Resultaatgericht werken +10 Tips

22 november 2021

Resultaatgericht werken is een waardevolle competentie die zorgt voor groei bij alles wat je doet. Waar je ook naar toe wilt, met een mindset die is gericht op resultaat kom je er een stuk sneller.

Wat is resultaatgericht werken?

Resultaatgericht werken is tijdens je werk actief bezig zijn met het behalen van bepaalde doelstellingen of resultaten.

De betekenis of definitie van de competentie resultaatgerichtheid is: “Acties en beslissingen richten op het daadwerkelijk realiseren van beoogde resultaten.”

Dat betekent dat je niet zomaar aan een project of klus begint, maar altijd een helder einddoel voor ogen hebt, je bestemming. En een duidelijk idee over hoe je dit gaat bereiken. Oftewel, een plan waarin je de weg die je moet afleggen om je bestemming te bereiken uitstippelt.

Resultaatgericht werken betekent ook dat je soms moet afwijken van dat plan om het eindresultaat niet uit het oog te verliezen.

Waarom resultaatgericht werken?

betekenis resultaatgericht

Resultaatgericht werken heeft allerlei positieve effecten zoals efficiëntie en productiviteit:

1. Resultaatgerichte werknemers zijn gewilde werknemers

Als werknemer die goed resultaatgericht kan werken ben je gewild op de arbeidsmarkt. Niet zo gek, want competenties zoals doelen kunnen stellen, zelfreflectie, planmatig werken en productiviteit komen goed van pas in allerlei functies en vakgebieden. En niet alleen dat, resultaatgericht werken heeft als positief bijeffect dat je meer voldoening uit je werk haalt en je je er meer betrokken bij voelt.

2. Resultaatgericht leidinggeven

Een resultaatgerichte stijl van leidinggeven creëert duidelijkheid doordat iedereen weet wat er moet gebeuren en wat er van ze verwacht wordt. Bovendien trekt een resultaatgerichte werkcultuur ambitieuze werknemers aan die gericht zijn op succes. Daarnaast zorgt samen successen halen (en vieren) voor een betere relatie met (en tussen) je werknemers. 

3. Resultaatgericht ondernemen

Als ondernemer ontkomt je bijna niet aan het bepalen van doelstellingen. Zonder duidelijke stip op de horizon is het lastig om succesvol te ondernemen. Wat voor product of dienst je ook levert. 

4. Persoonlijke ontwikkeling

De beste versie van jezelf zijn doe je door persoonlijke ontwikkeling op een resultaatgerichte manier aan te pakken. Je kunt bijvoorbeeld meer zelfvertrouwen willen hebben of willen leren om je grenzen beter aan te geven: als je hier een persoonlijk doel van maakt en een plan bedenkt om dit te bereiken zorg je voor persoonlijke groei. Plus, je kunt competenties waar je persoonlijk aan werkt ook weer gebruiken in je werk.

Valkuilen van resultaatgericht werken

valkuilen

De grootste valkuil van resultaatgericht werken is dat mensen er soms te ver in gaan.

Langdurig gefocust zijn op presteren en resultaat kan zorgen voor frustratie als je een doel niet haalt. Of het veroorzaakt spanningen en competitief gedrag tussen collega’s wat niet goed is voor de onderlinge werksfeer. Als leidinggevende die constant hamert op resultaat en prestaties kom je drammerig over en kun je het werkplezier van je werknemers ernstig vergallen. Kortom, allemaal dingen die je wilt vermijden. 

Willen presteren en resultaat behalen zijn gezonde eigenschappen, maar wanneer resultaatgericht werken stress veroorzaakt en zorgt voor ongezonde prestatiedrang is het tijd om op te passen.

10 tips voor resultaatgericht werken.

Meer resultaatgericht te werk gaan? Je competenties verder ontwikkelen? We hebben 10 tips op een rijtje gezet die je een eindje op weg kunnen helpen. 

1. Maak SMART doelstellingen

Vage doelen zijn lastig te realiseren. Een voorbeeldje: Je wilt meer omzet behalen. Maar meer dan wie? Meer dan vorig jaar? Hoeveel meer? Wanneer ga je dat doen? Hoeveel tijd heb je ervoor nodig? 

