door Bas

Geschreven op 24 juni 2019

Het is eigenlijk gewoon een compliment.
Concurrentie bestaat niet.
Er is genoeg voor iedereen!

Het zijn van die gedachtes die ronddwalen in mijn hoofd op het moment dat iemand voor mijn gevoel iets van me kopieert of overneemt.

Hoe succesvoller en zichtbaarder je wordt als ondernemer, hoe meer je te maken krijgt met mensen die iets van je kopiëren of iets op dezelfde manier gaan doen. Dat hoort er nou eenmaal bij. En het zegt altijd meer over de ander dan over jou. Want kennelijk is die ander niet in staat om zelf met goede ideeën te komen of hij bewondert je gewoon heel erg 🙂

Jij hebt er jaren op gezwoegd en hebt jouw eigen originele idee in de markt gezet en kunt er nu de vruchten van plukken. Jouw strategie heeft gewerkt en heeft je succes opgeleverd. Dan is het logisch dat anderen naar jou opkijken.

Dus ja, eigenlijk is het een groot compliment.

Maar leuk is het nooit.

En ik weet ook niet of het werkt en of het verstandig is.

Uit ervaring weet ik dat het vooral authenticiteit is dat op de lange termijn succes én voldoening oplevert. Of je nu ondernemer bent of een succesvolle carrière opbouwt bij een werkgever. Ga altijd uit van je eigen kracht en doe het op je jouw unieke manier.

Alleen dan kom je echt betrouwbaar en geloofwaardig over en voelen mensen dat ook.

Maar authentiek zijn is zo’n lekker vaag begrip. Een hip woord waar je mee doodgegooid wordt, wellicht krijg je er zelfs de kriebels van. Helaas heeft de Nederlandse taal geen beter synoniem. En het is een heel waardevol ingrediënt voor je persoonlijke en zakelijk succes. Ik geef je een paar richtlijnen die jij kunt aanhouden voor een authentiek leven, business of carrière.

Weet wie je bent

Dit is echt de basis. Weet je niet wie jij bent, waar je voor staat en wat je wel en niet wilt? Dan kun je onmogelijk authentiek zijn en ben je per definitie ook niet betrouwbaar. Je waait met alle winden mee en anderen weten niet wat ze aan jou hebben. Weet jij wat jouw persoonlijke waarden zijn? En leef je daar ook naar?

Kies je eigen weg
De volgende stap is het maken van je eigen keuzes. Los van wat een ander vindt of wat de maatschappij van je verwacht. Buiten de lijntjes kleuren en varen op je gevoel. Wat wil jij? Hoe wil jij dat je leven er over 5 jaar uitziet? Wat heb je daar nu voor nodig. Waar zeg je JA tegen en wanneer zeg jij NEE?

Foutjes maken mag
Een authentiek leven betekent dat je fouten mag maken, dat het niet altijd helemaal perfect hoeft te zijn voordat je ergens aan begint. Dat jij goed bent zoals je bent en daar ook eerlijk en open in bent. Naar jezelf en anderen. Houd jij de schone schijn op en zet je een masker op? Dan voelt je omgeving dat. Een andere prikt er op den duur doorheen. Wees echt en durf fouten te maken, angst en onzekerheid te voelen.

Stel je kwetsbaar op
Durf te laten zien wie je bent. Deel niet alleen je succesverhalen maar juist ook de momenten waarop het niet zo lekker liep. Niet alleen zien anderen dan dat je ook maar een mens bent, ze herkennen zich ook in jou. Dat maakt je toegankelijker en betrouwbaarder. En gewoon een leuker mens waar je makkelijker een connectie mee maakt en waar anderen zich veilig bij voelen. Zo ben je authentiek en geef je je gunfactor een enorme boost!

Doe wat je zegt
Als je jouw gedachten, visie en woorden niet doorvoert in je gedrag, dan ben je niet authentiek. Het ergste wat je kunt doen is, beloftes maken die je niet nakomt. Dan kom je niet geloofwaardig over, dat voel je zelf ook. Dat remt je dan weer in het delen van je visie en mening, want als je het zelf niet in de praktijk bent dan kun je er maar beter je mond over houden. Niet waar?

Kom je er zelf niet uit?

Gebruik dan de mensen die jij bewondert als inspiratiebron. Zie hoe zij het doen en onderzoek dan eens hoe jij het op je eigen manier kan doen. Blijf dichtbij jezelf, dan doe je het altijd goed.

Wat maakt jou authentiek denk je? Heb je een bepaalde eigenschap of superpower die je bijzonder maakt? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This