onverwachte verrassingen te staan en weet je waar je aan toe bent.
Soorten verdienmodellen

Er zijn verschillende soorten verdienmodellen. Om een kort en duidelijk overzicht te geven hebben wij de meest voorkomende verdienmodellen genoteerd:
1. Freemium
Het Freemium verdienmodel wordt onder andere gebruikt door partijen als: YouTube, Linkedin en Spotify. Deze bedrijven bieden een basisproduct aan dat geen geld kost.
Wil je meer mogelijkheden? Dan zul je moeten upgraden naar een premium account. Het woord Freemium is een combinatie van de woorden free en premium. Het Freemium verdienmodel wordt vaak gecombineerd met het reclamemodel.
2. Verhuur en leasing
Tegen betaling krijgen gebruikers het recht om gebruik te maken van bepaalde goederen voor een bepaalde periode. Dit kunnen panden zijn zoals: kantoorpanden en vakantiehuizen. Maar ook gereedschap, auto’s en machines.
Dit kan een prettige dienstverlening zijn voor klanten die zelf geen grote investering willen doen in bijvoorbeeld een machine die ze maar één keer gaan gebruiken. Het is dan voordeliger om deze machine te huren.
3. Het Servicemodel
Bij het servicemodel verkoop je een product voor een scherpe prijs en maak je jouw daadwerkelijke omzet voornamelijk met de service die je voor dat product verleent. Een voorbeeld van dit eenvoudige verdienmodel kan onderhoud zijn maar ook reparaties, opleidingen, een helpdesk of beheer. Een webdesign bedrijf maakt bijvoorbeeld een relatief goedkope website, maar verdient de omzet met name aan het onderhoud van deze website als hij online staat.
4. Het lokaasmodel
Bij het lokaas verdienmodel dien je een uniek product te ontwikkelen dat na verloop van tijd nieuwe onderdelen nodig heeft. Het basisproduct wordt ook wel de ‘bait’ genoemd. De onderdelen die je voor dit basisproduct nodig hebt wordt de ‘hook’ genoemd.
Voorbeelden van dit verdienmodel zijn scheermesjes waarvoor je na verloopt van tijd nieuwe mesjes moet aanschaffen, of een spelcomputer waarvoor je nieuwe games kunt aanschaffen.
5. Het Abonnementenmodel
Het abonnementenmodel is zoals de naam al doet aangeven een verdienmodel waarbij klanten traditionele abonnementen afsluiten op bijvoorbeeld een tijdschrift, krant, verzekering, telecomprovider of het openbaar vervoer. De klanten betalen vaak maandelijks een bedrag en ontvangen dan op periodieke basis het product.
6. Het Uurtarief
Het uurtarief als verdienmodel steekt makkelijk in elkaar. Je krijg betaald voor het aantal uur dat je werkt. Het nadeel van dit verdienmodel is echter dat je aan een vast inkomen hangt. Kun je maar maximaal 20 uur per week werken? Dan verdien je uiteraard niet meer dan dat. Dit wordt veel gebruikt door mensen die Zzp’er willen worden.
7. Het Transactiemodel
Het transactiemodel is misschien wel het meest traditionele model uit dit lijstje. Hierbij verkoop jij als bedrijf een product en de klant betaalt jou daar een vaste prijs voor. Ik gaf je in het begin van dit artikel al een voorbeeld over een fysieke winkel en een webshop. Die maken beide gebruik van het transactiemodel.
8. Het Advertentiemodel
Sommige websites hebben als verdienmodel hun geld verdienen door middel van advertenties. Deze websites hebben content op hun website staan die goed in de smaak valt en wordt gelezen door een grote groep mensen. Voor sommige partijen kan het interessant zijn om op deze websites te adverteren.
FAQ
Hieronder zullen we de meest gestelde vragen, als het gaat om verdienmodellen, beantwoorden.
Betekenis verdienmodel
Een verdienmodel is de manier waarop een bedrijf of organisatie omzet genereert. Hierboven hebben we je daar een aantal voorbeelden van gegeven. Het makkelijkste voorbeeld is die van een winkel en webshop. De winkel of webshop ontvangt geld als de klant een product afrekent.
Hoe stel ik een verdienmodel op?
Je verdienmodel opstellen is een belangrijk onderdeel van je businessmodel. Waar kun je jouw klanten vinden en hoe ga je winst maken? Bekijk welke verdienmodellen relevant zijn voor jouw bedrijf en maak een plan van aanpak.
Welke verdienmodellen zijn er?
Welke verdienmodellen zijn er allemaal. Je hebt best wel wat verschillende verdienmodellen. De meest bekende hebben we hierboven voor je opgesomd. De verdienmodellen die het vaakst voorkomen zijn: het uurtarief, het transactiemodel en het verhuur en leasing model.
0 reacties