door Bas

Geschreven op 6 mei 2019

Want de allermooiste bloemen, groeien vlak langs het ravijn
En om die te kunnen plukken moet je durven bang te zijn

Als de mooiste bloemen groeien, langs de rand van het ravijn
Dan moet daar ook het beste uitzicht op je stoutste dromen zijn

Veldhuis & Kemper

Wat een toepasselijk nummer van zangduo Veldhuis en Kemper! Qua tekst slaan ze wat mij betreft de spijker op z’n kop.

Het lied gaat over een man die vastzit in de dagelijkse sleur van zijn baan en gezinsleven.

Op een avond neemt hij zich voor om dan toch de stoute schoenen aan te trekken en de volgende dag zijn baan op te zeggen. Nu gaat hij het dan toch echt doen, écht!

Dan breekt de nieuwe dag aan en slaat de angst weer toe. Hij blijft steken op z’n oude spoor. Misschien voelt hij zich wel een loser omdat hij het keer op keer niet durft.

En zo gek is dat niet.

Wil je iets veranderen in je leven, dan heb je daar moed voor nodig. Je moet durven bang te zijn. Maar het is ook weer niet de bedoeling dat je de stap zo groot maakt en er veel stress van krijgt.

Je voelt je nu niet gelukkig in de situatie waar je in zit en dus zoek je een uitweg. Het liefst zo snel mogelijk. Het idee van morgen direct ontslag nemen, is verleidelijk en geeft je een tijdelijk gevoel van rust. Maar het is alsof je net als in het liedje recht op het ravijn afstormt. Niet handig dus.

Je bent jarenlang gewend aan de vaste patronen in je leven. Alle gewoontes die je hebt opgebouwd voelen veilig en comfortabel voor je hele systeem. Hoewel je midden in je comfortzone niet gelukkig bent en een verlangen voelt om er met reuzensprongen uit te stappen, is dat niet voor iedereen de beste oplossing.

Natuurlijk lees of hoor je veel verhalen over mensen die heel dapper van de ene op de andere dag het roer volledig omgooien. In realiteit is dat maar voor weinigen weggelegd. Want als je een hypotheek hebt en een gezin om te onderhouden is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Het is niet onmogelijk, maar je kunt het ook aanpakken op een manier die wel bij je past. Stap voor stap.

Dus voor de gewoontedieren (en angsthazen) onder ons, wat we toch bijna allemaal in de kern wel zijn…

Begin eens met het verkennen van de rand van je comfortzone. Kijk eens wat er daarbuiten is. Zet de eerste stap en ervaar eens hoe dat voelt. Wat roept het bij je op? Het is niet de bedoeling dat je het doodeng vindt, maar het mag best wat oncomfortabel en onwennig voelen. Blijf net zolang op die plek totdat je meer ontspant en de tweede stap durft te zetten.

Ok, laten we het wat praktischer maken. Ik geef je een aantal voorbeelden van hoe je je comfortzone stap voor stap zou kunnen vergroten.

Stel je eens voor dat je…

…alleen op vakantie wilt.

Bij de gedachte alleen al schiet je in de stress. Maar er is wel een sterk verlangen om meer van de wereld te zien en daarbij niet afhankelijk te zijn van vrienden of familie. Direct een ticket boeken is dan niet prettigste optie. Je kunt als eerste stap juist beter aan de gang gaan met de gedachte die jou nu al stress oplevert.

Probeer je eens in te beelden, wat je zou doen als je alleen op reis gaat? Welke plekken wil je graag bezoeken en hoe zou een gemiddelde vakantiedag er dan uitzien? Probeer vooral te ervaren hoe het voelt. En zie dat het gevoel verandert naar mate je vaker met die gedachte aan de slag gaat. Bij de volgende stap ga je op zoek naar een fijne verblijfplaats. Struin het internet af en zoek een plek waar je een goed gevoel bij hebt. Maar leg nog niks vast. Dat komt later.

…ontslag wilt nemen.

Je zit vast in een baan die niet meer bij je past, in een omgeving die veel energie kost. Iedere dag ga je met tegenzin naar je werk. En van baan veranderen, dat doe je niet. Hoe kun je de stap kleiner maken? Het kan soms lastig zijn om naar een nieuw leven toe te werken als het oude nog in de weg zit. Maar dat is wel de eerste stap die je kunt nemen.

Zonder dat je je oude leven per direct vaarwel zegt. Verleg je focus naar je nieuwe leven. Hoe kun je jouw talenten echt gaan benutten in een nieuwe baan? Wat is jouw passie? Wil je in loondienst blijven of kies je voor de vrijheid van het ondernemerschap?

…je eigen bedrijf wilt opzetten.

De KvK binnenstappen en je inschrijven als ondernemer is zo gebeurd. En dan? Don’t quit your day job voordat je een goed businessplan hebt. Het hoeft geen dik boekwerk te zijn. Maar een beetje gedegen onderzoek is toch wel aan te raden als je een serieus bedrijf op wilt zetten. En precies dat kun je prima doen als je nog een baan hebt. Werk je fulltime? Probeer dan naast je baan je onderzoek te doen en je werkdagen langzaamaan af te bouwen. 

Check eens bij jezelf: Welk groot verlangen heb jij en welke angst roept het bij je op? Deel het hieronder met me! En bedenk voor jezelf de eerste stap die je kunt zetten om die angst kleiner te maken.

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This