Om je doelen te bereiken heb je motivatie en discipline nodig. Maar motivatie alleen is niet genoeg. Daarvoor heb je discipline nodig. Daadkrachtige personen met een sterk karakter beschikken doorgaans vanzelf al over een gezonde dosis discipline. Maar, discipline kan je ook aanleren. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Betekenis discipline
Iemand die gedisciplineerd is, houdt zich aan protocollen en volgt regels goed op. Hij of zij doet zonder morren wat er verwacht wordt, ook al is dat met tegenzin. Gedisciplineerd zijn wil dus zeggen dat je doet wat je moet doen en je niet laat verleiden door andere dingen.
Een gedisciplineerde student zal gewoon die scriptie gaan maken, ook als de anderen er op een mooie dag op uit gaan.
Betekenis zelfdiscipline
Bij zelfdiscipline gaat het erom dat je jezelf aan kunt sporen om iets te gaan doen waar je eigenlijk geen zin in hebt. De minder leuke dingen in ons leven stellen we eigenlijk liever nog even uit. Maar, zoals voor de meeste dingen geldt is zelfdiscipline aan te leren. Eigenlijk is het een kwestie van oefenen, oefenen en volhouden.
Om zelfdiscipline te kunnen leren is het belangrijk dat je:
- In actie komt;
- jezelf motiveert;
- jezelf uitdaagt;
- jezelf inspireert;
- jezelf stimuleert.
Heb jij een gebrek aan zelfdiscipline? Geen nood, want met onze tips is het echt niet moeilijk om het jezelf aan te leren.
5 tips om discipline te leren
Met zelfdiscipline is het mogelijk om de doelen die jij jezelf stelt ook daadwerkelijk te bereiken. Jouw bereikte doelen vergroten het plezier dat jij in je leven hebt. Dat maakt het dus de moeite waard om aan je zelfdiscipline te werken, als dat nodig is. Zo voorkom je dat je achteraf spijt hebt dat je bepaalde doelen niet hebt bereikt.
Wilde je bijvoorbeeld 20 kg afvallen en heb je dat niet gedaan omdat je steeds honger had en geen zin om te sporten? Dan krijg je daar spijt van als je in de zomer lekker met vrienden naar het strand gaat voor een frisse duik.
1. Stel jezelf een duidelijk doel
Als je begint met het trainen van zelfdiscipline, zorg er dan voor dat je een duidelijk doel voor jezelf stelt. Zeg dus niet: ik moet eigenlijk wat afvallen, maar wees duidelijk en vertel jezelf dat je in een jaar 20 kg af wilt vallen.
Dan is het duidelijk wat je wilt en hoelang je daar over kunt doen. Dat maakt het ook moeilijker voor jezelf om er onderuit te komen als je de verleiding niet kunt weerstaan.
2. Maak een concreet plan
Als je je doel hebt gesteld, maak dan voor jezelf een stappenplan. Dan houd je het overzicht en heb je de mogelijkheid om tussentijds te evalueren. Wees bij het maken van het plan wel reëel. Zoek je eigen grenzen op, maar overdrijf het niet.
In het geval van afvallen zou je een to do lijstje kunnen maken, naast een maandelijks aantal kg’s dat je kwijt wilt raken. Zet op je to do lijst bijvoorbeeld wat je niet meer- en waarvan je meer wilt eten. Dus, minder snoep, koek, snacks en meer verse groenten en fruit.
3. Geef niet op
Op het moment dat je start met je goede voornemens ben je gemotiveerd en gaat het gemakkelijk, maar al snel zal je zien dat je er onderuit wilt komen. Dat is het moment dat de zelfdiscipline aan de orde komt. Wees daarop voorbereid en laat je niet verleiden. Na verloop van tijd zal je zien dat het makkelijker wordt.
4. Pas op voor sabotage
Een slechte zelfdiscipline verhindert dat je je doelen kunt bereiken. Bovendien en dat is op korte termijn misschien nog wel vervelender, krijg je ook nog eens een vervelend gevoel over jezelf.
Wees dus af en toe een beetje streng voor jezelf, voor een goed gevoel en een goed resultaat.
5. Beloon jezelf
Zelfdiscipline aanleren is lastig. Het vraagt heel veel van jezelf. Stel jezelf dus een prettige beloning in het vooruitzicht. Niet alleen bij het bereiken van je doel, maar ook tussendoor.
Heb je in het geval van afvallen je maandelijkse doel behaald, beloon jezelf dan bijvoorbeeld met een leuk boek of een avondje bioscoop. Dat maakt het leuker en makkelijker vol te houden.
0 reacties