Selecteer een pagina

door Bas

Geschreven op 17 februari 2019

Slowing down is sometimes the best way to speed up

Mike Vance-

We hebben zo’n ongelofelijke haast!

Het is opvallend hoe vaak we de deelnemers in onze Mastermind sessies op het hart moeten drukken dat ze de tijd mogen nemen voor alle oefeningen. Dat het ok is als je in het begin nog niet alle antwoorden hebt. Je hoeft de laatste trede niet te zien wanneer je een trap beklimt.

Trust the process.

 

Zo gek is het niet dat we tegenwoordig zo in elkaar zitten. 

 

We zijn natuurlijk hartstikke verwend. Instant gratification, de onmiddellijke bevrediging van onze behoeftes is de normaalste zaak van de wereld geworden. Bijna alles is letterlijk binnen handbereik door mobiele telefoons en het internet. 

 

Met een paar kliks kunnen we vanaf de bank ons hele leven organiseren via de telefoon.

 

Boodschappen bestellen en thuis laten bezorgen, online een afspraak maken bij de kapper of tandarts, bankzaken regelen vanuit onze luie stoel. En nog beter: we hoeven ons nooit meer te vervelen. Geen seconde. Op ieder moment kunnen we via een mobiel device op zoek gaan naar informatie of entertainment. 

 

Willen we een bepaalde film zien, een boek lezen of het nieuwste album van een favoriete artiest beluisteren? Met één druk op de knop verschijnt het op je scherm. 

 

We zijn zo gewend geraakt aan die beschikbaarheid én snelheid, dat het al gauw vervelend wordt wanneer een webshop niet binnen 24 uur jouw bestelling levert. We balen als we op de radio ons eerst door 3 vervelende liedjes heen moeten worstelen voordat er eindelijk een nummer voorbij komt dat onze goedkeuring kan wegdragen. Om over TV kijken nog maar niet te spreken, die reclames! 

 

Dan toch maar Netflix of on-demand kijken, want dan kun je gewoon doorspoelen.

 

Het lijkt zo fantastisch, de maakbaarheid van het leven. Het à la minute te worden voorzien in onze behoeftes. Het heeft veel voordelen en maar ook nadelen. Vooral de snelheid waarmee we vandaag de dag van alles kunnen regelen en oproepen, zorgt ervoor dat we onszelf enorme druk opleggen. 

 

Alles moet snel, snel, snel. Ook in ons werk. Een paar decennia geleden wachtte je nog geduldig op een fax die langzaam binnenkwam rollen of een postpakketje dat je afhaalde in de postkamer. 

 

Dat lijkt zo lang geleden, maar relatief gezien valt het enorm mee. In een korte tijd zijn we zoveel sneller en efficiënter gaan werken en leven, dat we ons nog maar moeilijk kunnen voorstellen hoe het was toen we veel meer tijd hadden en veel minder druk voelden om werkzaamheden in hoog tempo af te ronden.

 

Dus we zijn enorm verwend door alle technologische ontwikkelingen. En dat is ook supermooi, want het verrijkt ons leven. Tegelijkertijd heeft het ons juist verarmd omdat het een negatief effect heeft op onze emoties en (geestelijke) gezondheid.

 

Het is goed om daarbij stil te staan en je te realiseren dat je niet altijd alles in de hoogste versnelling kunt en hoeft te doen.

 

In ons traject vragen we de deelnemers vaak om wat meer vertrouwen te hebben in hun eigen proces. Wanneer je gaat ontdekken wie je écht bent, wat jou drijft en waar je heen wilt, dan heb je niet alle antwoorden op één dag. 

 

Persoonlijke ontwikkeling kost tijd. Jouw systeem is zo gewend aan oude patronen en gedachten dat je niet van het ene op het andere moment kunt veranderen. Ook niet als je een mooi inzicht hebt of een keer hebt gemediteerd. Het is de herhaling die ervoor zorgt dat jij een nieuw mechanisme gaat ontwikkelen. 

 

Zo is het ook met ondernemen. Overnight succes is voor weinigen weggelegd en dat is ok. Want wanneer je jezelf de tijd geeft om een ervoor te zorgen dat jij als ondernemer stevig staat en je een sterk fundament voor jouw bedrijf hebt neergezet, dan kan jouw business gestaag gaan groeien.

 

Als je te veel haast hebt dan verlies je focus en ga je allerlei projecten oppakken die geen prioriteit hebben of die zelfs niet eens bijdragen aan jouw doelen. 

 

Een onderneming opzetten is een groot project met veel verschillende aspecten en talloze grotere en kleinere acties. Daar kun je als een berg tegenop zien en het voor je uitschuiven. Dat gaat ongetwijfeld gebeuren als je van jezelf vindt dat het snel, snel, snel moet en dat je al vanaf het begin alle antwoorden moet hebben. 

 

Wat je wel gaat helpen is om grote projecten, op te splitsen in kleinere onderdelen. 

 

Zet niet één reuzestap, maar juist heel veel kleine stapjes. Dat geldt eigenlijk voor alles in het leven. Het geeft je rust, vertrouwen en je blijft in beweging.


Slow down
Calm down
Don’t worry
Don’t hurry
Trust the process

-Alexandra Stoddard-  

 

Herken je dit en heb je zelf tips om niet zo gehaast te zijn en wat meer geduld op te brengen in deze drukke informatiemaatschappij? Deel ze dan met ons in het commentaarveld hieronder!

 

Ps: Geeft je werk je steeds minder energie? Is het tijd om te ontdekken en te gaan doen waar je wel voor bestemd bent en ben je klaar voor persoonlijke vrijheid en overvloed in je leven? Download dan de gratis gids Het Switch Effect.

 

Ook voor jou

Ondernemen

Nee, niet weer een coach!

“Ik heb mijn passie al ontdekt, ik word coach!” Ach, alweer een coach! Is mijn...

Lees meer...

door Bas Smeets op 18 november 2019

Mindset

Investeren kun je leren

Ik kan me er soms zo aan irriteren: ondernemers die continue roepen dat ze...

Lees meer...

door Bas Smeets op 11 november 2019

Mindset

Van mislukking naar mislukking

Ter aanvulling op het verhaal van vorige week, lees je nu weer een blog van...

Lees meer...

door Fatima Perdijk op 4 november 2019

Pin It on Pinterest

Share This