Passie

28 maart 2021

Passie is een woord dat meestal gebruikt wordt voor iets waar je hartstocht voor voelt. In dit artikel gaan we uit van passie als werkrichting. Je passie vinden is vaak lastig, omdat het zo’n ongrijpbaar woord is. Wat is passie eigenlijk en hoe vind je je passie?

Wat is Passie?

Passie is eigenlijk een woord dat uit het Latijn komt, van het woord passio. Wat letterlijk lijden betekent.

De betekenis komt in de geschiedenis voort uit de lijdensweg van Christus. Wat er eigenlijk mee bedoeld wordt is ‘het lijden voor een groot doel’.

Klinkt niet echt aanlokkelijk als je het zo leest!

Vaak denken we dat wanneer je je passie leeft, dat dan alles vanzelf gaat. Dat je altijd in je flow zit en helemaal gelukkig bent met wat je doet.

Veel realistischer is het om passie te zien als iets wat je doet, omdat je een hele grote reden hebt om het te doen. En die reden is zo groot, dat, wat er ook gebeurt, je ermee doorgaat. Om dit jouw passie is, dit is wat je ontzettend graag wilt doen, ook als het niet altijd even gemakkelijk is.

Passie is datgene wat jij enorm belangrijk vindt in het leven. Het hoeft niet te betekenen dat je er ook al direct goed in bent of talent voor hebt.

Wat is mijn Passie?

mijn passie ontdekken

Nu heb je antwoord op de vraag: “Wat is passie?”. Maar waarom zou je je passie moeten zoeken?

Dat doe je bijvoorbeeld wanneer je ongelukkig bent in je werk of er steeds minder energie en voldoening uit haalt.

Veel mensen zijn na hun studie van de ene in de andere baan gerold en vragen zich op een gegeven moment af: Is dit het nou? Ze voelen steeds minder passie voor hun werk.

Maar welke opties zijn er dan? Een carrièreswitch of iets voor jezelf beginnen?

Je zult eerst moeten ontdekken wat die passie is, anders is de kans groot dat je ook in je nieuwe richting teleurgesteld raakt.

Om de vraag ‘wat is mijn passie’ te kunnen beantwoorden zullen we dat woord passie eerst moeten ontleden.

Het bestaat namelijk uit verschillende componenten, puzzelstukjes die we dienen te vinden.

Wat die puzzelstukjes zijn en hoe je erachter komt wat je passie is, lees je in het artikel ‘wat is mijn passie?’.

Waarom kan ik mijn passie niet vinden?

waarom kan ik mijn passie niet vinden

Wanneer je je passie niet kunt vinden, kunnen daar meerdere redenen voor zijn. Ik behandel een paar van de meest voorkomende.

1. Je hebt je passie niet actief geprobeerd te vinden

Je passie vinden kost nou eenmaal tijd. Als je al heel lang hetzelfde soort werk gedaan hebt is het niet gemakkelijk om open te staan voor iets heel anders. Vaak zoeken we teveel vanuit het bekende, vanuit onze ervaring en wat we al kunnen. Maar je passie kan ook heel ergens anders liggen. Geef jezelf een paar maanden de tijd om je passie te vinden.

2. Je weet niet hoe je je passie moet vinden

Hoe vind je je passie? Dat hebben we nooit op school geleerd. We denken vaak dat het ons gewoon te binnen moet schieten en we zoeken buiten onszelf naar ideeën. We doen testjes, kijken op vacaturesites of zoeken inspiratie in andere ondernemers. Daar vind je jouw passie echter niet, daar vind je alleen die van anderen. Lees het artikel ‘wat is mijn passie’ om te leren hoe je wél je passie kunt vinden.

3. Je weet niet goed meer wie je zelf bent

Je passie dient ook aan te sluiten bij wie je bent als persoon. Als wat je doet niet aansluit bij wie je bent, gaat het nooit helemaal goed voelen voor je. Veel mensen spelen een rol in hun leven en zijn niet helemaal zichzelf. Vaak uit angst voor afwijzing of gewoon door gewenning.

