Maak Jouw Impact

Employer Branding

16 maart 2023

Goede mensen vinden die passen bij je organisatie: hoe doe je dat? Veel bedrijven hebben openstaande vacatures op de website staan. Hoe val jij op tussen al die vacatures? Hoe zorg je ervoor dat die geschikte kandidaat voor jou kiest? Dat doe je met employer branding. Wat het is en hoe jij in 7 stappen employer branding in praktijk brengt.

Employer branding wat is het?

Employer branding is de term die wordt gebruikt om het proces te beschrijven waarbij een organisatie haar imago ontwikkelt en promoot als een aantrekkelijke werkgever om zo de beste talenten aan te trekken en te behouden.

Het is een strategische aanpak om het imago van een bedrijf als werkgever te ontwikkelen en te promoten, waarbij de focus ligt op de cultuur, waarden, missie en visie van het bedrijf. Het doel van het bouwen van een sterk employer brand is om potentiële werknemers aan te trekken en de betrokkenheid en loyaliteit van huidige werknemers te vergroten.

Het omvat vaak initiatieven zoals marketingcampagnes, employer value proposition (EVP) ontwikkeling, en het creëren van een positieve reputatie op online platforms.

Waarom is employer branding belangrijk?

Als jij op zoek bent naar een nieuwe baan, wil je natuurlijk werken bij een bedrijf dat je aanspreekt, toch? Dat is waar employer branding om de hoek komt kijken! Het helpt bedrijven om zichzelf te presenteren als een aantrekkelijke werkgever, zodat jij graag voor ze wilt werken. Zelfs in een tijd waarin er een ‘war for talent’ gaande is op de arbeidsmarkt.

Het is als het ware het ‘uithangbord’ van een bedrijf, en hoe beter het eruit ziet, hoe meer talenten het aantrekt. Maar niet alleen voor werknemers is employer branding belangrijk, het kan ook helpen om bestaande werknemers te behouden.

Een veelgemaakte denkfout is dat een employer branding strategie gaat over externe communicatie, maar eigenlijk gaat het vooral over de interne bedrijfscultuur. Je kunt allerlei beloftes doen, zoals werken op Bali. Als de realiteit een kantoorpand is op een industrieterrein, met slechte koffie en een poster van een wit strand is diezelfde kandidaat natuurlijk snel weg.

Met de juiste employer branding voelen werknemers zich verbonden met het bedrijf en zijn ze gemotiveerder om bij het bedrijf te blijven. Kortom, employer branding is belangrijk omdat het helpt om talent aan te trekken en huidige medewerkers te behouden en een positief imago van het bedrijf als werkgever neer te zetten.

Employer branding 7 stappen

Employer branding 7 stappen

Als werkgever wil je natuurlijk graag dat je huidige medewerkers tevreden zijn en gemotiveerd blijven om voor jouw bedrijf te werken. Hiermee realiseer je een sterk employer brand. En je wilt dat potentiële medewerkers bij jou komen solliciteren.

Maar wat zijn nu precies de factoren die bijdragen aan werktevredenheid? In dit artikel krijg je 7 belangrijke stappen die bijdragen aan een tevreden werknemer. Hieronder lees je hoe je als werkgever de werktevredenheid van je huidige medewerkers kunt vergroten én hoe je daarmee interessant bent voor toekomstige medewerkers.

1. Zorg voor uitdaging en inhoud van het werk

Zorg ervoor dat het werk dat je biedt, uitdagend en inhoudelijk interessant is. Geef werknemers de mogelijkheid om te groeien en zich te ontwikkelen door middel van trainingen, workshops en andere ontwikkelingsprogramma’s. Bied regelmatig feedback en erkenning voor hun werk en stimuleer creativiteit en innovatie.

2. Regel goede secundaire arbeidsvoorwaarden

Naast een goed salaris zijn goede secundaire arbeidsvoorwaarden ook belangrijk voor werknemers. Denk hierbij aan flexibele werktijden, thuiswerk mogelijkheden, een goede pensioenregeling, ziektekostenverzekering en mogelijkheden voor verlof. Hiermee zorg jij voor een aantrekkelijke werkplek.

3. Een goed salaris

goed salaris

Een goed salaris is essentieel om nieuw talent aan te trekken en aan boord te houden. Zorg ervoor dat het salaris marktconform is en dat er mogelijkheden zijn voor salarisverhogingen en bonussen op basis van prestaties.