Door doelstellingen SMART te formuleren maak je ze duidelijker en makkelijker haalbaar. Een doelstellingen die SMART is geformuleerd is Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden.

De doelstelling uit het voorbeeld hierboven kun je als volgt op een SMART manier omschrijven: Ik wil met mijn e-book 5000 euro meer omzet behalen in het derde en vierde kwartaal van dit jaar. Deze manier van doelstellingen bepalen helpt je bij het maken van een plan van aanpak en planning. Meer kans op succes dus.

2. Subdoelen

Breek het einddoel op in kleinere subdoelen met bijbehorende deadlines. Die kun je vervolgens weer gebruiken om je dagelijkse of wekelijkse actiepunten op te stellen. Zo wordt het uiteindelijke doel behapbaar.

3. Maak een planning

Een planning geeft overzicht, rust en zorgt bovendien voor zelfvertrouwen en een stok achter de deur. Een planning maken is vaststellen hoe je de gewenste resultaten gaat behalen en welke taken je moet doen. Zo weet je wat je wanneer moet doen en hoe lang je voor een bepaalde taak hebt.

Belangrijke valkuilen hierbij: Vergeten tijd in te ruimen voor dingen die mis kunnen gaan en de tijd die nodig is voor een taak te rooskleurig inschatten.

4. Houd je voortgang in de gaten

voortgang resultaatgericht

Om te kijken of je nog op koers ligt, is het belangrijk om van tijd tot tijd te kijken of je progressie maakt. Je kunt bijvoorbeeld aan het eind van elke dag of week even wat tijd inplannen om je voortgang te evalueren. Zo zie je of je goed bezig bent en waar verbeterpunten liggen. En als je ziet dat het beter moet, wees dan niet bang om bij te sturen of je planning aan te passen.

5. Wees flexibel

Tijdens je proces zul je ongetwijfeld tegen problemen aanlopen die je moet oplossen of externe omstandigheden tegenkomen waar je niet omheen kunt. Houd in die gevallen niet krampachtig vast aan je oorspronkelijke planning of je takenlijst, maar probeer flexibel te zijn. Dit is a) een manier om gemotiveerd te blijven en b) een gezonde manier om toch richting het eindresultaat te blijven werken.

6. Een positieve houding

Wees positief! Resultaatgericht werken kan soms hard werken zijn. Een positieve houding helpt je bij het denken in oplossingen in plaats van problemen en is een manier om productief te blijven wanneer je het even niet ziet zitten.

7. Accountability partner

Een accountability partner is iemand (een collega, vriend, familielid) met wie je elke week even bespreekt hoe de week is verlopen, wat je gedaan hebt en wat de actiepunten voor de volgende week zijn. Het bespreken van doelen, voortgang en onzekerheden of uitdagingen helpt veel mensen om gemotiveerd te blijven op lastige momenten.

8. Blijf gemotiveerd

motivatie om doelen te bereiken

Iedereen heeft wel eens een dag waarop je niet vooruit lijkt te komen en je het allemaal wat minder ziet zitten. De truc is om ook op die dagen door te zetten en gemotiveerd te blijven. Zoek uit wat voor jou motiverend werkt en integreer dit in je dagelijkse proces. Dit kan van alles zijn: een taak opknippen in kleinere taken, jezelf belonen als je iets van je todo lijst afstreept. Wat voor jou maar werkt.

9. Wees vasthoudend

Een van de belangrijkste vaardigheden die je nodig zult hebben bij het resultaatgericht werken is vasthoudendheid. Blijf op moeilijke momenten doorzetten en vergeet niet waar je het allemaal voor doet.

10. Het gaat om het proces

Dit gaat tegen alles in wat hierboven staat, maar schuif het eindresultaat af en toe eens aan de kant en kijk in plaats daarvan naar de progressie die je maakt. Alleen focussen op resultaat werkt niet altijd bevredigend doordat je vaak niet direct resultaat van je inspanningen ziet. Als je gewoon aan de dagelijkse taken werkt en bij het proces blijft, komen de resultaten uiteindelijk vanzelf.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This