Een visie geeft koers aan een organisatie. Het motiveert je medewerkers en overtuigt je klanten. Maar wat is een visie precies? En hoe kun je een visie formuleren? Op deze vragen geef ik je antwoord in dit kennisbank artikel.
Wat is een visie?
Een visie is de kijk die een persoon of bedrijf heeft op een situatie. Het doel van het opstellen van een visie is dat een bedrijf of individu voor ogen heeft wat ze willen bereiken. Een visie wordt daarom ook vaak een toekomstdroom genoemd.
Waarom een visie formuleren?
Veel bedrijven vinden het lastig om een duidelijke visie te formuleren. Toch is het opstellen van een visie belangrijk voor het succes van een organisatie. Met een visie onderscheidt een bedrijf zich van de concurrentie. Ook zorgt een visie voor focus bij de werknemers. Ze kunnen gerichter werken aan een gemeenschappelijk doel. Tot slot helpt een visie een bedrijf met het bepalen van prioriteiten in roerige tijden.
Hoe formuleer je een visie voor je bedrijf?

Hieronder lees je een duidelijk stappenplan voor het opstellen van een bedrijfsvisie.
Stap 1: Bepaal je doelgroep
Bij het opstarten van een bedrijf is het belangrijk om te bepalen welke doelgroep je aan wil trekken. Hier stem je vervolgens je visie op af. Bij een kleding-webshop voor jongeren werkt een visie gericht op betaalbare kleding vaak goed. Bij een kleding-webshop voor ouderen zal kwalitatieve kleding die lang meegaat de doelgroep waarschijnlijk sneller aanspreken. Check dus of je visie past bij je doelgroep.
Stap 2: Wat wil je bereiken met je product of dienst?
Vraag jezelf af wat je wilt bereiken met je product of dienst. Formuleer vervolgens waarom je dit wilt bereiken en welk probleem je oplost met je product of dienst. Wil je dat jouw product zorgt voor minder broeikasuitstoot dan de producten van concurrenten, of wil je juist dat jouw product betaalbaar is waardoor jouw product bereikbaarder is voor mensen met een lager inkomen?
Stap 3: Droomscenario
Bij het opstellen van je visie is het belangrijk dat je geen grenzen stelt aan je droom. Stel jezelf de volgende vraag: ‘In een ideale wereld, waarin alles kan, wat wil ik bereiken met mijn product of dienst?’ Schrijf dit op.
Stap 4: Visiestuk
Alles wat je opgeschreven hebt in de eerste stappen, vat je nu samen in een visiestuk. Hierin beschrijf je waar jouw organisatie voor staat en welk probleem je wilt oplossen met je product of dienst. Het is belangrijk dat je visiestuk inspirerend is voor zowel je werknemers als voor je klanten. Je kunt het beste eens in de zoveel tijd naar de visie van je bedrijf kijken en bepalen of je visie nog steeds in lijn is met de missie van je organisatie.
Visie voorbeelden
Hieronder lees je drie voorbeelden van verschillende visie-statements van bedrijven:
- Starbucks: Starbucks vestigen als de belangrijkste leverancier van de beste koffie ter wereld, terwijl we onze compromisloze principes handhaven terwijl we groeien.
- Apple: Het creëren van de beste producten op aarde en daarmee de wereld beter achter te laten dan we hem hebben aangetroffen.
- Google: Met één klik toegang te bieden tot alle informatie van de wereld.
Visie, missie en strategie

Bij het woord ‘visie,’ sluiten de begrippen ‘missie’ en ‘strategie’ automatisch aan. Deze begrippen worden dan ook vaak door elkaar gehaald. Samengevat is de missie de reden dat een organisatie bestaat. Een missie maakt duidelijk wat een bedrijf wil betekenen voor zijn klanten en werknemers. Hierop sluit de visie, de toekomstdroom, automatisch aan. De strategie staat voor hoe de missie en visie volbracht worden. Het is een plan van aanpak om alle doelen die gesteld worden te bereiken.
0 reacties