door Bas

Geschreven op 17 februari 2019

Slowing down is sometimes the best way to speed up

Mike Vance-

We hebben zo’n ongelofelijke haast!

Het is opvallend hoe vaak we de deelnemers in onze Mastermind sessies op het hart moeten drukken dat ze de tijd mogen nemen voor alle oefeningen. Dat het ok is als je in het begin nog niet alle antwoorden hebt. Je hoeft de laatste trede niet te zien wanneer je een trap beklimt.

Trust the process.

Zo gek is het niet dat we tegenwoordig zo in elkaar zitten. 

We zijn natuurlijk hartstikke verwend. Instant gratification, de onmiddellijke bevrediging van onze behoeftes is de normaalste zaak van de wereld geworden. Bijna alles is letterlijk binnen handbereik door mobiele telefoons en het internet. 

Met een paar kliks kunnen we vanaf de bank ons hele leven organiseren via de telefoon.

Boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen, online een afspraak maken bij de kapper of tandarts, bankzaken regelen vanuit onze luie stoel. En nog beter: we hoeven ons nooit meer te vervelen. Geen seconde. Op ieder moment kunnen we via een mobiel device op zoek gaan naar informatie of entertainment. 

Willen we een bepaalde film zien, een boek lezen of het nieuwste album van een favoriete artiest beluisteren? Met één druk op de knop verschijnt het op je scherm. 

We zijn zo gewend geraakt aan die beschikbaarheid én snelheid, dat het al gauw vervelend wordt wanneer een webshop niet binnen 24 uur jouw bestelling levert. We balen als we op de radio ons eerst door 3 vervelende liedjes heen moeten worstelen voordat er eindelijk een nummer voorbij komt dat onze goedkeuring kan wegdragen. Om over TV kijken nog maar niet te spreken, die reclames! 

Dan toch maar Netflix of on-demand kijken, want dan kun je gewoon doorspoelen.

Het lijkt zo fantastisch, de maakbaarheid van het leven. Het à la minute te worden voorzien in onze behoeftes. Het heeft veel voordelen en maar ook nadelen. Vooral de snelheid waarmee we vandaag de dag van alles kunnen regelen en oproepen, zorgt ervoor dat we onszelf enorme druk opleggen. 

Alles moet snel, snel, snel. Ook in ons werk. Een paar decennia geleden wachtte je nog geduldig op een fax die langzaam binnenkwam rollen of een postpakketje dat je afhaalde in de postkamer. 

Dat lijkt zo lang geleden, maar relatief gezien valt het enorm mee. In een korte tijd zijn we zoveel sneller en efficiënter gaan werken en leven, dat we ons nog maar moeilijk kunnen voorstellen hoe het was toen we veel meer tijd hadden en veel minder druk voelden om werkzaamheden in hoog tempo af te ronden.

Dus we zijn enorm verwend door alle technologische ontwikkelingen. En dat is ook supermooi, want het verrijkt ons leven. Tegelijkertijd heeft het ons juist verarmd omdat het een negatief effect heeft op onze emoties en (geestelijke) gezondheid.

Het is goed om daarbij stil te staan en je te realiseren dat je niet altijd alles in de hoogste versnelling kunt en hoeft te doen.

In ons traject vragen we de deelnemers vaak om wat meer vertrouwen te hebben in hun eigen proces. Wanneer je gaat ontdekken wie je écht bent, wat jou drijft en waar je heen wilt, dan heb je niet alle antwoorden op één dag. 

Persoonlijke ontwikkeling kost tijd. Jouw systeem is zo gewend aan oude patronen en gedachten dat je niet van het ene op het andere moment kunt veranderen. Ook niet als je een mooi inzicht hebt of een keer hebt gemediteerd. Het is de herhaling die ervoor zorgt dat jij een nieuw mechanisme gaat ontwikkelen. 

Zo is het ook met ondernemen. Overnight succes is voor weinigen weggelegd en dat is ok. Want wanneer je jezelf de tijd geeft om een ervoor te zorgen dat jij als ondernemer stevig staat en je een sterk fundament voor jouw bedrijf hebt neergezet, dan kan jouw business gestaag gaan groeien.

Als je te veel haast hebt dan verlies je focus en ga je allerlei projecten oppakken die geen prioriteit hebben of die zelfs niet eens bijdragen aan jouw doelen. 

Een onderneming opzetten is een groot project met veel verschillende aspecten en talloze grotere en kleinere acties. Daar kun je als een berg tegenop zien en het voor je uitschuiven. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren als je van jezelf vindt dat het snel, snel, snel moet en dat je al vanaf het begin alle antwoorden moet hebben. 

Wat je wel gaat helpen is om grote projecten, op te splitsen in kleinere onderdelen. 

Zet niet één reuzestap, maar juist heel veel kleine stapjes. Dat geldt eigenlijk voor alles in het leven. Het geeft je rust, vertrouwen en je blijft in beweging.

Slow down
Calm down
Don’t worry
Don’t hurry
Trust the process

-Alexandra Stoddard-  

Herken je dit en heb je zelf tips om niet zo gehaast te zijn en wat meer geduld op te brengen in deze drukke informatiemaatschappij? Deel ze dan met ons in het commentaarveld hieronder!

 

 

Ook voor jou

Kennisbank

Innovatie

Soms lijkt het wel alsof het bepaalde ondernemers altijd voor de wind gaat....

Lees meer...

door Bas Smeets op 21 oktober 2021

Kennisbank

Valkuilen

Iedereen heeft wel één of meer persoonlijke valkuilen. Vaak worden valkuilen...

Lees meer...

door Bas Smeets op

Mindset

Leer makkelijk betere keuzes maken + 5 tips

Elke dag moet je opnieuw keuzes maken. De meeste maak je gelukkig zonder erbij...

Lees meer...

door Bas Smeets op 15 oktober 2021

Pin It on Pinterest

Share This