De beste investering die je kunt doen, is die in je eigen ontwikkeling. Dit kan zijn in de vorm van een opleiding, cursus of een functie of taak die je wilt uitvoeren. Alles is mogelijk, zolang je het duidelijk voor jezelf op papier zet met een persoonlijk ontwikkelingsplan. Op deze pagina leer je alles over het werken aan je eigen persoonlijke ontwikkelingsplan.
Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) is een plan waarin je schrijft wat je wilt bereiken op je werk en hoe je dat gaat doen. Korte of lange termijn, het kan allemaal.
Dit plan bespreek je daarna met je werkgever om te kijken welke stappen je zelf kunt uitvoeren en bij welke je hulp nodig hebt. Zo weet je leidinggevende precies welke richting je op wilt en krijg je ook nog eens steun.
Ben jij een zelfstandig ondernemer? Dan is het ook belangrijk om te blijven werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Bedenk welke competenties of kennis jij nog te ontwikkelen hebt en maak een POP. Neem actie en reserveer budget hiervoor.
Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?
Het maken van een persoonlijk ontwikkelingsplan bestaat eigenlijk altijd uit dezelfde paar stappen: waar ben ik wel/niet goed in, wat wil ik in de toekomst bereiken, hoe ga ik dat doen en hoe maak ik die stappen meetbaar? Hieronder worden die stappen uitgelegd.
1. De situatie in kaart brengen
Om te weten welke kant je op wilt, moet je eerst weten hoe je er nu voor staat. Denk eens goed na over wat je leuk vindt om te doen, wat je sterke en zwakke punten zijn, welke taken je met gemak doet en welke niet en wat je leuk/minder leuk vindt aan je huidige baan.
Bedenk wat je kernkwaliteiten zijn en over welke competenties je al beschikt. Vind je het moeilijk om jouw sterke punten en aandachtsgebieden concreet te krijgen? Een persoonlijke swot-analyse helpt je hierbij. Schrijf al je inzichten op en je zult zien dat er al snel welke ontwikkeldoelen eruit springen waarmee je aan de slag wil.
2. Kijken naar de toekomst
Nu is het tijd om te kijken welke richting je op wilt. Hoe ziet jouw droom toekomst eruit? Als je wilt groeien bij je huidige werkgever, kun je denken aan: welke vaardigheden heeft een collega die ik ook zou willen hebben of welke vooruitgang zou mijn baas graag in mij of het team willen zien? Of wil je meer ervaring opdoen? Genoeg om over na te denken dus.
Als jij overweegt om zelfstandig ondernemer te worden, verdiep je dan in de competenties, kennis en kunde die daarbij komen kijken. Maak een analyse van jouw ontwikkelpunten om een echte ondernemer te worden.
3. De doelen bepalen
Dit is een belangrijke stap in het ontwikkelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan. Verdeel de ambities die je hebt voor de lange termijn in belangrijke loopbaandoelstellingen die het bereiken van deze ambities mogelijk zullen maken.
Neem de tijd om te beslissen over het pad dat je gaat bewandelen. Denk na over de volgende vragen:
- Wat ben je van plan om te bereiken? Welke ambities heb je? Weet jij waar je naartoe wilt?
- Waarom zijn deze plannen belangrijk voor je?
- Geeft deze ambitie jou het gevoel dat je iets bijdraagt? Naar andere mensen? Naar jouw werkgever? Naar de maatschappij?
- Welke emoties komen los als je denkt aan deze loopbaanplannen?
- Hoe wil je dat anderen jou zien?
4. De doelen smart formuleren en uitwerken
Meestal blijven doelen erg vaag of onrealistisch om te halen. Bij het opstellen van een doel kan de SMART-methode helpen. SMART staat voor het Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden maken van jouw doelen.
Door je doel aan die 5 eisen te laten voldoen, weet je zeker dat je actieplan echt uit te voeren is en je zelf niet voor verrassingen of teleurstellingen komt te staan.