Wanneer je écht serieus bent over het vinden van je passie, stel je jezelf dan ook eens de vraag: Wie ben ik eigenlijk echt? Zonder de rollen die ik altijd gespeeld heb op mijn werk, op mijn opleiding, in mijn gezin, relatie, bij vrienden, enzovoorts.

4. Je vindt heel veel dingen leuk

“Ik vind zoveel verschillende dingen leuk” is een van de dingen die we vaak horen bij mensen die op zoek zijn naar hun passie. Uiteindelijk zul je toch een keuze moeten maken, want niet kiezen zorgt niet voor verandering.

Een goede manier om te kijken welke passie beter bij je past is om je opties te vergelijken met je persoonlijke waarden. Sommigen zullen beter passen bij waar jij voor staat en wat belangrijk voor jou is in het leven.

Hoe werkt passie in je brein?

mijn passie en mijn werk

Passie voelen zorgt ervoor dat je hersenen meer ‘feel good’ stofjes aanmaken. Zoals dopamine en serotonine. Daardoor voel je je gelukkiger, energieker en ervaar je meer een gevoel van voldoening.

Daarnaast geeft het leven van je passie je leven een doel, een richting. Ons brein kan niet goed zonder richting, daar wordt het namelijk angstig en onzeker van. Met een mooie passie voel je je dus ook veiliger, zekerder en gelukkiger.

Passie in je werk

Hoe krijg je meer passie in je werk? In plaats van je passie vinden op een heel ander vakgebied kun je ook meer passie vinden in je huidige werk.

Soms hoef je je passie namelijk niet op een heel ander vlak te vinden. Misschien is je werk wel je passie, maar ligt het aan de werkomgeving dat je niet gelukkig bent.

Of vind je juist je werkomgeving heel leuk, maar is het werk zelf niet waar je gelukkig van wordt?

Denk er in ieder geval eens over na. En als je echt met tegenzin naar je werk blijft gaan, is het wellicht toch tijd voor een nieuwe passie.

Ik ben ook benieuwd, wat is passie voor jou? En weet je al wat je passie is? Deel het hieronder met ons in het commentaarveld.

@bassmeetsmji

Bas Smeets

CEO & Impact coach
Bas Smeets is de CEO en oprichter van Maak Jouw Impact. Sinds 2010 helpen zijn team en hij zelfbewuste professionals hun échte passie te vinden en om te zetten naar een succesvol eigen bedrijf als dienstverlenend- of kennisondernemer via de Identity Driven Entrepreneurship (IDE) Methode.

Dit zegt de community

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Nu Populair.

Stress door werk
Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen en oorzaken herkennen. Dan kun op tijd ingrijpen en een burn-out...

Mindset

Stress door werk

Iedereen heeft wel eens stress door werk. Gezonde stress ervaren is niet erg. Maar als je continu stress ervaart, kan dit grotere psychische en lichamelijke problemen veroorzaken. Leer de symptomen...

Ongelukkig op werk
Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de drie mensen is ongelukkig op werk. In dit artikel lees je over 7...

Passie

Ongelukkig op werk

Voor veel mensen is maandag niet de meest favoriete dag. Maar wat als je op zondagavond niet kan slapen en op maandagochtend met tegenzin opstaat, omdat je weer naar je werk moet? Ongeveer 1 op de...

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten
Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel voldoening en vervulling. Als coach kun je bijdragen aan de persoonlijke...

Ondernemen

Zelfstandig coach worden? Dit moet je weten

Voel jij, net als velen in deze tijd de drang om anderen te helpen als coach en hen te begeleiden op hun levenspad of met een specifieke uitdaging? Een carrière als zelfstandig coach geeft veel...

Pin It on Pinterest

Share This