Vijf manieren om nú succesvol te worden

4 februari 2019

Een gastblog van Johan Struwe

 

Vandaag de eerste in een serie gastblogs van Johan Struwe.

Johan gooide na een hartinfarct in één keer het roer om. Hij stopte met zijn drukke baan en besloot alleen nog maar te doen wat hij leuk vond. Nu is hij eigenaar van Visgids Biesbosch en bouwt daarnaast aan een carrière als spreker om anderen te motiveren hun eigen passie te gaan leven’.

De weg naar succes is geplaveid met goede voornemens. Het is een aloude wijsheid, die juist in deze tijden nog enorm actueel is. 

Voor de grote meerderheid is het meestal te hoog gegrepen om consistent en continu aan hun succes te werken, en velen haken daarom af. 

Zij laten zich met een zucht van opluchting terugzakken in hun veilige maar onbevredigende kringetje van middelmatigheid, en zullen nooit weten wat de zoete smaak van succes inhoudt.

En niemand belooft je natuurlijk dat het succes je snel komt aanwaaien. Om je dromen en doelen te kunnen verwezenlijken zul je tijd en energie in je persoonlijke en zakelijke groei moeten steken, en dit is een lang en intensief proces dat volharding en toewijding vereist. 

Toch zijn er handelingen die dit proces enorm kunnen versnellen, en het mooie is dat deze voor iedereen nu meteen uit te voeren zijn!

Je hoeft er niets voor te kunnen. Het vergt geen enorme intelligentie en het kost je helemaal niets! Toch leveren deze handelingen je vanaf het begin meteen onvoorstelbare resultaten op! 

We behandelen ze hier onder:

Wees een A-player!

Wanneer je ergens mee bezig bent, kun je ervoor kiezen dat “naar behoren” te doen. Je kunt er ook voor kiezen om het “boven verwachting” te doen. Wanneer je je taak volledige aandacht en toewijding geeft, zal het resultaat altijd beter zijn dan wanneer deze op de automatische piloot wordt volbracht. 

Wanneer je dit op een consequente manier en structureel doet, word je een A-player: Iemand die excelleert in wat hij of zij doet. En wanneer je de status van A-player hebt bereikt, zullen mensen graag zaken met je willen doen, en bereid zijn daarvoor meer te betalen. 

Alles wat het je kost is aandacht en liefde. Je moest de taak immers toch al uitvoeren, dan kun je het net zo goed op de toppen van je kunnen doen!

En wanneer je tot de conclusie komt dat je dit niet kunt opbrengen, weet je ook gelijk dat je op het verkeerde pad zit. 

Geef meer dan wat wordt gevraagd

In het verlengde van bovenstaande kun je naast het leveren van bovengemiddelde kwaliteit ook succes behalen door meer te geven dan waar in eerste instantie om is gevraagd. Wanneer je om advies wordt gevraagd over één aspect, kun je dit ook binnen het grotere geheel opstellen. 

Zo geef je meer context bij hetzelfde advies, waardoor dit makkelijker en beter in de praktijk kan worden gebracht. Vraag dus altijd door!

Heb je beloofd om content aan te leveren? Zorg voor meerdere opties, zodat er keuzes worden geboden om te plaatsen. Soms slaat een andere invalshoek net de juiste toon aan, waardoor de kwaliteit van het geleverde sterk verbetert. 

De mindset van altijd meer te willen geven dan gevraagd laat je altijd boven jezelf uitstijgen, en geeft je nu meteen de drive om grote prestaties te leveren!

Ga om met de juiste mensen

Het is een welbekende spreuk die je pas en te onpas in artikelen tegenkomt: Je bent het gemiddelde van de vijf mensen waar je het meest mee omgaat. En dit is natuurlijk ook gewoon de waarheid. Toch loont het om hier buitengewoon veel aandacht aan te besteden. 

Zijn het bijvoorbeeld wel maar vijf mensen? Het hangt helemaal af van de grootte van je netwerk.

Wellicht is het beter om dit starre getal uit te breiden naar “de groep” waar je mee omgaat. Het is algemeen aanvaard dat groepsdynamiek een soort nivellerende werking heeft, waardoor uitschieters naar boven door de rest van de groep worden afgekeurd of beschimpt. 

Dit laat zien hoe belangrijk is om je te omringen met mensen waarmee je resoneert, en waar je op de één of andere manier tegenop kijkt. En dat kan natuurlijk op meerdere gebieden zijn.

Blijf in elk geval weg van negatieve mensen, de mensen die zwelgen in hun slachtofferrol, de racisten en de roddelaars: Zij zullen alles in het werk stellen je omlaag te halen, en ze zullen daar ook in slagen wanneer je teveel tijd met ze doorbrengt! Hou je cirkel klein en inspirerend!

Kom afspraken na

Het is zo eenvoudig, maar vaak toch zo moeilijk in de praktijk te brengen door velen om gemaakte afspraken na te komen. En dat is zo jammer, want dit kost in principe geen enkele moeite. Het onderliggende probleem is vaak dat men geen nee durft te zeggen op (hulp-) vragen, en dan uiteindelijk niet in staat blijkt om alle toezeggingen waar te maken.

Wanneer men dan daarmee wordt geconfronteerd, geeft dat een gevoel van falen. Uiteraard is het vaak moeilijk om nee te zeggen tegen een vraag, maar toch is dat soms het enige eerlijke antwoord, wanneer je er van tevoren niet zeker van bent die toezegging ook na te kunnen komen. 

Een eerlijk “nee” is dan veel beter dan een onzekere “ja”. Afspraken nakomen is dus niet moeilijk, mits je de controle houdt over welke afspraken je maakt.

Stap gecontroleerd uit je comfortzone

 Je comfortzone is een mooie tuin, maar succes bloeit er niet. Het is een metafoor die recht doet aan het feit dat velen de veiligheid van hun bestaan verkiezen boven extra inspanning om te groeien. 

Toch zijn er manieren om zonder grote gevolgen te oefenen met het bewust verlaten van je comfortzone, om zo het gevoel te herkennen en een plekje te geven wanneer het echt nodig is. Wanneer je bijvoorbeeld wel eens op een zakelijk evenement bent, kun je eens een volslagen vreemde aanspreken. 

Daaruit ontstaan vaak de leukste gesprekken en contacten! Neem eens een andere route naar je werk of ga in plaats van naar de kantine in de pauze eens naar buiten om te wandelen. Ook als het regent. 

Het zijn maar kleine dingen, maar toch zorgen dit soort simpele handelingen ervoor dat je geest zich klaarmaakt om ook de moeilijkere stappen naar succes te nemen. Er zijn immers al “winnaarservaringen” geboekt! Zo ben je verderop in het proces al mentaal voorbereid om beslissingen te nemen, afspraken te maken én deze na te komen. En de consequenties van deze beslissingen te aanvaarden en hun plek te geven.

Deze vijf manieren zijn simpel, meteen toepasbaar en immens krachtig. Wanneer je ze continu toepast wordt je mentaal snel sterker, en wordt het leven veel lichter. Pas dan ben je in staat om te beginnen met de grotere vraagstukken die je zult tegenkomen.

Lees ook onze blog: Succesvol worden: 6 leugens tussen jou en succes 

Pas jij deze of andere manieren al doe? Deel het hieronder in de reacties!

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

2 Reacties

 1. t.sonderkamp

  Het zijn de kleine dingen die het doen…

  Antwoord
  • Bas Smeets

   Absoluut! Kleine nieuwe gewoontes, kleine stapjes vooruit.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This