Teleurstelling

24 maart 2022

We hebben er allemaal wel eens mee te maken: teleurstelling. Na boosheid en angst is teleurstelling de negatieve emotie die het vaakst gevoeld wordt. De impact van teleurstelling is soms heel groot en kan zelfs leiden tot een burn out. In dit artikel geven we je tips en adviezen over het omgaan met teleurstelling.

Wat betekent teleurstelling? 

Bij teleurstelling gaat het er altijd om dat een positieve verwachting die je hebt niet uitkomt. Je had er bijvoorbeeld op gehoopt dat je deze keer voor je rijbewijs zou slagen. Tijdens de rijlessen ging het allemaal goed. Je theorie-examen had je al gehaald. Het kon deze keer eigenlijk niet verkeerd gaan.

Toch kreeg je na afloop van het praktijkexamen weer van de examinator te horen dat je het net niet goed genoeg had gedaan. In één keer is al je hoop in rook opgegaan. Je voelt je raar, boos, verdrietig en machteloos, kortom, je bent teleurgesteld.

Twee vormen van teleurstelling 

Behalve dat je grote en kleine teleurstellingen hebt, wordt er onderscheid gemaakt tussen persoons-gerelateerde- en uitkomst-gerelateerde teleurstellingen.

Van uitkomst-gerelateerde teleurstellingen is sprake als je bijvoorbeeld afgewezen wordt voor die baan waarvan je al zolang droomde. Persoons-gerelateerde teleurstelling kan ontstaan doordat je beste vriendin niet op je verjaardag komt.

Het verschil tussen beide vormen is dat bij uitkomst-gerelateerde teleurstelling ook vaak boosheid komt kijken en bij persoons-gerelateerde teleurstelling verdriet.

Hoe ontstaat teleurstelling?

Teleurstelling ontstaat als dingen niet gaan zoals je verwacht en gehoopt had. Dat kan over allerlei uiteenlopende zaken gaan, zoals:

  • Je komt bij de bioscoop aan en alle kaartjes voor de film die jij wilde zien zijn uitverkocht;
  • die promotie op je werk gaat aan je neus voorbij;
  • je beste vriendin gaat er met jouw vriend vandoor;
  • dat etentje met vrienden waar je je op had verheugd gaat niet door;
  • je krijgt de financiering om je droomhuis te kunnen kopen niet rond.

Je ziet, dat teleurstelling dus alles te maken heeft met situaties waar je zelf geen invloed op hebt.

5 tips om teleurstellingen te verwerken

Teleurstelling is een heftige emotie die een heel negatief effect op je kan hebben. Het is dus belangrijk om teleurstellingen verwerken. Gelukkig helpt ons brein ons daar automatisch bij. Na een teleurstelling stellen we bijvoorbeeld achteraf onze verwachtingen bij. Als je bijvoorbeeld niets wint in een loterij, dan vertel je jezelf dat de kans om te winnen sowieso al heel erg klein was.

Maar, je moet natuurlijk ook zelf aan de slag om met je teleurstellingen te dealen. Met deze tips wordt het wellicht iets gemakkelijker:

1. Wees blij met elke ervaring

blij met ervaring

Besef dat als het even tegenzit, er altijd iets van te leren is. Evalueer de situatie en kijk of je herhaling kunt voorkomen. Door actief met je teleurstelling om te gaan kan de teleurstelling sneller worden verwerkt.

2. Breng je geleerde lessen in de praktijk

Ben je weer gezakt voor je rijbewijs? Maak dan voor jezelf een plan van aanpak. Wat was er de vorige keer misgegaan? Ben je gezakt omdat je erg nerveus was? Neem dan wat extra lessen om je beter voor te bereiden, zorg dat je goed bent uitgerust, trek makkelijke schoenen aan etc.

3. Tel je zegeningen 

Teleurstelling kan je kijk op je eigen leven in de negatieve zin veranderen. Kijk dus eens door een andere bril. Zo neem je een beetje afstand van de situatie. Gaat er helemaal niets zoals jij dat graag wilt? Waarschijnlijk zijn er genoeg dingen die wel gaan zoals je wilt. Tellen dus, die zegeningen.

4. Schrijf het van je af

Door op te schrijven waardoor je bent teleurgesteld, krijg je een beter beeld van de situatie en maak je het jezelf makkelijker om je teleurstelling te verwerken.

5. Praat erover

Voorkom dat je gaat malen en de teleurstelling in je hoofd onnodig groot wordt. Praat erover met anderen. Met je partner, een goede vriend of vriendin, de huisarts of een specialist.

5 tips over omgaan met teleurstelling

1. Overschat jezelf niet

Wees realistisch. Positief denken is prima, maar als je solliciteert naar een baan waarvoor je niet kwalificeert, weet je dat het op een teleurstelling uit kan lopen. Natuurlijk moet je zo nu en dan de uitdaging aangaan, maar houd in je achterhoofd dat er een goede kans is dat het niet doorgaat.

2. Werk aan je zelfvertrouwen

Mensen met weinig zelfvertrouwen lopen meer risico om zich teleurgesteld te voelen dan mensen die veel zelfvertrouwen hebben. Wanneer iemand een afspraak met hun afzegt, zullen ze sneller denken dat dat komt omdat ze niet leuk of interessant genoeg zijn. Aan de slag dus met het zelfvertrouwen. Dan kom je sterker in je schoenen te staan en kun je teleurstellingen voorkomen.

3. Pak je problemen aan 

Problemen veroorzaken kopzorgen. Dat maakt je extra gevoelig voor teleurstellingen. Biedt je problemen dus één voor één het hoofd. Dat lucht op en zorgt dat je lekkerder in je vel zit.

4. Werk aan je gezondheid

werken aan je gezondheid

In een gezond lijf voel je je lekkerder en sta je steviger in je schoenen. Eet dus gezond, neem op tijd voldoende rust en zorg dat je genoeg beweging krijgt. Ga lekker sporten of maak een lange wandeling. Je zal zien dat je dan minder last hebt van teleurstellingen als het eens tegen zit.

5. Accepteer de situatie

Het beste en ook meteen het moeilijkste advies is om de situatie zoals die is te accepteren. Er is immers niets meer aan doen. Je verzetten tegen de gang van zaken heeft dus geen zin en maakt dat de teleurstelling alleen maar groter wordt.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Je passie vinden, zo doe je dat
Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je leven kan 180 graden kan omgooien, je een doel kan geven en je kan...

Passie

Je passie vinden, zo doe je dat

In onze drukke levens is het gemakkelijk om vast te raken in de dagelijkse sleur, waardoor we soms vergeten wat ons echt drijft en gelukkig maakt. Je passie vinden is een bevrijdende reis die je...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This