door Bas

Geschreven op 10 februari 2019

Vraag aan 10 mensen wat ‘passie’ inhoudt en je krijgt 10 verschillende antwoorden. Hier bedoelen we met ‘volg je passie’ dat jij gaat doen wat jij (carrière en werkgerelateerd) écht leuk vindt. Je maakt gebruik van jouw unieke talenten. Hieronder vind je een aantal goede redenen om je passie te volgen. Overtuigd? Ga dan aan de slag met de 10 tips om je passie te volgen.

Waarom zou je jouw passie volgen?

Je verdient nu prima en hebt het eigenlijk goed voor elkaar. Niets mis mee zou je denken. Ook al ben je niet helemaal gelukkig. Waarom zou je dan je passie gaan volgen? Hier zijn 3 goede redenen:

1. Je hebt een voorsprong

Er zijn maar weinig mensen die echt bevlogen zijn in hun baan of onderneming. Als jij jouw passie volgt dan zul je met volle overgave de benodigde tijd en energie steken in wat jij doet. En daarmee heb je niet alleen een enorme voorsprong op jezelf, maar ook op je collega’s of concurrenten. Dit maakt je niet alleen gemotiveerder, maar ook succesvoller.

2. Je komt in flow

passie volgen

Ken je dat gevoel dat alles lekker loopt, je zit lekker in je vel, je stapt met gemak over tegenslagen heen en je barst van de energie? Dat gevoel, die ‘flow’, krijg je omdat je doet waar jij energie van krijgt. Het doet er voor jou toe waar je mee bezig bent. Als jij in flow bent, dan heb je een sterke focus, ben je productiever en kun je meer aan dan je denkt.

3. Je hebt een sterk verhaal

Je bent op een netwerkbijeenkomst en je spreekt een aantal mensen. Dan zijn er mensen bij wie jij meteen een goed gevoel krijgt. Zij raken en intrigeren jou. En bij anderen denk je na een paar minuten ‘wegwezen hier, dit is zo saai’. Het verschil? Mensen die gepassioneerd vertellen over hun werk, hebben een goed verhaal en stralen energie uit.

Ga jij jouw passie volgen?

Klinkt dit als muziek in jouw oren? Volg je hart, want dat klopt altijd. Ga op zoek naar jouw grootste dromen en ga iets doen wat jij echt leuk vindt.

Maar wat is (mijn) passie?

passie vinden

Het is één van de meest gestelde vragen, wat is mijn passie? Sommigen hebben al een succesvolle carrière achter de rug. Anderen zijn in verschillende banen werkzaam geweest en hebben nooit echt hun ding gevonden hebben. Of ben jij iemand die heel veel dingen leuk vindt en maar niet weet wat je moet kiezen?

In dit artikel over passie, vind je meer informatie waarom jij waarschijnlijk je passie nog niet gevonden hebt. En wil je zelf al gaan onderzoeken wat jouw passie is? Dan vind je hier alvast vier tips die jou op weg helpen.

Wanneer moet je juist niet je passie volgen?

Er zijn geen garanties dat het volgen van jouw passie jou gelukkig en succesvol maken. Vind je zekerheid heel erg belangrijk? Dan kan het zijn dat je denkt dat je je passie niet moet gaan volgen. Bedenk dan wel dat je hierdoor nooit jouw volledige potentieel kan benutten.

Het simpelweg volgen van je passie is inderdaad niet genoeg. Je zult er hard voor moeten werken en leren omgaan met onzekerheid. Lees hier hoe je het aan kunt pakken.

10 tips om je passie te volgen

Als jij dit nog steeds aan het lezen bent, dan behoor jij tot die bijzondere groep mensen die bereid is om in zichzelf te investeren. Erover lezen is mooi, in actie komen maakt het verschil. Hieronder krijg je 10 tips om aan de slag te gaan en jouw hart te volgen.

1. Weet wat je passie is

Dit is stap 1 en de basis voor alle volgende stappen. Zekerheid ga je niet krijgen, wel een gevoel van zelfvertrouwen. Ga niet over één nacht ijs, maar neem wel een beslissing. Misschien ga jij die beslissing later bijstellen, maar als je geen beslissing neemt, gebeurt er eigenlijk helemaal niets.

Vraag jezelf af: wat vind jij echt het leukst om te doen, wat zijn jouw interesses, en waar was jij als kind graag mee bezig? Wil je hier hulp bij? Duizenden mensen hebben via onze workshops en coaching hun passie gevonden. Klik hier voor meer informatie of maak een afspraak voor een vrijblijvend adviesgesprek.

