door Bas

Geschreven op 21 oktober 2021

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen vergeleken met slechte eigenschappen of destructieve talenten die voor veel hinder zorgt in jouw persoonlijke ontwikkeling. Dit is niet helemaal correct omdat in veel gevallen valkuilen juist persoonlijke kwaliteiten zijn die teveel zijn.

In dit artikel laat ik je zien wat een valkuil is en welke valkuilen iemand kan hebben.

Wat zijn valkuilen?

Valkuilen zijn geen zwakke punten of negatieve eigenschappen van je persoonlijkheid. Toch ervaren veel mensen hun valkuil als een zwak punt, omdat ze die niet begrijpen of weten hoe ze te veranderen. Een valkuil is juist een richtingaanwijzer om je te leiden naar jouw kwaliteiten.

Valkuilen wijzen naar jouw talenten en daarom kan een persoonlijke valkuil het best gezien worden als een doorgeslagen variant van een sterke kwaliteit. Valkuilen hoeven dus niet een hinder te zijn wanneer je op zoek bent naar persoonlijke ontwikkeling. Met een beetje zelfinzicht of professionele coaching kun je makkelijk jouw valkuilen controleren of veranderen in sterke positieve talenten en kwaliteiten.

Verschil valkuil en zwakke punt

verschil valkuil en zwakke punt

Vaak zijn we gefocust op onze zwakke punten en niet onze persoonlijke valkuilen. Al vanaf de schoolbanken werden we beoordeeld op onze zwakke punten b.v. als je een drie voor natuurkunde had, kreeg je bijles natuurkunde.

Je vraagt je misschien af wat een zwak punt precies is? Een zwaktepunt is iets waar je niet vaardig in bent, of waar je geen of weinig inzicht in hebt of gewoon iets wat je niet goed kunt of geen verstand van heb. Daartegenover staat de valkuil, die juist iets is wat je al hebt, een verborgen talent of vaardigheid die met de juiste begeleiding omgezet kan worden tot een sterke kwaliteit.

Het grootste verschil tussen valkuilen en zwakke punten is dat zwakke punten vaak door scholing of training worden verbeterd. Bij valkuilen richt men zich juist op de sterke punten. Om je valkuilen te vermijden wordt juist meer aandacht besteed aan je sterke punten.

Soorten valkuilen

Zoals gezegd zijn valkuilen de richtingaanwijzers naar jouw kernkwaliteiten. Voor een duidelijk overzicht van de verschillende valkuilen maak ik een indeling en onderscheid in vijf soorten:

  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw drijfveren.
  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw aanpak van situaties: dramatiserend, passief of afwachtend, koel en afstandelijk, overgevoelig etc.
  • Valkuilen die betrekking hebben op jouw communicatie: bot, teveel uitweiden, te kort door de bocht, te direct, te lang van stof, kortaf of onduidelijk.
  • Valkuilen die betrekking hebben op hoe je met mensen omgaat: over-zorgzaam, te betrokken, te loyaal, over-verantwoordelijk.
  • Valkuilen die betrekking hebben op je denken en je gevoel: te veel ideeën in je hoofd, te praktisch of te oplossingsgericht.

Voorbeelden van valkuilen

voorbeelden valkuilen

Onderstaand een lijst van 200 valkuilen die iemand kan hebben.

Ook voor jou

Mindset

Risico’s nemen. Zo ga je er goed mee om

Als je iets wilt bereiken in het leven moet je af en toe risico’s nemen....

Lees meer...

door Bas Smeets op 22 maart 2022

Mindset

Werkstress herkennen, voorkomen en verminderen

We hebben allemaal wel eens last van werkstress, maar sommigen gaan er beter...

Lees meer...

door Bas Smeets op 20 maart 2022

Kennisbank

Leerdoelen opstellen

Succes op de moderne arbeidsmarkt hangt deels af van je leergierigheid en de...

Lees meer...

door Bas Smeets op 9 maart 2022

Pin It on Pinterest

Share This