Maak Jouw Impact

Dipje op je werk

28 mei 2022

We lezen tegenwoordig alles over burn-outs, maar ook het tegenovergestelde bestaat; de bore-out. Heb jij ook wel eens last van een dipje op je werk? Je takenpakket is niet meer zo boeiend en eerlijk is eerlijk: de verveling steekt soms de kop op.

Niet werken is zeker geen optie, want je wil je baan niet verliezen. Je hebt immers leuke collega’s en een fijne werksfeer. Maar wat doe je nu met zo’n werkdip? Hoe ga je weer fris naar je eigen takenpakket en het werk van anderen kijken?

Redenen voor dipje op je werk

Er zijn verschillende redenen mogelijk voor het hebben van een dip op je werk. Deze kunnen zowel bij jezelf liggen als bij je werkplek of het management. Enkele voorbeelden kunnen zijn:

  1. Er is niet voldoende werk voor je om te doen.
  2. De werkzaamheden die je uitvoert, vind je zinloos / nutteloos.
  3. Je hebt kennis, kwaliteiten en vaardigheden die niet of nauwelijks worden benut in jouw dagelijkse werkzaamheden.
  4. Je zit in een routine qua werkzaamheden.
  5. Je neemt/krijgt geen verantwoordelijkheden.
  6. Je krijgt niet voldoende sturing en begeleiding vanuit je leidinggevende.
  7. Je mist de uitdaging in je job.

Uiteraard hoeft de oorzaak niet altijd op de werkvloer te liggen, maar kan het ook zijn dat het thuis wat minder gaat. Als je slecht voor jezelf zorgt, zowel voor je lichaam als voor je geest, kan dit zich ook doortrekken naar je werkprestaties waardoor je vaker een dipje krijgt tijdens je werkdag.

8 tips voor meer energie

energie werk

Herken je jezelf in de bovengenoemde voorbeelden of merk je dat je vaak een middagdip hebt? Dan is het tijd om wat meer energie te krijgen! Met deze 8 tips zul je zien dat je je fijner voelt en zullen je hersenen actief blijven.

1. Ga wandelen/frisse lucht

Onze eerste tip is om een fijne wandeling te maken. Dit hoeft niet lang te zijn, een half uurtje volstaat, maar dan kan je toch even een frisse neus halen. Wist je trouwens dat frisse lucht ervoor zorgt dat je je weer beter kan concentreren? Wanneer je een wandeling maakt, maak je door de goede lucht je longen schoon. Schone longen betekent dat je meer zuurstof kan opnemen, wat ook meer aanwezig is in de buitenlucht dan binnen op kantoor.

Wie meer zuurstof opneemt, stuurt ook automatisch meer zuurstof naar de hersenen, waardoor ze beter gaan werken. Mensen zien vaak een wandeling als tijdverlies, maar je zal zien dat je na je wandeling juist je productiviteit verhoogt omdat je je beter kan concentreren op je werk.

2. Eet even wat

Heb je last van een middagdip of lage suikers? Eet dan even wat. Grijp een stuk fruit, een gezonde reep of een andere snack. Wanneer je suikerspiegel te laag is, kan dit een invloed hebben op je energielevel. Zorg dagelijks voor gezonde maaltijden op een vast tijdstip om hier minder last van te hebben.

3. Rond kleine taken af

taken afronden

Zit je al een tijdje te kauwen op dat ene grote project wat je maar niet kan afronden? Dan is een dipje inderdaad niet ver weg. We kunnen ons nou eenmaal niet de hele dag concentreren en als je met grote projecten bezig bent, is het soms belangrijk er even afstand van te doen.

Blokkeer bijvoorbeeld in de ochtend een paar uur tijd om voor een langere periode door te kunnen werken. ’s Middags, tijdens of na je middagdip, kun je dan kleine taken afronden. Denk hierbij aan mails, opvolgingen bij collega’s, administratie,… zaken die niet je volste concentratie nodig hebben, maar die toch moeten gebeuren. Een realistische to do list kan hier ook goed bij helpen.

4. Doe even wat anders

Heb je het gevoel dat je uitdaging mist in je takenpakket? Aarzel dan niet om dit op te nemen met je collega’s of manager. Verandering van spijs doet eten, zeggen ze wel eens. Dit geldt ook zeker op je werkplek. Probeer hierbij andere taken uit, wissel van functie waar mogelijk en doe eens wat anders. Wie weet helpt dit om je motivatie weer terug te vinden en er opnieuw volop voor te kunnen gaan.

5. Zorg voor goede nachtrust

Je productiviteit overdag, begint ’s nachts. Een goede nachtrust zorgt voor goede energie overdag. Slaap jij iedere nacht tussen de 8 en 9 uur? Zo niet, probeer hier dan naartoe te werken. Ga ’s avonds wat vroeger naar bed en blijf, waar mogelijk, ’s ochtends iets langer liggen. Voldoende slaap is erg belangrijk, dus ontneem dit zeker niet van jezelf.

goede nachtrust

6. Zoek het licht op

Net zoals buitenlucht bij een wandeling, heeft ook zonlicht een positief effect op je lichaam. Zonlicht verhoogt je serotonine levels in je lichaam. Dat is een neurotransmitter die gelinkt wordt aan een betere gemoedstoestand, meer focus en een gevoel van rust.

Zorg dus dat je lekker even het zonnetje in gaat. Kom in beweging, je hebt het verdiend!

7. Eet gezond

eet gezond

Ook je voeding draagt bij aan een goed energiepeil. Bij gezonde voeding gaat het vooral om ‘in balans blijven’. Start met een stevig ontbijt, gevolgd door een gezonde lunch en een voedzaam avondmaal. Drink doorheen de dag ook voldoende water, zo’n 2 liter om je hersenen goed te laten functioneren. Wanneer je gezond eet zal je meteen een positieve ervaring merken. Je behoudt voor een langere periode goede energie.

8. Haal een kop koffie of thee

Heb je echt even wat energie te kort? Dan kan je altijd nog een kop koffie of thee halen. Het is vaak een klein geluksmomentje om even vijf minuten bij te kunnen kletsen met je collega bij het koffiezetapparaat. Je maakt je hoofd leeg en de koffie of thee zorgt voor een nieuwe boost aan energie.

Welke tips ga jij binnenkort gebruiken om je dipje op je werk te overwinnen?

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This