Great resignation Nederland

5 mei 2023

De great resignation is een term die enorm veel gebruikt wordt sinds 2021. Door een combinatie van factoren is er veel veranderd in de arbeidsmarkt. Hierdoor is er voor zowel werknemers als werkgevers veel veranderd op de arbeidsmarkt. omdat veel werknemers van baan wisselen. Wat zijn de oorzaken en wat kan het voor jou betekenen?

Wat houdt the great resignation in?

De great resignation verwijst naar een fenomeen dat momenteel plaatsvindt op de arbeidsmarkt, waarbij een aanzienlijk aantal werknemers vrijwillig ontslag nemen. Dit gebeurt om verschillende redenen, waaronder de behoefte aan een betere werk-privébalans, een hoger loon, betere arbeidsvoorwaarden en meer flexibiliteit.

De COVID-19-pandemie heeft het proces van de great resignation versneld. Veel werknemers zijn gedwongen om thuis te werken, waardoor ze meer tijd hebben om na te denken over hun leven en carrière. Sommigen hebben besloten dat ze niet langer tevreden zijn met hun huidige baan en zijn op zoek naar nieuwe kansen.

Dit een wereldwijd fenomeen en heeft invloed op verschillende sectoren en industrieën. Werkgevers moeten zich aanpassen aan deze nieuwe realiteit en proberen werknemers te behouden door hen betere arbeidsvoorwaarden en meer flexibiliteit te bieden.

Alhoewel Nederlandse werknemers niet zoveel van baan gewisseld zijn als hun collega’s op Amerikaanse arbeidsmarkt, ook in de Nederlandse arbeidsmarkt

Waar komt de term ‘great resignation’ vandaan?

De term ‘great resignation’ komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is bedacht door Anthony Klotz, een hoogleraar aan de Texas A&M University. Hij gebruikte deze term voor het eerst in een artikel dat hij schreef voor de Harvard Business Review in mei 2021.

Het concept van de great resignation is snel populair geworden en heeft geleid tot veel discussie en analyse over de oorzaken en gevolgen van deze trend op de arbeidsmarkt.

Oorzaken van the great resignation

oorzaken great resignation

Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken van de great resignation:

Werk-privébalans

Veel werknemers hebben tijdens de pandemie een betere balans gevonden tussen werk en privéleven. Nu bedrijven weer terugkeren naar de normale werktijden, willen werknemers deze nieuwe balans behouden en zijn ze op zoek naar werkgevers die flexibiliteit bieden.

Onduidelijke carrièrepaden

Werknemers willen een duidelijk beeld hebben van de mogelijkheden voor hun carrièreontwikkeling. Als ze het gevoel hebben dat er geen duidelijk traject is voor promotie of groei binnen het bedrijf, zullen ze elders gaan zoeken naar kansen.

Onvrede met salaris en voordelen

Sommige werknemers hebben tijdens de pandemie hun waarde voor het bedrijf gezien en willen beter beloond worden. Ze zoeken elders naar betere salarissen, arbeidsvoorwaarden en voordelen.

Veranderingen in werkvoorkeuren

Tijdens de pandemie hebben sommige mensen hun baan overwogen en willen nu ander werk doen. Ze zijn op zoek naar banen die beter passen bij hun interesses en persoonlijke waarden.

Gezondheids- en veiligheidsproblemen

problemen great resignation

Sommige werknemers hebben zich niet veilig gevoeld op hun werkplek tijdens de pandemie. Ze zoeken nu naar werkgevers die de gezondheid en veiligheid van werknemers serieus nemen.

Veranderingen in de manier van werken

De pandemie heeft geleid tot grote veranderingen in de manier van werken, met meer remote werken en minder fysieke werkplekken. Sommige werknemers willen blijven werken op afstand, terwijl anderen weer terug willen naar kantoor. Bedrijven die geen flexibiliteit bieden, verliezen mogelijk werknemers.

Krappe arbeidsmarkt

Als jij op zoek bent naar een nieuwe baan, dan heb je momenteel het voordeel van een krappe arbeidsmarkt in Nederland. In een krappe arbeidsmarkt wisselen werknemers makkelijker van baan.

Dit betekent dat werkgevers meer bereid zijn om hogere salarissen te bieden om gekwalificeerde kandidaten aan te trekken en te behouden. Hierdoor heb jij een sterke onderhandelingspositie bij het bespreken van je salaris en andere voordelen.

Werknemers beoordelen een nieuwe werkgever niet alleen op het geld dat ze bieden. Daarom moeten werkgevers ook op andere gebieden een aantrekkelijk aanbod hebben.

Zo zijn werkgevers ook meer bereid om flexibele werkschema’s en andere voordelen aan te bieden om hun werknemers te behouden. Dit kan gunstig zijn als jij op zoek bent naar een betere werk-privébalans of andere flexibele werkomstandigheden.

Een ander voordeel van de krappe arbeidsmarkt is dat jij meer mogelijkheden hebt om je carrière te ontwikkelen. Met meer openstaande vacatures heb jij meer keuzemogelijkheden bij het kiezen van een nieuwe baan die past bij jouw vaardigheden en interesses.

Tot slot kan het wisselen van baan in een krappe arbeidsmarkt ook helpen bij jouw professionele ontwikkeling. Door te werken voor verschillende werkgevers en in verschillende sectoren, kun jij jouw vaardigheden en ervaring verbeteren en uitbreiden.

Kortom, als jij op zoek bent naar een nieuwe uitdaging, biedt de huidige arbeidsmarkt verschillende voordelen. Je hebt meer onderhandelingskracht bij het bespreken van je salaris en voordelen, meer mogelijkheden om je carrière te bevorderen en je kunt je vaardigheden en ervaring verbeteren door voor verschillende werkgevers en in verschillende sectoren te werken.

Tijdelijk contract of vast contract

contract great resignation

Over het algemeen zijn mensen met een tijdelijk contract sneller geneigd om van baan te wisselen dan mensen met een contract voor onbepaalde. Dit komt doordat mensen met een contract voor bepaalde tijd vaak minder zekerheid hebben over hun toekomstige baan en inkomen, waardoor ze eerder geneigd zijn om naar andere mogelijkheden te zoeken.

Mensen hebben met een vaste baan vaker meer zekerheid en stabiliteit in hun werk, waardoor ze minder snel geneigd zijn om vaker van baan te wisselen. Dit betekent niet dat mensen met een vast contract nooit van baan wisselen. Soms zijn zij op zoek naar nieuwe uitdagingen of betere arbeidsvoorwaarden, zoals een hoger salaris of meer flexibele werktijden.

In een situatie met een krappe arbeidsmarkt wisselen ook werknemers met een contract voor onbepaalde tijd makkelijker van baan. Baanzekerheid wordt dan minder belangrijk omdat de risico’s lager zijn en dat maakt de overstap gemakkelijker.

Er is niet direct een eenduidig antwoord te vinden op de vraag of mensen wel of niet baker van baan wisselen met een tijdelijk of vast contract. Het hangt af van verschillende factoren. Zo kan de economische situatie invloed hebben op hoe snel mensen van baan wisselen, ongeacht of ze een vaste baan of een tijdelijk contract hebben.

Ook kunnen persoonlijke factoren, zoals de behoefte aan persoonlijke groei en ontwikkeling, invloed hebben op de beslissing om van baan te wisselen.

Kortom, over het algemeen zijn mensen met een contract voor bepaalde tijd sneller geneigd om van baan te wisselen dan mensen met een vaste baan, maar er zijn verschillende factoren die van invloed kunnen zijn op deze beslissing.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This