Maak Jouw Impact

Quiet Quitting

16 maart 2023

Momenteel kom je de term ‘quiet quitting’ vaak tegen in de media. Maar wat betekent dit nu eigenlijk? Wat zijn de gevolgen en eigenschappen van quiet quitting? Hoe herken je de signalen en hoe kun je als werkgever voorkomen op de werkvloer? Je leest het allemaal in dit artikel.

Quiet Quitting: wat is het?

Quiet quitting is een vorm van stoppen met werk waarbij werknemers langzaam maar zeker afstand nemen van hun werk, zonder dit expliciet aan te geven aan hun werkgever.

Quiet quitting komt neer op iets heel simpels: alleen nog maar doen waar je voor betaald wordt. The bare minimum. Net genoeg werken zodat je bijblijft met je collega’s. Maar overwerken? In weekends of vakanties je mail checken? Assisteren bij een extra project? Te hulp schieten bij het organiseren van het personeelsuitje? Nou nee, dacht het niet.

In plaats van openlijk te vertellen dat ze ontevreden zijn, minder gemotiveerd zijn of zich niet langer verbonden voelen met het werk, doen ze dit op een stille, subtiele manier.

Dit kan bijvoorbeeld door minder initiatief te tonen, minder te communiceren of minder betrokken te zijn bij de organisatie.

Waar komt quiet quitting vandaan?

quiet quitting waarvandaan

Het woord ‘quiet quitting’ is een Engelse term en bestaat uit twee woorden: ‘quiet’ wat stil of rustig betekent, en ‘quitting; wat stoppen betekent.

Quiet quitting is populair omdat het een veelvoorkomend fenomeen is op de werkvloer. Het kan een subtiele manier zijn om jezelf te beschermen tegen mogelijke gevolgen van openlijk vertellen dat je ontevreden bent over je werk.

Mensen kunnen zich ongemakkelijk of zelfs bedreigd voelen door openlijk conflict op de werkvloer, vooral als ze het gevoel hebben dat hun management niet openstaat voor hun feedback. Quiet quitting kan dus een manier zijn om ongemakkelijke situaties te vermijden en het kan aantrekkelijk lijken omdat het minder directe confrontatie oplevert.

Nadelen van quiet quitting

Er kleven verschillende nadelen aan quiet quitting, zoals:

Verminderde productiviteit

Wanneer werknemers afstand nemen van hun werk en minder betrokken zijn, kan dit leiden tot verminderde productiviteit en prestaties. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor het individu en het team als geheel. Menig manager heeft hier mee te maken.

Slechte communicatie

slechte communicatie

Quiet quitting kan leiden tot een gebrek aan communicatie tussen werknemers en hun collega’s of leidinggevenden, wat kan leiden tot misverstanden en fouten.

Negatieve invloed op de werksfeer

Wanneer werknemers niet betrokken zijn bij het werk en minder communiceren, kan deze mentaliteit de sfeer op de werkvloer negatief beïnvloeden en kan het de samenwerking en teamdynamiek ondermijnen.

Beperkte carrièreontwikkeling

Wanneer werknemers zich niet actief inzetten voor hun werk en minder betrokken zijn, kan dit hun kansen op carrièreontwikkeling beperken, omdat ze minder zichtbaar zijn en minder kansen hebben om hun vaardigheden en prestaties te laten zien.

Kortom, quiet quitting kan in de praktijk leiden tot een aantal nadelen die zowel de organisaties als de mensen die er werken kunnen beïnvloeden. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van het risico dat een quiet quitter belandt in een burn-out. Het voorkomen en verminderen van quiet quitting moet dan ook een hoge prioriteit hebben.

Wie zijn de quiet quitters?

Quiet quitters kunnen werknemers zijn van alle leeftijden en niveaus. Er zijn bepaalde oorzaken die vaak geassocieerd worden met dit fenomeen:

Onduidelijke verwachtingen of doelen

verwachtingen

Wanneer werknemers niet duidelijk weten wat er van hen wordt verwacht, kan dit leiden tot onzekerheid en verminderde motivatie.

Beperkte groeimogelijkheden

Voor medewerkers die het gevoel hebben dat er weinig mogelijkheden zijn voor persoonlijke of professionele groei, kan dit leiden tot demotivatie en afstand nemen van het werk.

Gebrek aan waardering of erkenning

Als medewerkers zich niet gewaardeerd of erkend voelen voor hun werk, kan dit leiden tot gevoelens van ontevredenheid en afstand nemen van het werk.