Waarom een persoonlijk ontwikkelingsplan maken?
Een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP) helpt je na te denken over je eigen ontwikkeling en hier met behulp van doelstellingen een strategisch plan voor te maken zodat je hier doelgericht mee aan de slag kunt. Om welke redenen zou jij een POP maken?
1. Jezelf blijven ontwikkelen
Het is niet alleen leuk en leerzaam, door jezelf te blijven ontwikkelen maak je jezelf ook meer waardevol. Of je nu werknemer bent of zelfstandig ondernemer, je bereikt meer als je je talenten blijft ontwikkelen.
2. Wanneer je huidige baan of werk niet uitdagend genoeg is
Doe jij je baan met twee vingers in je neus? En merk je dat dit je begint te vervelen? Weet jij dat je meer kunt en wilt bereiken? Stilstand is achteruitgang, ga dus snel jouw POP maken om jouw dromen te realiseren.
3. Wanneer je huidige functie teveel voor je is
Iedereen heeft een bepaalde mate van uitdaging nodig. Af en toe de spanning voelen van deadlines en moeilijke taken zorgt ervoor dat je jezelf uit de comfortzone haalt. Het is niet meer gezond als je continu op je tenen moet lopen en dit jou veel stress oplevert.
Dan is het de hoogste tijd dat jij een persoonlijk ontwikkelingsplan maakt. Welke competenties en kennis heb je nodig om de uitdagingen beter aan te kunnen? Of misschien kom je tot de conclusie dat je je wil gaan richten op andere vaardigheden die beter bij jou passen. Lees hier hoe jij in 10 stappen een carrièreswitch kunt maken.
Voordelen van een persoonlijk ontwikkelingsplan
Twijfel je nog of het wel de moeite waard is om een POP te maken? Hieronder vind je 6 belangrijke voordelen die het maken van jouw eigen POP biedt:
1. Verbeteren van je prestaties
Een persoonlijk ontwikkelingsplan helpt jou om nieuwe skills en kennis te krijgen. Jouw functioneren en prestaties zullen verbeteren waardoor je dus succesvoller wordt.
2. Het verminderen van stress
Ervaar jij in je huidige situatie veel stress? Zodra jij jezelf ontwikkelt, wordt je beter in je werk. Moeilijke taken gaan je beter af. Met je toegenomen zelfvertrouwen wordt het makkelijker om met uitdagingen om te gaan. Je hoeft je minder druk te maken met je afvragen of jij het wel kan, want je hebt genoeg in huis.
3. Motivatie verhogen
Door jezelf doelen te stellen en deze ook waar te maken voel jij voldoening. En dan gaat het niet alleen om het halen van dat diploma, maar ook om de kansen die jij hiermee voor jezelf realiseert. Nu wordt die promotie, of die baan die je zo graag wilde hebben, haalbaar en dat werkt enorm motiverend.
4. Betere inzet op de werkvloer
Als jij jezelf ontwikkelt, een opleiding volgt, en meer kennis en vaardigheden leert, dan ben je breder inzetbaar in je werkomgeving. En dit maakt je waardevoller voor jouw werkgever en biedt jou betere kansen.
5. Het ontwikkelen van SMART doelstellingen
Door je doelstellingen SMART (specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden) te maken, heb jij een duidelijk plan. Geen vrijblijvende en vage doelen, maar een uitvoerbaar plan waarmee jij jouw voortgang kunt monitoren en jouw doelen bereiken. Dit maakt het ook makkelijker om support te krijgen van jouw leidinggevende.
6. Potentie maximaliseren
Lang leve een leven lang leren! Ook als je werkt blijft het belangrijk om bij te leren en zo dus het beste en meeste uit jezelf te halen. Het geeft niet alleen veel voldoening en plezier om nieuwe dingen te leren, het vergroot de kans op succes in je werkende leven.
0 reacties