Valkuilen

21 oktober 2021

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen vergeleken met slechte eigenschappen of destructieve talenten die voor veel hinder zorgt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit is niet helemaal correct omdat in veel gevallen valkuilen juist persoonlijke kwaliteiten zijn die teveel zijn.

In dit artikel laat ik je zien wat een valkuil is en welke valkuilen iemand kan hebben.

Wat zijn valkuilen?

Valkuilen zijn geen zwakke punten of negatieve eigenschappen van je persoonlijkheid. Toch ervaren veel mensen hun valkuil als een zwak punt, omdat ze die niet begrijpen of weten hoe ze te veranderen. Een valkuil is juist een richtingaanwijzer om je te leiden naar jouw kwaliteiten.

Valkuilen wijzen naar jouw talenten en daarom kan een persoonlijke valkuil het best gezien worden als een doorgeslagen variant van een sterke kwaliteit. Valkuilen hoeven dus niet een hinder te zijn wanneer je op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling. Met een beetje zelfinzicht of professionele coaching kun je makkelijk jouw valkuilen controleren of veranderen in sterke positieve talenten en kwaliteiten.

Verschil valkuil en zwakke punt

verschil valkuil en zwakke punt

Vaak zijn we gefocust op onze zwakke punten en niet onze persoonlijke valkuilen. Al vanaf de schoolbanken werden we beoordeeld op onze zwakke punten b.v. als je een drie voor natuurkunde had, kreeg je bijles natuurkunde.

Je vraagt je misschien af wat een zwak punt precies is? Een zwaktepunt is iets waar je niet vaardig in bent, of waar je geen of weinig inzicht in hebt of gewoon iets wat je niet goed kunt of geen verstand van heb. Daartegenover staat de valkuil, die juist iets is wat je al hebt, een verborgen talent of vaardigheid die met de juiste begeleiding omgezet kan worden tot een sterke kwaliteit.

Het grootste verschil tussen valkuilen en zwakke punten is dat zwakke punten vaak door scholing of training worden verbeterd. Bij valkuilen richt men zich juist op de sterke punten. Om je valkuilen te vermijden wordt juist meer aandacht besteed aan je sterke punten.

Soorten valkuilen

Zoals gezegd zijn valkuilen de richtingaanwijzers naar jouw kernkwaliteiten. Voor een duidelijk overzicht van de verschillende valkuilen maak ik een indeling en onderscheid in vijf soorten:

  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw drijfveren.
  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw aanpak van situaties: dramatiserend, passief of afwachtend, koel en afstandelijk, overgevoelig etc.
  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw communicatie: bot, teveel uitweiden, te kort door de bocht, te direct, te lang van stof, kortaf of onduidelijk.
  • Valkuilen die betrekking hebben op hoe je met mensen omgaat: over-zorgzaam, te betrokken, te loyaal, over-verantwoordelijk.
  • Valkuilen die betrekking hebben op je denken en je gevoel: te veel ideeën in je hoofd, te praktisch of te oplossingsgericht.

Voorbeelden van valkuilen

voorbeelden valkuilen

Onderstaand een lijst van 200 valkuilen die iemand kan hebben.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This