door Bas

Geschreven op 31 december 2018

2018, bedankt voor je vele lessen. 2019, ik ben klaar voor je!

 -Bas Smeets-

Twee keer knipperen met je ogen en 2018 is alweer voorbij! Lag je voor je gevoel een paar weken geleden nog uitgebreid te genieten van het warme zomerzonnetje.

Zo stond je gisteren toch echt met je vuurwerkbril en een sterretje in je hand “de beste wensen” voor het nieuwe jaar uit te delen aan je buren, vrienden en/of familie.

Waarom gaat de tijd zo snel? Misschien hoor je het jezelf wel steeds vaker zeggen.

Deels kun je de oorzaak zoeken in de hoge snelheid waarop ons leven en de maatschappij lijkt te draaien. Maar er is nog een reden: te veel routine.

Als kind leek de zomervakantie een eeuwigheid te duren. Een uurtje in de auto op weg naar de dierentuin was zowat een wereldreis.

En als de Sinterklaascadeaus uitgepakt waren en je mocht nog een uurtje spelen voor het slapen gaan, leek datzelfde uur nog maar 5 minuten te duren.

Kinderen hebben een heel ander besef van tijd. Meestal gaat de tijd voor een kind veel langzamer, omdat het grootste gedeelte van hun tijd bestaat uit het leren van nieuwe dingen. Het verwerken van nieuwe informatie en nieuwe indrukken.

Voor volwassenen is het leven veel meer routine. Iedere dag en week werk je (on)bewust het geijkte schema af.

Eat
Sleep
Work
Repeat

Soms nog wat sporten, tijd besteden aan je hobby’s of een afspraak met vrienden/familie.

Het varieert wel eens. Maar toch vinden deze activiteiten vaak plaats op de voor jou bekende locaties en in kringen met mensen die je al langer kent.

Wanneer heb je voor het laatst echt iets gedaan om je routine te doorbreken? Heb je een nieuwe hobby opgepakt of een carrièreswitch gemaakt.

Wanneer de dagen er steeds hetzelfde uitzien, ervaar jij de tijd ook als een vluchtig iets. Jouw brein kent alle indrukken van jouw dagelijks leven inmiddels wel. En besteed daar dus weinig aandacht aan.

En nu is er een nieuw jaar aangebroken. Als je het bovenstaande volledig herkent dan kun je daar komend jaar mooi verandering in brengen.

Maar niet voordat je 2018 goed hebt afgesloten. Want juist als je het gevoel hebt dat jouw jaar voorbij is gevlogen, is het belangrijk om stil te staan.

Te reflecteren op datgene wat goed is gegaan, waar je dankbaar voor bent en waar je nog in mag groeien.

Wellicht om jezelf te laten zien dat jouw leven helemaal niet zo’n sleur is als je had gedacht of om het juist helemaal anders aan te pakken in 2019.

Je kunt dit zo grondig aanpakken als jezelf wilt.

Pak bijvoorbeeld je agenda er bij en check eens wat je allemaal hebt gedaan. Beantwoord per maand, of meteen voor het hele jaar de onderstaande vragen.

1. Waar ben je dankbaar voor?

Probeer hierbij niet alleen de positieve zaken te beschrijven. Juist de gebeurtenissen die niet zo fijn waren, kun je op deze manier ombuigen en er ook een positief aspect in vinden.

2. Wat heb je bereikt?

Heb je een mooie promotie gekregen op je werk? Heb je juist je baan opgezegd? Een tennistoernooi gewonnen? Of heb je je fotografie skills aanzienlijk verbeterd dit jaar.

3. Welke obstakels heb je overwonnen?

Heb je een presentatie gegeven op je werk, terwijl je het lastig vindt om voor grote groepen te spreken. Ben je je baan kwijtgeraakt en ben je nu weer aan het solliciteren of wil je voor jezelf beginnen. 

Of durfde je het na een scheiding weer aan om te gaan daten. Hoe groot of klein het obstakel ook was, het gaat erom dat jij het hebt overwonnen. Daar mag je trots op zijn!

4. Wat ging er niet goed?

Je bent ook maar een mens. We stellen anderen teleur en maken fouten. Dat is het leven. En het is de manier om te leren en te groeien.

Dus wees eerlijk tegen jezelf (je hoeft het met niemand te delen) en schrijf op wat je niet zo handig hebt aangepakt.

Oordeel niet, je kunt jezelf vergeven en besluiten om het niet meer zo te doen. Check eens of je een oorzaak of reden van je gedrag kan vinden en bedenk hoe je het voortaan anders kan aanpakken.

5. Welk cijfer geef je jouw leven?

Op gebied van werk, gezondheid, emoties, werk, liefde en vriendschappen, plezier, vrijheid.

Welke punten wil je volgend jaar aanpakken en waarbij kun je van een mager 6 een mooie 8 maken?

Wanneer je deze vragen hebt beantwoord kun je het “ritueel” sluiten door even bewust stil te staan bij wat je hebt opgeschreven. Je kunt jouw antwoorden hardop uit spreken of een mooie meditatie/visualisatie doen.

Het gaat erom dat je alles wat er in 2018 is gebeurd, in 2018 kunt laten, de lessen en positieve zaken meeneemt en zo met een schone lij en een stukje lichter aan het nieuwe jaar begint.

Als je één ding zou moeten noemen, waar ben jij dan het meest trots op dat er in 2018 gebeurd is? Laat het me hieronder in het commentaarveld even weten!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This