Referenties

20 februari 2022

Het opvragen van referenties is steeds vaker onderdeel van sollicitatieprocedures. Maar, wat zijn referenties, hoe kom je daaraan en wie moet je daarvoor vragen? In dit artikel vertellen we je er alles over, weet wat je te wachten staat en hoe je je voordeel ermee kunt doen.

Wat is een referentie?

Referenties over jou worden gegeven door mensen die je goed kennen. Zij kunnen je nieuwe werkgever aanvullende informatie over jou geven. Behalve je opleiding en ervaring, en natuurlijk de indruk die hij of zij van jou krijgt, wil jouw nieuwe werkgever bijvoorbeeld weten:

  • Wat de relatie tussen jou en degene die referenties geeft was;
  • wat voor werk je precies hebt gedaan en wat je verantwoordelijkheden waren;
  • hoe lang je de betreffende functie hebt bekleed;
  • hoe jij hebt gefunctioneerd;
  • of je goede communicatie skills hebt;
  • hoe de samenwerking met jou is verlopen;
  • wat je verbeterpunten zijn;
  • waarom je bent weggegaan.

Met referenties kun je dus laten zien dat je geschikt bent voor je nieuwe baan. Denk hier van tevoren goed over na.

Bespreek met degene die jij opgeeft als referentie wat hij of zij voor vragen kan verwachten. Leg ook uit dat overdrijven geen zin heeft. Jouw verbeterpunten en negatieve kwaliteiten komen immers ook aan de orde en bovendien worden er meestal twee personen benaderd.

Wie vraag je voor een referentie?

mensen die jou goed kennen

Vraag mensen die jou goed kennen. Mensen die daarvoor in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld:

  • Je oude leidinggevenden;
  • collega’s waarmee je nauw hebt samengewerkt;
  • stagebegeleiders;
  • personen uit je (zakelijke) netwerk die je goed kennen;
  • goede vrienden.

Voordat je iemand als referentie opgeeft, moet je hem of haar wel eerst even vragen of deze bereid is om mee te werken. Je kunt dan vertellen wie er gaat bellen en wat er mogelijk gevraagd wordt.

Ook goed om te weten is dat het verboden is om onwaarheden te vertellen. Dat kan later voor veel problemen zorgen. Als je dus bang bent dat bepaalde personen niet zo’n positief beeld van je hebben, kun je die beter niet vragen om referenties te geven.

Het werkt ook in je voordeel om mensen te vragen die goed uit hun woorden kunnen komen. 

Referenties vermelden

Je kunt referenties standaard op je cv vermelden, of doorgeven als daar naar gevraagd wordt. Als je standaard referenties wilt vermelden op je cv, kun je beter geen contactgegevens bij de namen vermelden. Dat is niet erg netjes m.b.t. de privacy van de personen die je opgeeft. Bovendien weet je dan nooit of, wanneer en door wie er referenties van jou worden opgevraagd.

Je kunt onderaan op je cv een kopje ‘Referenties’ aanmaken en bijvoorbeeld als volgt invullen:

-Mevr. J. Janssen: leidinggevende 2020 – 2021

-Dhr. K. Pieters: directe collega 2018 – 2021

Wanneer recruiters of HRM-medewerkers dan aanvullende informatie over jou willen hebben, kun je ze de contactgegevens van deze personen geven. Vergeet dan niet om ook de betreffende personen even in te lichten dat ze benaderd zullen worden. Ervaring leert dat onverwachte verzoeken om informatie niet altijd gewaardeerd worden. Dat kan dan weer in jouw nadeel werken.

Waarom zijn referenties belangrijk?

referenties van groot belang

Referenties zijn van groot belang. Zowel voor jezelf als voor je nieuwe werkgever. Jij vergroot daarmee je kans op de baan die je wilt en jouw nieuwe werkgever krijgt waardevolle informatie over jouw functioneren.

Maar, net als bij alles, kunnen er ook nadelen zitten als jouw nieuwe werkgever referenties opvraagt. We noemen even een paar voor- en nadelen:

Voordelen van referenties:

  • Je komt geloofwaardiger over als de nieuwe werkgever jouw referenties mag benaderen;
  • het vergroot de kans dat jij de baan krijgt die je graag wilt;
  • je mag zelf bepalen wie er voor referenties over jou benaderd worden.

Nadelen van referenties: 

  • Bij het opvragen van referenties komen ook je minder sterke kanten ter sprake;
  • als degene die benaderd wordt toch niet zo over je te spreken is, heb je meer kans om afgewezen te worden.

Let wel, dat recruiters en HRM-medewerkers regelmatig referenties opvragen en daar dus best bedreven in zijn. Wanneer je wordt gevraagd om referenties op te geven, dan worden er over het algemeen tenminste twee personen benaderd. Zorg er dus voor dat degenen die jij vraagt om referenties te geven open en eerlijk zijn. Anders kunnen zelfs de beste referenties een negatieve impact op jouw sollicitatie hebben.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This