door Elna

Geschreven op 22 september 2019

Deze week lees je een gastblog van onze coach Elna Broesder.

Wat staat er tussen jou en wat je graag wilt?

Heb je het gevoel regie te hebben of zijn er patronen die je maar niet kunt doorbreken waardoor je niet verder lijkt te komen?

Vaak zijn dagelijkse situaties ontzettend leerzaam en helpend om je richting te geven. In deze blog wil ik je meenemen in een paar stappen die je direct kunt toepassen.

De eerste stap is bewust te worden van het verschil tussen pijn en lijden. Pijn heeft een directe oorzaak. Een gebroken arm, stress op je werk, financiële problemen. Misschien kun je zelf bedenken wat voor jou pijnlijke omstandigheden zijn.

Lijden komt voort uit de pijn. De gedachten die je hebt over je situaties, over de gevoelens die je hebt. Jezelf oppeppen, piekeren, uitstelgedrag, vermijden van moeilijke situaties.  

Hoe weet je wanneer je lijdt? Kijk eens naar situaties die je meemaakt. Hoe je erop reageert, wat voor effect je gedrag heeft op korte termijn en op lange termijn. Bijvoorbeeld: je wordt last minute gevraagd om wat toe te lichten over een onderwerp op een bijeenkomst voor 60 man. Je bent niet voorbereid en je voelt de angst opkomen. Je verzint een excuus om het niet te doen.

Je wilt het wel, vindt het zelfs ook leuk om te doen, maar die angst is te groot en blokkeert je. Dankzij het excuus hoef je niet en neemt een collega het over. Korte termijn effect: je angst is weg en je zit te luisteren naar wat je collega zegt. Opgelucht, maar ook een beetje onrustig.

Lange termijn effect: je gaat balen dat je het niet aandurfde, dat jouw collega er blijkbaar geen probleem mee heeft. Was jij nou maar zo vol zelfvertrouwen en kon jij maar zonder blikken of blozen onvoorbereid een onderwerp toelichten voor een zaal van 60 man.

Herken je het verschil tussen pijn en lijden? De pijn is de angst die opkomt. Die is er en heeft een directe oorzaak, namelijk: je wordt gevraagd iets te doen waar je niet comfortabel mee bent.

Wat we vaak (onbewust) doen is die pijn weg willen hebben. We gaan dus voor het korte termijn voordeel om, in dit geval, de angst niet meer te hoeven voelen. Echter, op de lange termijn gaan we lijden. We krijgen gedachten over de situatie, onszelf. Die zijn vaak niet positief of ze zijn bagatelliserend. Want diep van binnen voelde je dat je het wel wilde. Je kennis delen, voor een groot publiek staan en vertellen over waar je mee bezig bent.

Hoe kun je nu van lijden naar leiden?

Stap 1: Herken en erken de pijn (emoties, sensaties, fysiek ongemak). Voel waar hij zit, geef er ruimte voor. Het is niet leuk en fijn, maar door te oefenen met het voelen en ruimte geven, zet je stappen in acceptatie van de pijn.

Stap 2: Herken dat je gaat lijden door op te merken wat je gedachten en gevoelens over de pijn zijn.
Je kunt het merken doordat je meestal nog slechter gaat voelen door wat je verstand je allemaal vertelt en vraagt: kom op zeg, wat is nou je probleem. Stel je niet aan. Zie je wel, je bent niet goed genoeg. Niemand zit op je te wachten. Waarom kan ik dit nou niet, waarom voel ik nou die angst?

Stap 3: Ontdek wat de pijn je duidelijk kan maken.
Als je angst voelt in een bepaalde situatie, en het effect op de lange termijn niet is wat je wil. Stel jezelf dan de volgende vragen: Wat had je anders willen doen? Waarom is dat zo belangrijk voor je? Hoe wil je de volgende keer in een soortgelijke situatie handelen?

Stap 4: Leer ervan, schrijf de toekomstige actie voor jezelf op.
Pak je regie en leidt jezelf stap-voor-stap in een nieuwe richting.  

Wat is voor jou een patroon in je leven dat je maar lastig kunt doorbreken? Of een angst die je graag in kracht om zou willen zetten? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld!

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This