door Fatima

Geschreven op 4 november 2019

Ter aanvulling op het verhaal van vorige week, lees je nu weer een blog van Fatima Perdijk.

Als er iets is dat ons vaak tegenhoudt om te groeien dan is het wel angst.

Angst voor afwijzing, angst om te falen, of juist de angst voor succes. We zijn altijd zo gewend geweest om onze angst als raadgever te zien. Om te luisteren naar dat stemmetje van het bange kind in onszelf.

Maar waar angst is, is groei. Angst hoeft niet altijd negatief te zijn. Het is een signaal van je brein dat je op het punt staat een verandering door te maken. De angst vertelt je dat er eigenlijk een diep verlangen in je zit naar meer, er is een verlangen naar verandering en groei.

Als mens of ondernemer kom je soms op een punt dat je het idee hebt dat je jasje te strak is. Hij knelt en je voelt er niet meer lekker in. Je moet opzoek naar een jas die beter past.

Wil je echt impact maken en groeien? Dan zul je je angsten onder ogen moeten zien. Stop ermee om je angsten als een excuus te gebruiken om in actie te komen en lekker te blijven zitten waar je zit. Kies niet altijd voor de makkelijkste en meest comfortabele weg.

En verdoe vooral je tijd niet aan het oplossen of laten verdwijnen van je angsten. Dat kan namelijk niet. Iedereen heeft zo zijn eigen angsten en beperkende overtuigingen. Deze zullen nooit helemaal weggaan. Hoe hard je je best ook doet, het is totaal verspilde energie!

Het maakt niet uit of je starter op de arbeidsmarkt bent, startende ondernemer of al jarenlang ervaring hebt, iedere keer als je een stap uit je comfortzone zet en iets nieuws doet is daar de angst. Maar hoe vaker je deze al onder ogen bent gekomen, hoe sneller je het herkent en hoe beter je ermee om kunt gaan.

Mijn advies is dus altijd, ga het doen. Voel de angst en doe het toch!  In mijn vorige blog las je mijn verhaal over mijn verlangen om op een podium te staan en mijn boodschap te delen en de angst die ik hierbij voelde. Ik voelde de angst en deed het toch. Het gaat allemaal om je mindset.

Als aanvulling daarop geef ik je concrete tips over hoe je met je angsten om kunt gaan en je doelen en dromen kunt realiseren.

Check of je gedachten waar zijn
Hoe reëel zijn jouw angsten en de gedachten die daarbij naar boven komen? Stel jezelf eens de volgende vragen wanneer je een bepaalde angst op voelt komen: Is mijn gedachte waar? Weet ik zeker dat het waar is? Wat doe ik als ik deze gedachte geloof? Wat is mijn gedrag en wat gebeurt er? Wat zou ik doen of wie zou ik zijn als ik deze gedachte niet had?

Visualiseer jezelf in de positie waar je naar toe wilt.
Hoe zou je leven eruit zien als je alles kunt hebben wat je wilt? Als jouw meest ideale leven realiteit zou worden? Als je vrij bent van je angsten en negatieve gedachten en steeds meer zelfvertrouwen krijgt? Roep dat gevoel eens bij jezelf op en maak er een beeld bij. Dit beeld kun je vervolgens omzetten in een collage of een mindmap. Als je dit op een goed zichtbare plek in je huis ophangt zodat je er regelmatig naar kunt kijken, programmeer je je brein om meer te focussen op het realiseren van je doelen en de juiste methodes te vinden dan te op de angsten en beperkingen die erbij horen.

Laat je niet leiden door anderen
Het heeft geen zin om de mening van een ander te vragen over een situatie waar jij in zit. Diegene heeft namelijk een hele andere achtergrond en andere overtuigingen dan jij. En vergelijk jezelf ook niet met anderen die wellicht al veel verder zijn dan jij. Iedereen heeft zijn eigen weg afgelegd en heeft zijn eigen angsten, het lijkt van de buitenkant vaak mooier dan het in werkelijkheid is. Doe het altijd op een manier die bij jou past.

Je fysieke gesteldheid
Groei en verandering vraagt niet alleen veel van je brein, maar ook van je lichaam. Een sterke geest heeft ook een gezond en sterk lichaam nodig. Zorg dus goed voor jezelf. Leef gezond, zorg ervoor dat je lekker in je vel zit en stevig in je schoenen staat.

Let op je taalgebruik
Kies de juiste woorden. Jouw taalgebruik heeft een enorm effect op je zelfvertrouwen. Vermijd negatieve uitspraken over jezelf, als: ik kan dit niet, ik ben niet goed genoeg. Vervang ze door: Ik mag falen, ben altijd goed genoeg. Het is prima om fouten te maken.

De juiste voorbereiding
Wil je een bepaalde groei doormaken en je maakt de verandering te groot, dan schiet je al gauw in vlucht- of uitstelgedrag. Deel het op in kleine stappen. Maak een planning, wat heb je nodig en wie kan je erbij helpen?

Fouten maken mag
Last but not least: het is ok om fouten te maken. Een wijze man zei ooit: succes is een opvolging van de ene na de andere mislukking. Vroeger op school kreeg je straf als je een fout maakte, of een lager cijfer. Maar dit zijn ook maar regels die iemand ooit heeft bedacht. Laat je er niet door leiden. Juist als je fouten maakt, leer je. Dat is dé manier om te groeien.

Welke tip heb jij voor de andere lezers? Hoe ga jij om met angsten die je dromen in de weg staan? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This