Gebrek aan zingeving in het werk

Werkgeluk vind je in werk met betekenis. Dus niet zozeer in werk dat alleen waarde onttrekt aan de economie. We zitten vaak nog te veel vast in bullshitbanen. Je doet iets en krijgt ervoor betaald, maar vraagt je af wat voor nut het heeft. Wat betekent werk voor jou? Zit jij op de goede plek?

Kortom, quiet quitting kan voorkomen bij mensen die zich niet betrokken voelen bij hun werk en die niet voldoende worden gestimuleerd en gewaardeerd. Het is belangrijk om de oorzaken van quiet quitting te herkennen en aan te pakken om het welzijn van werknemers en de productiviteit van het bedrijf te bevorderen.

Eigenschappen en oorzaken quiet quitting

Zoals bij de nadelen al benoemd leidt quiet quitting tot minder communicatie. Quiet quitters communiceren minder met hun collega’s en leidinggevenden en geven minder feedback.

Andere kenmerken zijn passiviteit en verminderde betrokkenheid. Medewerkers die stilletjes opgeven zijn vaak passief in hun werk en nemen minder initiatief dan hun collega’s. Ze zijn meestal ook minder betrokken bij het werk en minder geïnteresseerd in het behalen van resultaten of het oplossen van problemen.

Hieronder vind je 4 mogelijke oorzaken dat iemand stilletjes opgeeft:

1. Werk privébalans

werk prive balans

Een onevenwichtige werk-privébalans kan leiden tot quiet quitting. Werknemers die het gevoel hebben dat ze te veel tijd aan hun werk besteden en te weinig tijd hebben voor hun privéleven, kunnen zich gedemotiveerd en overweldigd voelen, waardoor ze afstand nemen van hun werk.

2. Geen extra taken

Werknemers die geen extra taken of verantwoordelijkheden krijgen, kunnen zich onvoldoende uitgedaagd voelen en minder betrokken zijn bij het werk. Dit kan leiden tot demotivatie, niet die extra stap te zetten en afstand nemen van het werk.

3. Geen extra inzet

Werknemers die geen extra inzet tonen en alleen het minimale doen wat van hen wordt verwacht, kunnen ook geneigd zijn om zich terug te trekken en minder betrokken te zijn bij het werk. Verminderde productiviteit en prestaties zijn vaak het gevolg.

4. Alleen werkuren werken

Werknemers die alleen hun werkuren werken en geen extra tijd besteden aan werken of aan het leren van nieuwe vaardigheden, kunnen minder gemotiveerd zijn en minder betrokken bij het werk. Mogelijke gevolgen zijn verminderde prestaties en carrièreontwikkeling.

Het is belangrijk voor werkgevers om deze factoren te herkennen en te adresseren.

Hoe pak je quiet quitting aan?

quiet quitting aanpakken

Het voorkomen van quiet quitting op de werkvloer is belangrijk om de betrokkenheid en prestaties van werknemers te bevorderen. Hier zijn enkele manieren om dit te bereiken:

  1. Moedig open communicatie aan: Managers moeten open communicatie aanmoedigen en een werkcultuur creëren waarin werknemers zich veilig voelen om hun zorgen en ideeën te delen. Dit kan helpen om problemen vroegtijdig te identificeren en op te lossen voordat ze leiden tot demotivatie en afstand nemen van het werk.
  2. Zorg voor een goede werk-privébalans: Werkgevers moeten ervoor zorgen dat werknemers voldoende tijd hebben voor rust en ontspanning buiten het werk. Dit kan helpen om stress te verminderen en de motivatie en betrokkenheid bij het werk te behouden.
  3. Bied uitdagingen en kansen voor groei: Een manager moet zorgen voor uitdagend werk en kansen voor groei en ontwikkeling om werknemers te motiveren en te betrekken bij het werk. Dit kan ook helpen om te voorkomen dat werknemers zich vervelen en zich terugtrekken.
  4. Waardeer en beloon prestaties: Het is de taak van managers om hun werknemers te waarderen en belonen voor hun prestaties om hen gemotiveerd te houden. Dit kan worden gedaan door middel van feedback, erkenning, promoties en bonussen.
  5. Zorg voor een positieve werkomgeving: Managers moeten investeren in een positieve werkomgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en ondersteund voelen. Dit kan worden bereikt door middel van teambuildingactiviteiten, sociale evenementen en andere initiatieven die de sfeer op de werkvloer bevorderen.

Door deze strategieën te implementeren, kunnen managers de kans op quiet quitting verminderen en de betrokkenheid en prestaties van de mensen op de werkvloer bevorderen.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This