Verborgen link tussen passie en gezondheid

6 juli 2020

Er zijn legio boeken en trainingen te vinden over zingeving en het ontdekken van je passie. Maar is er ook een link tussen het leven van je passie, of zoals ik het noem ‘Jouw Unieke Bijdrage’ en je fysieke gezondheid?

Ja, die lijkt er te zijn.

Een amerikaanse studie onder meer dan 1000 deelnemers heeft aangetoond dat mensen die aangeven een gelukkig en betekenisvol leven te leiden ook vaker fysiek en mentaal gezond zijn. En dat niet alleen, ze blijven ook op latere leeftijd gezonder.

Als je echter constant zoekende bent en worstelt met het vinden van richting en betekenis, dan kan dat een negatief effect op je gezondheid hebben.

Daarnaast heeft het ook invloed op je dagelijkse functioneren, vermogen om je te kunnen concentreren en je relatie met je partner en de mensen om je heen.

Mensen zonder doel vaker gestresst

Mensen die geen doel of missie in hun leven hebben blijken veel vaker gestresst te zijn.

Dat is wat we ook zelf zien in het begeleiden van honderden deelnemers in onze trajecten. Mensen zijn vaak al lang zoekende en zitten op een werkplek die geen energie en voldoening meer geeft. Ze worden steeds onzekerder, omdat ze de uitweg nog niet zien, wat weer zorgt voor zorgen over de toekomst en veel in het hoofd zitten.

Meer en meer stresshormonen als cortisol en adrenaline worden aangemaakt en het lichaam komt langzaam in een constante toestand van alertheid en spanning terecht.

Dit zorgt er weer voor dat andere processen in het lichaam minder goed gaan functioneren en je vatbaarder bent voor ziektes en infecties.

Het is goed dat er steeds meer van dit soort onderzoeken gedaan worden, zodat we ons ervan bewust worden.

Zingeving belangrijker op latere leeftijd

Wat ook blijkt is dat hoe ouder we worden, hoe belangrijker zingeving en het leiden van een betekenisvol leven gaat zijn. In onze jonge jaren zijn we vooral bezig met geld verdienen en het vergaren van bezig. Na ons 40e lijkt dat langzaam te veranderen.

Een van de reden waarom het dan toch zo lastig is voor velen om voor hun passie te kiezen is onze sociale conditionering.

Onze opvoeding en cultuur hebben ons geleerd dat we in een materialistische wereld leven. Een wereld waarin zaken als een goede carrière, inkomen, status, vrienden en een stabiele relatie maatstaven zijn voor succes.

Daar worden we door onze omgeving vaak op afgerekend.

Niet op de mate waarin je je passie leeft of een bijdrage levert aan de wereld om je heen.

En dan is het niet gemakkelijk om voor je eigen geluk te kiezen als het risico bestaat dat je afgewezen word door je directe omgeving. Zeker als je zelf al wat onzekerder bent aangelegd of al een hele tijd op zoek bent naar wat je nou echt wilt.

Nu of nooit

kiezen voor passie

Wat we zelf ervaren uit de verhalen van onze deelnemers is dat mensen vaak op een gegeven moment voelen dat ze voor een keuze staan.

Ze zijn op een bepaalde leeftijd aangekomen, staan op een kruispunt en denken: nu of nooit.

En dat is het moment dat ze hulp gaan zoeken of zelf consequent aan de slag gaan. Aan de slag om te ontdekken wat ze nou echt zouden willen en het ook gaan doen.

Hoe jonger iemand is, hoe meer geneigd hij of zij is om te zeggen: ik kan het nog wel even uithouden zo.

Is dit echt hoe je het wilt?

Maar stel jezelf dan eens de volgende vraag:

‘Het nog even uithouden’, is dat wat jouw leven tot een feest maakt? Is dat echt hoe je nu wilt leven?

Wat mij betreft: Als je het dan toch een keer gaat doen, dan kun je het net zo goed nu doen.

Het voelt zelden als het juiste moment, maar dat is zo bij alles dat nieuw en ook een beetje eng is.

  • Maar wat als het je veel gezonder maakt?
  • Mentaal stabieler en sterker?
  • Gelukkiger?
  • Meer energie geeft?
  • Meer eigenwaarde geeft omdat je iets moois bijdraagt met je talenten?
  • En waarschijnlijk ook nog een stuk rijker, omdat je gedreven bent om er echt iets van te maken?

Houd jij genoeg van jezelf om te kiezen voor een gezond, gelukkig en zinvol leven? Laat het me weten in het commentaarveld hieronder!

In een volgende blog hebben we het over een bedrijf beginnen naast je werk.

ps: Hak jij de knoop door en wil je de beste hulp die in Nederland beschikbaar is om jouw échte passie en richting te ontdekken EN deze om te zetten naar een inkomen? Ook al heb je nog geen idee waar te beginnen? Boek dan een vrijblijvende call met ons.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

1 Reactie

  1. Sabine

    Spijker op de kop Bas ! Ik heb me lang vereenzelvigd met mijn werk. Ik voelde me er niet meer toe doen vanaf het moment dat ik mijn baan verloor. Ik was voor mijn gevoel waardeloos geworden voor de maatschappij en vele afwijzingen op mijn sollicitatiebrieven versterkten mijn diepe overtuiging dat ik niet goed genoeg ben ….
    Raar hè dat de meeste mensen op een feestje direct over hun werk beginnen als je vraagt hoe het met ze gaat. Over sociale conditionering gesproken !
    Ik ben nog steeds zoekende naar mijn unieke bijdrage maar ben na lang vastzitten eindelijk in beweging gekomen. Een stap zetten in een willekeurige richting zonder doel te hebben vond ik heel moeilijk en beangstigend ! Maar ik heb langzaam angst kunnen omzetten in vertrouwen. Vertrouwen dat als de richting waarin ik die stap zet niet de juiste voor mij is, ik gewoon een andere richting kies totdat het voor mij echt goed voelt. Die eerste stap was doodeng ! Ik heb inmiddels al meerdere stappen in verschillende richtingen gezet en het blijft spannend maar wordt steeds minder eng. Inmiddels heb ik mijn unieke bijdrage nog niet scherp maar de contouren worden zichtbaar. Mede dankzij jou Bas ! 🙏🏻

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This