door Bas

Geschreven op 27 maart 2017

 

Om je passie te kunnen gaan leven heb je geld nodig.

 

Tenminste, dat hoor ik regelmatig van deelnemers aan onze trainingen. Geld voor omscholing, nieuwe opleidingen, om je eigen zaak te beginnen en het liefst ook nog wat om leuke dingen te doen.

 

Maar ben je ook zo iemand die aan het einde van de maand bijna niets overhoud (zoals ik vroeger), ongeacht hoeveel er binnenkomt? Of zit er geen structuur in je ‘Money Management’?

 

Lees dan verder. Ik leer je hoe je structureel elke maand geld over gaat houden.

 

Ik verdien niet veel…

 


Geld overhouden heeft weinig te maken met hoeveel je verdient, maar alles met hoe jij omgaat met wat er binnenkomt.

 

Natuurlijk, als je meer hebt kun je meer overhouden, maar in de praktijk blijken mensen met een prima salaris vaak net zo weinig over te houden als iemand met een bijstandsuitkering.

 

Je leeft naar je inkomen

 

En dat is ook prima, maar het is wel handig als er genoeg over is om te investeren in jezelf, om zoals ik al zei die leuke training of opleiding te gaan volgen of eindelijk die reis te gaan maken waar je al zo lang over na denkt.

 

En dat is nou precies wat ik van mijn cliënten vaak hoor: om het roer om te gooien moet ik een nieuwe studie of opleiding volgen, daar heb ik geen geld voor.

 

De hypotheek moet betaald, de kinderen naar school, enzovoorts. Er blijft niks over.

 

Ik ga je voor eens en altijd uit die mindset halen, want het betekent gewoon dat jouw ‘money management’ een flinke upgrade nodig heeft.

Geld management

Jouw Nieuwe Money Management Systeem

 

Dit systeem heb ik geleerd van T. Harv Eker en werkt gewoon ontzettend goed.

 

Op het moment dat jouw inkomen binnenkomt (of 1 keer voor het begin van de maand) verdeel je het volledige bedrag op in de volgende ‘potjes’, met bij voorkeur deze percentages:

 

POTJE VOOR PERCENTAGE
Noodzakelijkheden Huur, Hypotheek, Vaste lasten, eten, benzine, enz. 55%
Lange termijn sparen Toekomstige uitgaven, vakantie, nieuwe auto, enz 10%
Speelgeld Leuke dingen! Uitjes, etentjes, enz 10%
Persoonlijke ontwikkeling Boeken, cursussen, opleiding, coaching 10%
Financiële vrijheid Om te investeren, om je kapitaal te laten groeien 10%
Bijdrage Geld dat je geeft aan bijv. goede doelen 5%

 
Stel je hebt 2000 Euro per maand aan inkomsten, dan ziet je ideale verdeling er dus zo uit:

POTJE PERCENTAGE BEDRAG
Noodzakelijkheden 55% 1100 Euro
Lange termijn sparen 10% 200 Euro
Speelgeld 10% 200 Euro
Persoonlijke ontwikkeling 10% 200 Euro
Financiële vrijheid 10% 200 Euro
Bijdrage 5% 100 Euro

 
Het maakt niet uit of je nou 500, 2000 of 5000 Euro per maand hebt, dit systeem werkt altijd.

 

De percentages zijn maar een richtlijn. Als je weet dat je ‘noodzakelijkheden’ al op 70% zitten, dan pas je de andere percentages aan. Het gaat om het systeem, niet om de exacte percentages of bedragen.

 

In de praktijk

 
Verdeel het geld zodra het binnenkomt in deze potjes. Dus niet meer afwachten tot het eind van de maand en kijken wat er dan over is en dat gaan sparen.

 

De potjes ‘sparen’, ‘financiële vrijheid’ en ‘persoonlijke ontwikkeling’ kunnen bijvoorbeeld allemaal aparte spaarrekeningen zijn. Zorg dat je deze bedragen elke maand automatisch overmaakt naar deze rekeningen, direct nadat je inkomen binnen is.

 

De andere potjes kun je in contanten houden of je gebruikt zoals ik een budget app hiervoor, of je maakt je eigen systeem dat voor jou handig werkt. Ik gebruik zelf de app Goodbudget’ voor Android, maar er zijn er een heleboel.

 

Zelf pak ik mijn ‘noodzakelijkheden’ potje en trek hier alle maandelijkse vaste lasten van af. Dan weet ik wat ik nog over heb voor de boodschappen en andere variabele uitgaven.

 

Voor dit bedrag maak ik een budget aan in mijn budget app en houd ik steeds al mijn dagelijkse uitgaven bij. Zo zie ik precies wanneer het budget op is. Hetzelfde doe ik voor het speelgeld, zodat ik steeds zie hoeveel ik nog ‘moet’ uitgeven hiervan.
 
Geld managen

Je speelgeld moet op

 

 
‘Moet’ uitgeven inderdaad! Want er is een belangrijke spelregel: het speelgeld MOET op voor het eind van de maand. Doordat je dit budget ingepland hebt voel je je ook niet schuldig als je het uitgeeft. En als er aan het eind van de maand nog iets over is, geef jezelf een cadeau, trakteer jezelf eens op een massage of iets anders dat je normaal niet zou doen!

 

Nu ben ik benieuwd: Ga je dit implementeren? Of heb je vragen of opmerkingen over dit systeem? Laat het met weten in het commentaarveld hieronder!

 

Ps: Geeft je werk je steeds minder energie? Is het tijd om te ontdekken en te gaan doen waar je wel voor bestemd bent en ben je klaar voor persoonlijke vrijheid en overvloed in je leven? Download dan de gratis gids Het Switch Effect.

Ook voor jou

Ondernemen

Zzp’er worden: de voor- en nadelen

Zzp’er worden. Voor de een is dat ideaal en voor de ander blijkt het een...

Lees meer...

door Bas Smeets op 22 februari 2021

Ondernemen

Ondernemend gedrag: Ben jij een echte ondernemer?

Wil jij graag ondernemen maar vind je dit lastig, eng en weet je niet of jij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 13 februari 2021

Ondernemen

50 Eigen Bedrijf Ideeën. Start vandaag nog jouw Onderneming

Een eigen bedrijf starten, je droomt er al een tijdje van. Eigen baas zijn,...

Lees meer...

door Bas Smeets op 4 februari 2021

Pin It on Pinterest

Share This