2. Maak een plan

Als jouw ideeën en dromen alleen maar in je hoofd blijven zitten, dan is de kans klein dat deze werkelijkheid worden. Op het moment dat jij een plan maakt én in actie komt, wordt het echt.

3. Durf risico’s te nemen

risico's nemen

Zoals eerder genoemd, zul je nooit 100% zekerheid krijgen of de weg die je inslaat jou gaat brengen waar je op hoopt. Je bent er al achter dat de veilige en gebaande paden jou niet genoeg voldoening geven. Dus je zult andere dingen moeten gaan doen en dus risico’s nemen. Ga ervoor en je merkt vanzelf dat het steeds makkelijker wordt.

4. Wees aardig voor jezelf

Je kunt er van op aan dat niet alles meteen goed gaat of lukt wat je doet. Of misschien heb jij eens een momentje dat je het even af laat weten. Niets menselijks is ons vreemd. Wij zijn vaak zelf onze grootste criticasters. Word je eigen cheerleader en praat tegen jezelf alsof je tegen een goede vriend praat die jij graag wil helpen.

5. Ken je kernkwaliteiten

Kernkwaliteiten zijn jouw sterke punten zoals bijvoorbeeld creativiteit, eerlijkheid of doorzettingsvermogen. Kernkwaliteiten zitten al in je, je kunt ze wel verder ontwikkelen. Je kunt vast wel een aantal kernkwaliteiten van jezelf benoemen. Om het plaatje completer en objectiever te krijgen, helpt het om mensen die jou het beste kennen te vragen naar hun mening.

6. Ga netwerken

Netwerken is het aangaan van nieuwe contacten en het onderhouden van je huidige netwerk. Het is geven en nemen. Met netwerken profileer jij jezelf en deel je kennis, tips, informatie en adviezen. Kijk welke netwerkbijeenkomsten voor jou interessant zijn. Netwerken gebeurt natuurlijk ook veel online op social media en in communities.

7. Stel vragen aan andere mensen die ook hun hart volgen

Verbreed je horizon. Zoek andere mensen op dan je vaste kring om je heen. Jij bent namelijk bezig om nieuwe dingen te ontdekken. Je kunt veel leren van mensen die hier ook mee bezig zijn. Je kunt je eigen ideeën testen door hier met anderen over te praten en om feedback te vragen. Wees nieuwsgierig, vraag gerust, mensen vertellen graag en luister goed.

8. Begin gewoon

Als je die berg ziet en denkt ‘hoe kom ik ooit boven?’ Dan weet je het antwoord, gewoon stapje voor stapje. Zodra jij die eerste stap hebt gezet, dan volgt de tweede en zo ga je door. Zolang je in het denken blijft zitten, gebeurt er niets. Zodra jij die eerste stap gezet hebt, kom je in actie en gebeuren er dingen. Je leert wat werkt en wat niet.

9. Stel doelen om jezelf te motiveren

doelen stellen

Voeg aan je planning doelen toe. En dit hoeven niet meteen hele hoogdravende doelen te zijn. Sterker nog, haalbare doelen die jou wel verder helpen, werken motiverend zodra je ze bereikt hebt. En vergeet dan vooral niet jezelf een complimentje te geven.

10. Wees niet bang om hulp te vragen

Jij hoeft en kunt niet alles zelf weten. Ja, je kunt inderdaad heel veel dingen zelf gaan uitvinden. Dit kost je alleen onnodig tijd en dat terwijl er iemand is die alle kennis al heeft en jou kan helpen. Laat je trots je niet in de weg zitten en vraag gewoon om hulp. Zo kom je er veel sneller achter wat je het allerleukst vindt, waar je grootste interesse ligt en waar je ook een goede boterham mee kunt gaan verdienen.

 

Ook voor jou

Passie

Carrièreswitch maken in 10 stappen

Een carrièreswitch of loopbaanverandering doe je niet zomaar. Misschien...

Lees meer...

door Bas Smeets op 27 september 2022

Blog

Talenten ontdekken. Dat doe je met onze tips + vragen

Iedereen heeft talenten. Weet jij eigenlijk welke talenten jij hebt? En waarom...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Kennisbank

Loopbaanadviseur. Krijg weer energie uit je werk

Begin jij te merken dat je minder energie of voldoening uit je werk haalt?...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Pin It on Pinterest

Share This