4. Uitzicht op vast contract

Nieuw talent wil graag zekerheid over hun baan en toekomstperspectief. Bied daarom uitzicht op een vast contract en zorg voor een duidelijk loopbaantraject.

5. Zelfstandigheid in een functie

Werknemers willen graag autonomie en de mogelijkheid om zelfstandig te werken. Geef hen daarom verantwoordelijkheden en de vrijheid om beslissingen te nemen binnen hun functie.

6. Afwisselend werk

Afwisseling in het werk zorgt ervoor dat werknemers gemotiveerd en geïnteresseerd blijven. Bied daarom verschillende projecten en taken aan, zodat werknemers zich kunnen blijven ontwikkelen.

7. Bouw een sterke interne bedrijfscultuur

Een sterke bedrijfscultuur zorgt voor een gevoel van verbondenheid tussen werknemers en het bedrijf. Zorg voor een open en positieve communicatie, organiseer regelmatig teambuilding activiteiten en toon waardering voor de inzet van werknemers.

Met een goede employee value proposition zorg je ervoor dat huidige medewerkers trots zijn om voor jouw bedrijf te werken, werkgeluk ervaren en dat ze dit ook uitstralen naar de buitenwereld.

Hoe bouw je een employer brand?

employer branding opbouwen

Oké, dus als je wilt dat mensen graag bij jouw bedrijf willen werken, moet je een ‘employer brand’ creëren. Dat betekent dat je een goede reputatie als werkgever moet opbouwen, zodat getalenteerde mensen naar jouw bedrijf willen komen en daar willen blijven. Hier zijn een paar stappen die je kunt nemen om dat te doen:

  • Denk na over waar jouw bedrijf voor staat en wat het zo uniek maakt. Wat is de identiteit van jouw bedrijf? Wat vinden jouw huidige werknemers belangrijk en wat motiveert ze om bij jou te werken? En dan gaat het niet alleen om goede arbeidsvoorwaarden.
  • Probeer te begrijpen wat jouw doelgroep wil en nodig heeft. Dat betekent dat je onderzoek moet doen naar de mensen die je wilt aannemen, om te weten te komen wat hen interesseert en waar ze naar op zoek zijn in een werkgever.
  • Zorg ervoor dat alles wat je doet om jouw bedrijf te promoten, zoals jouw website, vacatures, sociale media en carrièrebeurzen, er hetzelfde uitziet en klinkt. Zo weten mensen meteen waar jouw bedrijf voor staat.
  • Maak de werkervaring van jouw werknemers zo positief mogelijk. Bied voordelen aan die bij jouw bedrijf passen en creëer een inclusieve en respectvolle werkomgeving. Geef mensen ook de kans om te groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak.
  • Meet hoe goed jouw ‘employer brand’ werkt en pas het aan als dat nodig is. Vraag feedback van de mensen die al bij jou werken en van de mensen die je graag zou willen aannemen, om te weten te komen wat je kunt verbeteren.

Als je deze stappen volgt, kun je een geweldig werkgeversmerk opbouwen waarmee jouw een voorkeurspostie krijgt om getalenteerde mensen aan te trekken en aan boord te houden.

Employer branding gaat steeds belangrijker worden

Employer branding wordt steeds belangrijker omdat het tegenwoordig steeds moeilijker wordt om talent aan te trekken en te behouden. Door de toenemende globalisering en digitalisering van de arbeidsmarkt hebben kandidaten meer opties dan ooit tevoren en kunnen ze gemakkelijk informatie over potentiële werkgevers vinden en vergelijken.

Een sterk employer brand kan een organisatie helpen zich te onderscheiden van de concurrentie en aantrekkelijk te zijn voor getalenteerde kandidaten. Het kan ook helpen om de juiste mensen aan te trekken die passen bij de bedrijfscultuur en waarden, wat de betrokkenheid en productiviteit van werknemers kan vergroten.

Bovendien kunnen een goede employer branding en reputatie als werkgever ook een positief effect hebben op de merkperceptie van het bedrijf als geheel, wat kan leiden tot meer klantloyaliteit en hogere omzet.

Kortom, employer branding wordt steeds belangrijker omdat het een essentieel onderdeel is geworden van het aantrekken, behouden en ontwikkelen van getalenteerde en betrokken werknemers in een competitieve arbeidsmarkt.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This